Kilo Vermem Durdu: Hızlandırmak İçin Ne Yapmalıyım?

featured

Fazla kiloların sağlığa olumsuz etkileri yaygın şekilde bilinmektedir. Ayrıca gün geçtikçe daha fazla insan kendini, ideal kilosunda görmek için çabalamaktadır. Buna rağmen pandemi dolayısıyla birçoğumuzun hem hareketi azalmış hem de yeme alışkanlıkları değişmiştir.

Kilo vermeyi başarsak bile metabolizmamız yeni düzene bir süre sonra uyum sağlamaktadır. Bu nedenle vücudun kalori ihtiyacı azalmaktadır. Kalori açığı oluşmadığı sürece de kilo verme süreci durup, kiloyu koruma süreci başlamaktadır. Bu nedenlerle sizler için bir liste hazırladık. Eğer “Kilo vermem durdu. Hızlandırmak için ne yapmalıyım?” diyorsanız, yazımıza bir göz atın.

1.     Diyetinizi Gözden Geçirin

Her insanın vücudu kendine özgüdür ve metabolizması farklıdır. Bu nedenle kendi vücudunuzu tanımanız önemlidir. Metabolizma hızınıza uygun diyetler kilo vermenizi sağlayacaktır. Fakat metabolizmanız bu diyet tipine alıştığında ne yapmalısınız?

Vücut, diyetinizle aldığınız kaloriye alıştıktan sonra diyetinizde değişiklik yapmak mantıklı olacaktır. Şok diyetler tercih edebilir veya yalnızca diyet programınızı değiştirebilirsiniz. Fakat şok diyetlerin belirli bir gün sınırından sonra size zararlı olabileceğini unutmayın. Bu zararların önüne geçmek adına bir uzmana danışabilirsiniz.

2.     Lifli Besinler Tüketin

Lifli besinlerin yağ yakımını oldukça hızlandırdığı bilinmektedir. Metabolizmaya fayda sağlarken vücudunuza iyi gelecek lifli besinler tercih edebilirsiniz.

Lifli besinlerden bazıları; yulaf, çilek, elma, enginar, mercimek, bezelye gibi aslında bilindik besinlerdir. Bu tarz besinleri tüketmeyi artırarak, yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırmış oluruz.  Diyetimizi hızlandırmanın yanı sıra lifli besin tüketimi ile, kalp ve damar hastalıkları tehlikesinin azaldığı bilinmektedir. Böylece sağlıklı beslenmeyi alışkanlığı da kazanmış oluruz.

3.     Su Tüketimini Artırın

Suyun vücuda faydalarını, su tüketimini artırmamız gerektiğini sık sık duyuyoruz. Peki ne kadar sık uyguluyoruz? Yeterince su içtiğimizi düşündüğümüz zamanlarda bile gerekli suyu almıyor olabiliriz. Telefon uygulamaları, kurulacak alarmlar gibi yöntemlerle kendimize gün içinde bu gerekliliği hatırlatabiliriz. Ölçülü cam su şişeleri ile su tüketimimizi ölçebiliriz.

Su içmek, tokluk hissini artıracak ve vücuda gereksiz besin alımını önleyecektir.

4.     Egzersiz Rutininizi Değiştirin

Vücut, diyete alıştığı gibi egzersizlere de alışır. Bu nedenle, kilo vermenizin durduğu veya yavaşladığı noktada, farklı egzersizler gerekebilir. Eski egzersiz düzeniniz artık size daha az enerji harcatıyor olabilir. Kaslarınız, rutininize alışmış olabilir.

Bu durumda, egzersiz rutininizde değişikliklere gitmeniz mantıklı olacaktır. HİİT antrenmanlar ve aç karınla yapacağınız kardiyo antrenmanları yağ yakımını artıracaktır. Sabahları aç karınla yapacağınız, hem de zevk alabileceğiniz bisiklet, koşu, yüzme gibi egzersizler ile hedefe daha kolay ulaşabilirsiniz.

5.     Yeşil Çay Tüketin

Yeşil çay güçlü bir antioksidandır ve birçok faydası vardır. Diyetimize katkısı ise yağ yakımını hızlandırması olacaktır. Bunun yanı sıra oldukça düşük kalorilidir. Bu nedenle ara öğünler için sık sık tavsiye edilmektedir.

6.     Paketli Gıdaları Hayatınızdan Çıkarın

Kilo kontrolünde en büyük zorluklardan biri paketli gıdalar ile ortaya çıkmaktadır. İşlenmiş gıdalardan uzak durmak, gereğinden fazla yağ ve şeker alımının önüne geçecektir.

Katkı maddelerinden uzak durmak ise vücudumuza en büyük iyilik olacaktır.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir