Kolay Origami Örnekleri

featured

Origami, kâğıt katlama sanatıdır. Japonca bir dil olan origami, tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir sanattır. Japoncada oru katlama, kami ise kâğıt anlamına gelir. İki kelimenin birleşmesi ile katlanmış kâğıt anlamı çıkar. Dünya literatürüne Japoncadan geçen bu kelimenin sanatsal tarihi Çin\’e dayanır. Yapılan kâğıt katlama örneklerinde herhangi bir şekilde makas ve yapıştırıcı kullanılmaz. Hem çocuklar hem de büyükler bu sanat ile uğraşarak eğlenceli bir etkinlik icra edebilirler.

Origaminin dünyaya yayılması, Çin ile ilgili bir kavramdır. İlk olarak bu sanatın M.Ö. 250 yıllarında ortaya çıktığı düşünülmektedir. İlk ortaya çıktığı dönemde bu sanat dini törenler ve hediyeleşme için kullanılmıştır. Çin, 1900\’lü yılların başından itibaren bu sanatı okullarda öğretmeye başlamıştır. Bu eğitim ile çocukların matematiksel zekâsının geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Origami isminin Japon dilinde söylenmesinin nedeni de bu ülkeden Çin\’e giden Budist rahipler tarafından söz konusu sanatın öğrenilmesidir. 2. Dünya Savaşı sonrasında ise bu sanat dalı daha da gelişerek dünyada birçok ülkede kullanılmaya ve uygulanmaya başlamıştır. Günümüzde de origami, birçok insanın ilgisini çekmektedir.

Origami Çeşitleri Nedir?

Dünyada uygulanan origami türleri oldukça fazladır. Söz konusu sanat, kâğıt katlayarak belli figürlerin elde edilmesine dayanır. Özellikle hayvan ve eşya figürleri yaparak eğlenceli vakit geçirmek mümkündür. Günümüzde aşağıdaki çeşitlerde origami türleri vardır.

Klasik Origami

Tek parça kâğıdın katlanması ile yapılan sanat dalı klasik origami olarak adlandırılır. Bu origami çeşidinde kesme ya da yapıştırma işlemi uygulanmaz. Tek bir parça kağıt ile ördek, kuğu, kurbağa gibi figürler ortaya çıkarabilirsiniz.

Modüler Origami

Modüler origami, üç boyutlu şekilde yapılan figürleri ifade eder. Yine tek parça kâğıt kullanılarak yapılır. Klasik origamide olduğu gibi kesme ya da yapıştırma yapılmaz.

Islak Origami

Adından da anlaşılacağı gibi kâğıdı ıslatarak yapılan origami türü ıslak origami olarak ifade edilir. Bu sanat dalı ile çok daha gerçekçi figürler ortaya çıkabilir. Örneğin at, eşek, koyun gibi hayvan figürleri bu yöntemle yapılabilir.

Modern Origami

Modern origami, klasik origami yöntemlerinin çağ atlamış şeklidir. Kâğıt katlama esnasında su, makas, yapıştırıcı gibi birçok ilave malzeme kullanılabilir. Modern origaminin de 4 farklı çeşidi vardır. Pop-up origami, book art origami, mimari origami ve krigami, modern origami çeşitlerindendir.   

Origaminin Çocuklar Üzerindeki Etkisi Nedir?

Dünyada birçok ülke eğitim sisteminde origami sanatının avantajlarından istifade eder. Söz konusu sanatın çocuklara katkısını şu şekilde ifade edebiliriz.

  • Çocuğun matematiksel zekâsı ve estetik duygusunun gelişmesine destek olur.
  • Çocuğun algılama gücünü geliştirir.
  • Çocuğa gözlemleme, iletişim kurma ve işbirliği yapma kabiliyeti verir.
  • Sosyalleşmeyi artırır.
  • Origami yaparken çocuk kendi düşüncesini kâğıda yansıtabilir.
  • Eller, göz ve beynin eşzamanlı olarak çalışması sağlanır.
  • Çocuğun iletişim kabiliyetini güçlendirir. Dil gelişimine yardımcı olur.
  • Çocukların psiko-motor gelişimlerine katkı sunar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir