Karpal Tünel Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Karpal Tünel Sendromu, median sinirlerinin, karpal tünelinden geçtiği sırada el veya parmaklarda oluşan sinirsel ve Psikolojik, Nörolojik bir hastalık türüdür. Tek elde görülebileceği gibi her iki elde de görülebilmektedir. Daha çok bir kaç parmakta görülebilir. Karpal tüneli, el bileğinden başlayarak el tabanına kadar uzanan bir kısımdır. Bu kısımda oluşan sinir sıkışması olarak bilinmektedir. El avuç içi denilen bölgede karıncalanma, uyuşma hissi görülmektedir. Kişinin bilek yapısına göre sürekli olarak tekrarlanan hareketlerde daha çok ortaya çıktığı görülmektedir. Tedavi edildiği zaman karıncalanma ve el bileğinde görülen uyuşmalar azalır.

Karpal Tünel Sendromu Nedenleri nelerdir?

Karpal Tünel Sendromu, daha çok sinirsel baskıya maruz kalarak, beden yapısına göre veya bazı hastalıkların sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Her türlü faktör ve etkileşim, karpal tünel sendromunun oluşmasına neden olabilir. Karpal tünel denilen kanalda basıncın artmasına neden olan faktörler arasında; obezite hastalığı, tekrarlanan motor hareketler, şeker hastalığı, romatizma rahatsızlığı, hamilelik döneminde oluşan rahatsızlıklar, hiper tansiyon gibi rahatsızlıklarda daha kolay oluştuğu gözlemlenmektedir. Karpal tünel sendromu, erkeklere oranla kadınlarda daha  fazla görülmektedir. Bunun nedeni, kadınlardaki el bileği kanalının erkeklerdeki el bileği kanalıda göre daha dar olmasından dolayıdır. Şeker hastalığı, karpal tünel sendromu oluşumunda, vücutta sinir hasarına neden olabilmektedir. Romatizma rahatsızlıklarında oluşan iltihaplanmaların neticesinde, karpal tünel sendromu oluşumunu hızlandırmamaktadır. Ayrıca iş makinası  kullanımı gibi el ve kol hareketlerinin devamlı olarak aynı hareketi yapması  da, karpal  tünel sendromu oluşumunu hızlandırmaktadır.

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri nelerdir?

Karpal tünel sendromu, çok  hızlı olarak gelişmemektedir. Oldukça yavaş seyreden hareketlerle el bileğinde ve parmaklarda ilerleme kat eder. Karpal tünel sendromu olan hastalar ilk zamanlarda elde görülen uyuşmalar veya karıncalanmalar hissetmektedir. Daha çok gazete okurken yada direksiyon kullanırken, telefon tutarken ortaya çıktığı bilinir. Elde görülen uyuşmaların yanı sıra elde güç kaybı yaşanması, geceleri ortaya çıkan hafif yada şiddetli ağrıların görülebilir. Bazı durumlarda bu ağrılar kalıcı hale gelebilmektedir. Bu rahatsızlıkların oluşumu kişinin elindeki uyuşukluğa bağlı olarak çıkabilir. Ayrıca Median sinir kaslarının, parmakları sıkıştırması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Karpal tünel sendromunu, normal hayatı olumsuz yönde etkilemesi ile tedavi yoluna gidilmesi gerekir. Serçe parmağında görülen uyuşukluğun yanında, diğer parmaklarda karıncalanma ve elektriklenme yaşanabilir. Karpal tünel sendromunun ilerleyen safhalarında, hastanın elindeki eşyayı düşürme yada ellerde seyirme yaşayabilir.

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi

Karpal Tünel Sendromu tedavisi hastalık durumuna göre veya kişinin durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Hastanın ellerini dinlendirmesi, soğuk kompres uygulaması gibi basit yöntemler uygulayabilir. Önemli olan hastalığın tedavisine kısa zamanda başlanması gerekmektedir. Hastalığın daha fazla ilerlememesi için ellerin uzun süre dinlendirilmesi gerekir. El ve bileği zorlayacak hareketlerden kaçınmak doğru bir davranış olacaktır. Hastalığın ilerlemesi halinde atel denilen tıbbi alet tedaviye destek amaçlı olarak kullanılabilir. Böylece şişkinlik, ağrı ve sızı olan bölgelerde iyileşme sürecinde yardımcı olacaktır.

Atel desteği ile özellikle geceleri daha kaliteli uyku uyuma sağlanmış olur. El bileğindeki  baskının azalması için faydaları vardır. Ayrıca bazı hastalarda karpal tünel sendromunun giderilmesi amacıyla bölgeye, steroid enjesiyonu yapılabilir. İltihaplı ve ilerlemiş hastalıklarda cerrahi müdahaleye gidilebilir. Böylece el ve parmaklarda sıkışmaya neden olan bölge hasarı tespit edilir ve sinir rahatlatılmaya çalışılır. Ayrıca karpal tünel sendromu rahatsızlığı giderilmesinde faydalı bazı egzersizler uygulanmaktadır. Bu hareketler ellerin yumruk haline getirilmesi ile eller aşağıya bakacak şekilde aç kapa hareketleri yapılabilmektedir.

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir