Kemik Erimesine İyi Gelen 10 Gıda

Kemik Erimesine İyi Gelen 10 Gıda

 

Osteoporoz, halk arasında kemik erimesi olarak bilinir. Var olan kemir indeksindeki azalma ve kemik yapısındaki bozulma sonucu ortaya çıkan kemik kırılganlığındaki artış, hastalığın sonuçlarındandır. Peki osteoporoza karşı faydalı şeyler yok mudur? Kemik erimesine iyi gelen 10 gıda sizler için derlendi. Fakat öncesinde kemik erimesi hakkında öğrenilmesi gerekenler bilinmelidir.

Kemik Erimesine İyi Gelen 10 Gıda

Kemik Erimesi, Osteoporoz Nedir?

Osteoporoz anlam olarak, gözenekli kemiktir. Mikroskop ile bakıldığında kemikler petek şeklinde görünüyorsa sağlıklıdır. Osteoporoz ortaya çıktığında ise, bu petekler genişler ve boşluklar sağlıksız bir şekilde büyür. Kemikler canlı organizmalardır. Her canlı organizma gibi çeşitli farklılaşmaya uğrarlar. Doğumdan ölüme uzanan yaşamda kemiklerimiz büyüyüp gelişir. 20’li yaşlara gelindiğinde ise kemik kütlesinin en yoğun olduğu dönem yaşanır. Bu yaşlar geçildiğinde ise, kemiklerin içinde boşluklar oluşmaya başlar. Böylelikle boşlukların yoğunlukları azalır. Bu durumda kemiklerin kırılması yahut çatlaması için davetiye çıkarır. Kemiklerin osteoporoza bağlı olarak kırılmasının yaygın görüldüğü bölgeler; el bilekleri, omurga ve kalçadır. Kemik erimesi riski yaşla doğru orantılı olarak artar.

Kemik Erimesini Önlemek için Beslenme Önerileri

Doğru ve sağlıklı beslenerek kemik erimesini önleyebilmek mümkündür. Kemik yapısına iyi geldiği bilinen; kalsiyum, magnezyum, vitamin ve mineraller açısından zengin besinleri tüketmek, kemiklerinizin sağlıklı olması için gereklidir. Tüm bu sebeplerden ötürü; bitkisel sütler, bitkisel peynirler ve bunların yanında yeşil yapraklı sebzeler, bakliyatlar ve kuruyemişler oldukça zengin kaynaklardır. D vitamini, kemikleri güçlendiren bir diğer vitamindir. Bunun için güneş görmek, kemiklerinize faydalı olacaktır. Lifli gıdaları da beslenme listenize muhakkak eklemelisiniz.

Kemik Erimesine İyi Gelen 10 Gıda

Kemik Erimesine İyi Gelen Gıdalar

 

Kayısı: Yüksek oranda içerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemiklere faydalıdır. Güneşte kurutulması, D vitamini açısından zenginleştirir.

Bitkisel Süt: Bitkisel sütler, yapımı oldukça kolay ürünlerdir. Çeşitli kuruyemişler sayesinde evinizde yapabilirsiniz. Böylelikle hayvansal olan sütlerden daha faydalı bir içecek elde etmiş olursunuz. Aynı zamanda hangi kuruyemişi kullanırsanız, onun sağladığı kalsiyum, protein, magnezyum ve vitaminleri tüketmiş olursunuz.

Soğan: Çeşitli enfeksiyon ve iltihaplarla savaşır. Böylelikle sağlıklı kemiklere sahip olursunuz.

Marul: Kemiklerinizin yapısını güçlendirmek istiyorsanız çok doğru bir bitki ile karşı karşıyasınız. 100 gram marul, bir bardak sütten daha fazla kalsiyum barındırır.

Brokoli: Brokoli daha birçok hastalığa karşı iyi geldiği gibi kemik erimesini önlemek konusunda da oldukça başarılıdır. Mineral ve demir eksikliğini gidererek, kemikleriniz için ihtiyacınız olanları karşılar. Yüksek kalsiyum içerdiği için de oldukça faydalıdır. Ayrıca içerisinde A, C ve E vitamini bulundurur.

Kuru Erik: Bor elementini bu bitki de bulabilirsiniz. Bulduğunuzda da tüketmeniz, kemiklerinizin sağlığını korumak için yapacağınız en güzel şey olur. Fenolik bileşenler bakımından da oldukça zengindir.

Badem: İşte bahsettiğimiz kuru yemişlerden biri. Yüksek lif deposu olan badem, E vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda kemikleriniz için olan kalsiyumu da sahiplenmiştir. Bir de badem sütünün faydalarını düşünün.

Narenciye: Portakal, limon, greyfurt… C vitamini ve flavonoit desteğiniz için birebir kaynaklar. Tükettiğiniz takdirde kemik sağlığınız daha güçlü olacaktır.

Ispanak: Osteoporoz ile mücadele de en ön sıradan yerini alan sebze. Kas ve kemik oluşumunu destekleyerek sizi hemen hemen tüm hastalıklardan korur.
Keten tohumu: İşte alışveriş listenize ekleyeceğiniz omega 3 deposu. Keten tohumunu düzenli tüketmek, günlük omega 3 ihtiyacınızı giderecektir. Böylelikle hem kalp sağlığınız hem de kemik sağlığınız gelişir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir