Safran Nedir? Safran Baharat Olarak Nasıl Kullanılır?

Safran Nedir? Safran Baharat

Safran bitkisi genel olarak dünyanın en pahalı baharatlardan biri olma özelliğini taşır. Safranın anavatanı  güneybatı Asya’dır. Özellikle İtalya, Fransa, İspanya ve İran’da yetiştirilen safran, ilaç ve Kimya sanayisinde kullanılan bir bitkidir.

Kendisine has özel bir renge sahip olan bitki keskin kokusundan ötürü parfüm üretiminde ve kumaş boyası olarak da kullanılabilir.  Değişik ve sıra dışı bir aromaya sahip olan Safran  bitkisi Arap mutfağında oldukça yaygın olarak kullanılan bir üründür.

Özellikle Fas ve Hint yemeklerinde sıklıkla karşımıza çıkan Safran bitkisi Soğanlı bitkiler ailesinden gelen safran tohumundan elde edilir.  Tohum ekildikten sonra ortalama 30 santimetreye kadar ulaşan safran bitkisi Sonbaharda çiçek açar ve toplanır.

Dünyanın en değerli bitkisel tozu olan safran,  Anadolu topraklarında Hititlerden bu yana yetiştirilen en önemli gelir kaynağından biridir. Türkiye içerisinde Safranbolu ve Urla’da yetiştirilir.  Fakat tarımının zor olması nedeni ile Türkiye’deki safranların yüzde doksanı İspanya ve İran’dan satın alınır.

Safran Faydaları Nelerdir?

Safran bitkisinin içerisinde yer alan vitaminler ve mineraller her türlü soğuk algınlıklarında kullanılan ilaçların yapımında kullanılır.  Aynı zamanda ateş düşürücü ve enerji verici bir özelliğe sahip olduğundan dolayı güvenle kullanılabilen bir üründür.  Sigara içenlerin ve tercih ettiği ve akciğer hastalıklarında yaşanabilecek Problemleri ortadan kaldırmaya yarayan safran bitkisi aynı zamanda astım ve bronşit gibi rahatsızlıklarda da etkili olduğu bilinir.

Bunun dışında kalp rahatsızlıklarını engellediğini ve kalbi de koruduğu bilinir. Yapılan araştırmalarda safranın iştah kontrolünde etkili olduğu  kanısına varılmıştır. Düzenli olarak safran tüketenlerin yemeğe isteğinde azalma ve beslenme bozukluklarında iyileşme olduğu görülmüştür.  Aynı zamanda rejim yapan kişilerde anksiyete ve stres gibi bozukluklara karşı da yatıştırıcı bir etkisi olduğu bilinir.

Safran Kalori Ve Besin Değeri Nedir?

Safran kalorisiz bir üründür. Her türlü yemekte rahatlıkla kullanılabilecek şekilde üretilmiş olan safran bitkisinin 100 gramında 310 kalori bulunur. Bunun dışında bitkinin içerisinde 11 gram protein, 65 gram karbonhidrat,1724 mg potasyum,148 mg sodyum ve 6 gram yağ bulunur. Geçmiş yıllardan bu yana ilaç olarak kullanılan safran kendi içerisinde çinko Manganez ve bakır gibi sağlık açısından büyük önem taşıyan mineralleri barındırır.

Safran Nedir? Safran Baharat

Safran Nasıl Yetiştirilir?

Ortalama olarak 150’nin üzerinde hoş kokusu olan ve yağ çeşitlerine sahip olan safranın tarımı oldukça zahmet ile olarak bilinir. 100 gram Safran elde edebilmek için neredeyse 1 dönümlük alana Ekim yapılması gerekir.  Safranların açmış olduğu çiçekler üzerindeki her bir tepecik sabah güneş doğmadan önce el yordamı ile toplanmalıdır. Ortalama olarak yarım kilo safran elde edebilmek adına 75 bin çiçekten toplumuna ürün kullanılır.

Safran Fiyatları Ne Kadardır?

Değiştirilmesi ve saklanma koşulları zor olan bir bitki olduğu için değerli bir üründür.  1 gram safran otu farklı yerlerde, farklı ücretlerde satılır.  Fakat  bu fiyatlandırma yurtdışı alımları için daha yüksektir. .

Safranın Zararları ve Yan Etkileri

Safran bitkisinin yararları olduğu gibi zararları da bulunur. Hamilelik döneminde kullanılırsa düşük riski artar.  Günlük alınması gereken miktarlar üstüne çıkılması durumunda zehirlenme durumu söz konusu olabilir.  Aşırı tüketim böbreklere hasar verir.  Kan akımını hızlandıran bir özelliği olduğu için kanamaları arttırabilir.

Türk mutfağında genellikle etli yemeklerde ve pilavlarda kullanılan safran, ayrıca sütlü tatlılarda da tercih edilebilir.  İsteğe bağlı olarak Safran çayı da demlenerek içilebilir. Tüm bu işlemler için yarım çay kaşığı yeterli olur.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir