Karpal Tünel Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi 

featured

Karpal Tünel Sendromu, median sinirlerinin, karpak tünelinden geçmesi ile el veya parmaklarda oluşan sinirsel, pisikolojik ve norolojik bir hastalık türüdür. Yalnız bir elde görülebilir yada her iki elde görülme ihtimali biulunmaktadır. Karpal tüneli, el bileğinden başlayarak el tabanına kadar uzanan bölgeye verilen isimdir. Bu bölgede oluşan sinir sıkışmasına karpal tünel sendromu denilir. El ve avuç içinde karpal tüneli denilen bölgede karıncalanma ve uyuşma hissi görülmektedir. Kişinin bilek yapısına göre ortaya çıkabilir. Sürekli olarak tekrarlanan el hareketlerinde daha çok ortaya çıktığı görülmektedir. Tedavi edilmesi ile elde ve bilekte görülen karıncalanmalar ile uyuşmalar azaldığı görülmektedir. 

Karpal Tünel Sendromu Nedenleri nelerdir? 

Karpal Tünel Sendromu, daha çok sinirsel baskıya maruz kalması veya bazı hastalıklar sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Karpal tünel sendromunun oluşması bir çok nedene bağlı olabilir. Karpal tünel denilen kanalda basıncın artmasına neden olan faktörler arasında; Obezite hastalığı,sürekli tekrar eden el hareketleri, şeker hastalığı, romatizma rahatsızlığı yada hamilelik dönemindeki rahatsızlıklar, hiper tansiyon gibi rahatsızlıklarda daha kolay ortaya çıktığı görülmektedir. Karpal tünel sendromu, kadınlarda daha çok yaygındır. Bunun nedeni, kadınlardaki el bileği kanalının erkeklerdeki el bileği kanalına göre daha dar olmasıdır. Karpal tünel sendromu diğer hastalıklara bağlı olarak, ellerde sinir hasarına neden olabilmektedir. Romatizma hastalığı ile, iltihaplanmalar görülmesi durumunda, karpal tünel sendromu oluşumunu tetikler. Ayrıca el ve kolların devamlı olarak aynı hareketi yapması, karpal tünel sendromu oluşumunu hızlandırmaktadır. 

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri nelerdir? 

Karpal tünel sendromu, ellerde çok hızlı olarak ilerlemez. Oldukça yavaş şekilde, el bileğinde ve parmaklarda ilerlemektedir. Karpal tünel sendromu olan hastalar ilk etapta elde görülen uyuşmalar veya karıncalanmalar hissedebilir. Daha çok gazete okuma esnasında yada direksiyon kullanıldığı zamanlarda, rahatsızlık ortaya çıkabilir. Elde uyuşma görülebilmektedir. Yada elde güç kaybı yaşanabilir.Karpal tünel sendromu ile gece ortaya çıkan hafif ve şiddetli ağrılar eşlik eder. Bazı durumlarda bu ağrılar kalıcı hale gelebilmektedir. Ayrıca median sinir kaslarının, parmakları sıkıştırması sonucu ortaya çıkmaktadır. Karpal tünel sendromunu, hayatı olumsuz yönde etkilemesine bağlı olarak tedavi yoluna gidilmesi gerekir. El içinde veya parmaklarda görülen uyuşukluğun yanında, elde ve el bileği çevresinde karıncalanma ve elektiriklenme yaşanabilir. Karpal tünel sendromunun ilerleyen safhalarında, hastanın elindeki eşyayı düşürme, eşyayı tutamama yada ellerde seyirme yaşayabilir. 

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi 

Karpal Tünel Sendromu tedavisi hastalık durumuna göre veya kişinin durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Hastanın ellerini dinlendirmesi, soğuk kompres yapması gibi basit yöntemler uygulayabilir. Önemli olan hastalığın tedavisine kısa zamanda başlanmasıdır. Hastalığın daha fazla ilerlememesi için ellerin uzun süre dinlendirilmesi gerekebilir. El ve bileği zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerekir. Hastalığın ilerlemesi halinde atel denilen tıbbi medikal alet, tedavide destek amaçlı olarak kullanılabilir. Böylece şişkinlik, ağrı ve sızı olan bölgelerde rahatlamaya ve daha kolay hareket etmeye yardımcı olacaktır. Atel desteği, gece kaliteli uyku için fayda sağlar. El bileğindeki baskının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca bazı hastalarda karpal tünel sendromunun giderilmesi amacıyla el ve bilekte sendrom yaşanan bölgeye, steroid enjesiyonu yapılabilir. İltihaplı ve ilerlemiş hastalıklarda cerrahi müdahaleye gidilebilmektedir. Böylece el ve parmaklarda sıkışmasına neden olan bölge hasarı tespit edilerek sinir sıkışması yaşanan yer rahatlatılmaya çalışılır. Ayrıca karpal tünel sendromu, giderilmesinde faydalı bazı egzersizler uygulanabilir. Bu hareketler ile ellerin yumruk haline getirilmesi ve eller aşağıya bakacak şekilde aç kapa hareketleri yapılması yeterli olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir