Popüler Kültür Nedir?

popüler kültür nedir

Popüler kültür terimi günlük yaşantıda sık kullanılan terimlerden biri olmakla beraber ilk kez 1960 yıllarında Amerika’da kullanılmıştır. Bu terim özellikle en çok izlenen filmler, en çok satılan kitaplar ve beğenilen müzikler için kullanılır. Popüler kültür şeklinde nitelendirilen akım ve ürünlerin ortak özelliği; bir ülke ya da topluluk tarafınca sınırlı olmamasıdır.

Kitle kültürü şeklinde de nitelendirilen popüler kültür kavramında PR çalışmaları ve reklam medya projeleri çok büyük bir öneme sahiptir. Ön planda tutulması istenen kişi ya da ürün çeşitli tanıtımlar ile reklama tabi tutularak göz önünde bulundurulur. Reklamlar genelde internet ve televizyon üzerinden verilir ve kişilerin algılarında büyük bir değişim meydana gelmesi beklenir. Tabi ki bu değişim olumlu yönde olmalıdır.

Popüler Kültür Hakkında

Popüler kültür denilen kavram evrensel kültürü ifade etmez. Örnek vermek gerekirse; Dostoyevski, Tolstoy veya Çehov dünya genelinde en çok kitap satışı yapılan sanatçılar arasında yer alır. Ancak bu yazarlar popüler kültür olarak nitelendirilemez. Dünya klasikleri yazan sanatçıların kitapları zaten kalitelidir ve birçok kişi tarafından tercih edilir. Dolayısı ile bu durum popüler kültür ile örtüşmez.

Alanında popüler yazarların yazmış olduğu eserler evrensel kültür niteliğindeki kitaplar kadar yaygın değildir. Genel olarak eğlenceli ve akıcı bir içeriğe sahip olduğu için tercih sebebi olur. Herkesin anlayabileceği bir dilde yazıldığı için popüler kültür niteliğinde olabilirler. İlgi ilkesi ve farkındalık popüler kültürün olmazsa olmaz etkenleri arasında yer alır. Halkın sürekli yeni bir şeylere ilgi göstermesi popüler kültürün oluşmasına olanak sağlar.

 

Popüler Kültür Örnekleri

Çok sayıda popüler kültür örneği vardır. bazıları bir kıyafet ile örnek olmuşken bazıları bir söz ya da şarkı ile popüler kültür etkeni olmuştur.

  • Andy Warhol sanatçısının ‘’bir gün herkes 15 dakikalığına da olsa ünlü olacak’’ sözü
  • Güney Koreli şarkının ‘’Gagnam Style’’ şarkısı
  • Kitlelerin çoğunluğunun kısa bir dönem de olsa sanal bebek oynaması
  • Eskiden oyun aralarında salça ekmeğin meşhur olması

 

TV, müzik ve sinema sektöründe pek çok ünlü isim ‘’popüler kültür ikonu’’ olarak adlandırılır. Bu ikonlara Michael Jakcson ve Andy Warhol gösterilebilir.

Popüler Kültür Müzikleri ve Kitapları

Popüler kültür en çok müzik alanında etkisini gösterir. Cem Karaca, Moğollar ve Ergin Koray popüler kültür müziklerine verilecek örnek sanatçılar arasında yer alır. Popüler kültür, müzik alanında modern ve geleneksel arasında kalabilir. Ortaya çıkan müzik halka hitap ediyorsa popüler kültür arasında yerini alır.

En sık okunan kitaplar ya da en çok satışa sunulanlar popüler kültür uygulamasında yerini almıştır. Popüler kitap örneklerine döneminde en çok satan kitaplar örnek olarak gösterilebilir. Örnek olarak İlber Ortaylı’nın ‘’Bir Ömür Nasıl Yaşanır?’’ kitabı gösterilebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir