Kinoa Nedir, Faydaları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Kinoa Nedir, Faydaları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır

Glütensiz tam tahıllı bir karbonhidrat olan kinoa bunun yanında önemli bir protein kaynağıdır. Glütensiz olması çölyak hastalarının ve glüten hassasiyeti bulunan kişilerin tüketmesine uygun olduğu manasına gelir. En önemli özelliklerinden birisi de 9 esansiyel amino asidin bütünün içermesidir. Botanik olarak inceleme yapıldığı zaman buğdaygillerde yer almayan, ıspanağa yakın olan bir bitkiden elde edilir. Ancak besin fonksiyonları ve görüntü itibari ile tahıla benzer.

Pek çok yemekte pirince ve bulgura farklı bir alternatif olarak görülen kinoa, vitamin, mineral ve lif bakımından zengindir. Günümüzde oldukça fazla bahsedildiği için popüler bir hale gelen ile beraber kinoa, doğal tohum formunda pek çok yerde satılır.

Kinoa Besin İçeriği

Besin değeri oldukça yüksektir ve pek çok tahıl ile kıyaslandığı zaman lif bakımından da bir hayli zengindir. Glütensiz beslenmeyi tercih eden ve glüten intoleransı bulunan kişiler için ideal bir tercihtir. Protein ile beraber diğer bütün temel amino asit oranları oldukça yüksek düzeydedir. Kan şekeri kontrolüne olumlu etki eden düşük glisemik indeksine sahiptir. Yüksek düzeyde demir ve magnezyum gibi önemli mineraller kinoada yer alır.

Aynı zamanda metabolizma üstünde  sağlıklı etkileri vardır. Antioksidan bakımından zengindir ve diyet yapan kişilerde kilo kaybı yaşanmasına katkı sağlar. Bu nedenle diyetisyenler tarafından diyet listelerine ilave edilir. Kinoa çok yönlü bir besindir. Bu nedenle çeşitli tatlılarda ve yemeklerde rahatlıkla kinoa kullanmak mümkündür.

Kinoa Yemek Alternatifleri

Salatalara hazırlanan lezzetli soslar ile birlikte haşlanmış kinoa kullanılabilir.  Bağlayıcı ve dolgun yapısı ile kinoa, sebze köftesi yapabilmek için ideal bir tercihtir. Fasulye ve ilave edilen baharatlar ile beraber oldukça doyurucu bir köfte elde edilebilir. Çorbalara veya güveçlere eklenen kinoa, yemeğini protein düzeyini arttıracaktır.

Kinoa az yağlı bir tahıl alternatifi olmasının yanı sıra protein değeri anlamında da bir hayli yüksek bir besindir. Bu özelliklerinin yanında doğal olarak glütensizdir ve lif bakımından zengindir. Bu bağlamda pek çok önemli vitamin ve minerali bünyesinde barındıran kinoa tohumu, besin değeri ile beraber, glütensiz diyete de uygun bir besindir.

 

Kinoa Nedir, Faydaları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır

Kinoa Tüketiminin Zayıflamaya Etkisi

Birtakım gıda fonksiyonları, metabolizmayı artırarak ya da iştahı azaltarak zayıflamaya  teşvik edebilir ve kinoanın da bu şekilde birkaç işlevi mevcuttur. Hem metabolizmayı artırabilen hem de iştahı büyük oranda azaltabilen protein yönünden oldukça yüksektir. Ayrıca yüksek miktarda lif bulundurması da tokluk hissini artırabilir ve genel itibari ile daha az kalori alımına imkân verir.

Kinoanın düşük bir glisemik indekse sahip olması kalori alımının azalmasına katkı sağlar. Kinoa, lif ve protein açısından yüksektir ve glisemik indeksi düşük olarak yer alır. Bu fonksiyonların tamamı kilo verme sürecine  destek olur.

Kinoanın Faydaları

Kinoa, diğer tahılların pek çoğu ile kıyaslandığı zaman fazla miktarda lif içerir. Lifin parçalanması ve sindirilmesi süreci ise uzun sürer. Bu durum da kişiyi uzun süre tok tutar ve normalde fazla bir biçimde yemek yenilmesini engeller. Metabolizmayı hızlandıran B vitaminleri ve demir gibi önemli besin maddelerini bünyesinde barındıran kinoa metabolizmayı hızlandıran kas oluşturmaya yardımcı olan dokuz temel amino asidin tümünü içerir.

Kinoanın Yemeklerde Kullanımı

Haşlanmak sureti ile pişirilen kinoa, salatalar için uygun bir bileşendir. Bu duruma ek olarak bulgur ve pirincin tercih edildiği her çeşit yemekte kinoayı da kullanmak mümkündür. Kinoa garnitür şeklinde yemeklere ilave edilebilir, çorbalarda kullanmak mümkündür ve pilavı da yapılabilir. Un haline getirilerek kek, pasta ve kurabiye hamurlarına eklenebilir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir