Kulak Zarı Delinmesi Neden Olur? Zar Yırtılmasının Belirtileri ve Tedavisi nelerdir? 

featured

Kulak zarı, iç kulak ile orta kulak arasında yer alan ince bir zar tabakasıdır. Kulak zarı yırtılması, iç ve orta kulak arasında bulunan ince zarın delinmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak kulakta akıntı ve işitme kaybı yaşanabilir. Kulak zarı yırtılması ile beraber kulakta çınlama ve uğultu duyulmaktadır. Daha belirgin bir şekilde gök gürültüsüne benzeyen bir sesle birlikte kulak zarının yırtılması ortaya çıkabilir. Bazı sebeplere bağlı olarak yırtıklar aniden oluşmaktadır. Ardından keskin bir ağrı ona eşlik ettiği görülür. Kulak zarı delinmesi veya yırtılması bir çok nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Kulakta oluşan basınca bağlı olarak kulak zarı yırtılmaları görülebilir. Ayrıca kulak enfeksiyonu oluşumunda kulak zarı yıtılması veya delinmesi görülebilmektedir. Kulak zarı yırtılmasının en yaygın nedenlerinden bir tanesi, çocukluk çağında geçirilen orta kulak enfeksiyonudur. Orta kulak enfeksiyonu ile kulak zarı delinerek içindeki akıntı dışarı çıkmaktadır. Farkedilmesi ile tedavi edildiği zaman delinen zar kapanacaktır. Fakat tedavinin gecikmesi veya kulak zarının yırtılmasının fark edilmemesi ile zar deliği açık kalır. Kulak zarının açık kalması ile hastada, kulak akınları yoğun şekilde görülür. Bunun nedeni dış kulak ile orta kulak arasında bariyer görevi yapan kulak zarının açık kalmasıdır. Kulak akıntısı devam etmesi, ilerleyen zamanlarda kulak kemiklerinin erimesine neden olabilir. Bu durum kulakta erezyona sebep olduğu için kulaklarda işitme kaybının oluşumunu tetiklemektedir. 

Zar Yırtılma Belirtileri 

Kulak zarı yırtılmasının belirtileri arasında kulakta aniden ortaya çıkan ve keskin olan kulak ağrıları yaşanabilir. Kulak akıntısıyla beraber bulanık yada kanlı akıntılar oluşabilir. Kulakta yoğun olarak çınlama ve uğultu duyulabilmektedir. Baş dönmesi ve ilerleyen zamanlarda işitme kaybına yol açmaktadır. Kulakta ıslığa benzer ses duyulması ile mide bulantısı yaşanır. Yüksek gürültüye uzun süre maruz kalmak, kulak zarı yırtılmasına neden olmaktadır. Kulak içine yabancı madde sokmak da kulak zarı yırtılmasına yol açabilir. Kafa bölgesinin yada kulağın hasar alması, kulak zarının delinmesine yol açmaktadır. Ayrıca kulak zarı yırtılmasına bağlı olarak hastada sersemlik veya denge bozukluğu gözlemlenebilir. Kulak zarı yırtılması belirtilerin görülmemesi, kulak zarı yırtığı fark edilmediği zaman, enfeksiyon riskini daha çok arttıracaktır. 

Kulak Zarı Yırtılması Tedavisi 

Kulak zarı yırtılmalarında, delik bölge bir kaç hafta içerisinde kendiliğinden kapanacaktır. En fazla bir buçuk ay içerisinde kapanmayan deliklerde doktora gösterilmesi gerekir. Kulak zarı delinmesinde tedavi edilmesi gereken bölgeler yama yapılabilir. Daha basit rahatsızlıklarda, ilaçla tedavi edilmektedir. Bazı durumlarda ise tedavi edilen kulak zarına cerrahi müdahale edilmesi gerekmektedir. Kulak zarı tedavisinde, mikroskop ile yırtık olan bölgeye ilaç enjekte edilir. Böylece kağıt kapama yöntemi ile yama uygulaması yapılmış olur. Bazı durumlarda kulak zarı yırtıklarının tamamen iyileşmesi için, yama uygulamasının bir kaç defa tekrarlanması gerekmektedir. Kulak zarı delinmelerinde, antibiyotikle birlikte ağrı kesici ilaç takviyesi tedavisi uygulanır. Kulak zarı yırtılması olan hastalarda, ileri seviyedeki yırtılmalarda ameliyat edilmesi gerekir. Ameliyat edilmesi için hastanın işitme kaybının olmaması gerekir. İşitme kaybı yaşayan hastalarda farklı tedavi yolu izlenmektedir. Aynı zamanda orta kulakta ve iç kulakta bulunan hasar tedavi edilmektedir. Bu şekilde yapılan ameliyat ile mastoid kemik içerisinde bulunan iltihap temizlenecektir. Böylece kulak zarı yırtılması onarılmış olur. ,Böylece kulak bölgesinde bulunan sorunlar giderilmiş olur. Kulak zarı iltihabının tekrarlamasını önlemek için kulağı her zaman kuru tutmaya dikkat edilmelidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir