Kök Sebzeler Nedir? Kök Sebze Yemekleri Hangileridir?

 Kök Sebzeler Nedir?

Sebzeler kendi içlerinde birçok farklı çeşide ayrılırlar. Yazın sebze çeşitleri oldukça zengin olmasına rağmen kışın ise kök sebzeler ile yemekler yapılır. Kişiler ilk ele aldıklarında kışın önlerine gelen bu sebze çeşitlerini daha az çekici bulurlar. Bunun sebebi yaz sebzelerinin görünüş açısından daha çekici olması ve daha tatlı bir tada sahip olmasıdır. Ancak kök sebzeler evlerin mutfaklarında mutlaka olması gereken besinler arasında yer alır. Gerek lezzetleri olsun gerekse de içerdikleri mineraller bakımından oldukça zenginlerdir. Kök sebzeler toprağın altında gelişimlerini tamamlarlar. Bu nedenle vitaminlerini tamamen toprağın altından alırlar. Bütün bunların yanı sıra oldukça değerli lif kaynağı olmaları ile de dikkat çekerler.

Patates

Kök sebze denildiği zaman akla gelen ilk lezzet olarak patates yer alır. Patates içerisinde yer alan fosfor, manganez ve potasyum ile oldukça önemli bir yer tutar. Ayrıca içerisinde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu B6 ve C vitaminlerini de barındırır. Güçlü bir antioksidan olması nedeni ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Fakat içerisinde oldukça fazla karbonhidrat mevcuttur ve genel olarak kızartma şeklinde tüketilir. İşlenmiş ya da kızarmış olarak patates tüketmek, istenilen faydayı sağlamayacaktır. Bunun yerine patates haşlanmış ya da fırında yapılarak sofralarda yerini alabilir. Fırınlandığı zaman hem besleyiciliği hem de lezzeti ile oldukça dikkat çeken bir lezzettir.

Havuç

Türkiye içerisinde en çok yetişen kök sebzelerden birisi de havuçlardır. Ülkemizde genel olarak mor ve turuncu olarak iki farklı havuç alternatifi üretilir. Turuncu olarak üretilen havuç genel olarak tarator ve salatalar içerisinde kullanılır. Ayrıca çeşitli zeytinyağlı yemeklerde de havuç kullanımına yer verilir. Farklı yemek ve çorbalarda hem tadı hem de rengi ile ön plana çıkar. Görselliğe önem veren kişiler tarafından tercih edilen besinler arasındadır. İçerisinde karoten barındırır ve A vitamini açısından oldukça zengindir. Farklı kanser türlerine karşı koruma sağladığı bilinir. Bu sebzenin içerisinde ayrıca K, E, C ve B vitaminlerinin yanı sıra manganez ve potasyum da yer alır.

 Kök Sebzeler Nedir?

Soğan

Mutfakta en çok kullanılan kök sebze kuşkusuz ki soğandır. Genel olarak bütün yemeklerin olmazsa olmazıdır ve ilk malzeme olarak yer alır. Salata, sıcak ve soğuk bütün yemeklerde kullanılır. Meze çeşitlerinde kullanılmasının yanı sıra sade olarak da tüketilir. Kebap çeşitlerinin yanında sade olarak da servis edilen bir sebzedir. Antibakteriyel özelliği ile oldukça dikkat çeker. Bu nedenle kış günlerinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmak amacı ile tüketilebilir. Kasları ve kemikleri güçlendirmesi ile bilinir. İçerisinde potasyum, fosfat ve folat gibi mineraller barındırır. Bunların yanı sıra C ve B vitaminleri açısından da oldukça zengin olduğu için tam bir şifa kaynağıdır.

Zencefil

Kök sebzelerin hepsi şifa kaynağı olması ile ön plana çıkar. Kış aylarında evlerde bulunması gereken bir sebzedir. İnsan vücudunun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Antibiyotik özelliği olması nedeni ile vücudun güçlenmesine yardımcı olur. Regl sancılarını ve mide bulantılarını geçirir. Soğuk algınlığı gibi birçok rahatsızlıkta şifa olarak kullanılır. Detoksların vazgeçilmez malzemelerinden birisidir.

Şalgam

Şalgam hastalıklara korumacı özelliği ile dikkat çeker. Kış aylarında kişiler hasta olmaya meyillidir. Bu nedenle kişiler bağışıklık sistemini güçlendiren besinlere ilgi duyar. Bağışıklığın güçlendirilmesinde etkilidir, ayrıca sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasında büyük rol sahibidir. Yemeklerin içerisinde kullanılabileceği gibi salatalarda da tercih edilir. En çok tercih edilen tüketim tercihi ise şalgam suyudur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir