Kullanıcı Deneyimi UX Nedir?

featured

Hayatımızın her anında internet bulunması ve farklı kesimlerden kullanıcıların internette yer alan hizmetlerden faydalanmasıyla birlikte hizmetlerin sunumuyla ilgili farklı uzmanlık dalları ortaya çıkmaya başladı. Herksin de bildiği gibi günümüzde bir internet sitesinin Google’da yer alması onu kullanmak için yeterli değildir. Çünkü artık kullanıcıların site ile daha fazla etkileşime girebilmeleri ve aradıklarını kolayca, vakit kaybetmeden bulabilmeleri çok daha önemlidir. Kullanıcı deneyimi UX de bunu tam olarak açıklar.

Kullanıcı Deneyimi ve Kullanıcı Arayüzü

UX ve UI son zamanlarda çok sık duyduğumuz iki teknolojik kavram arasında yer alıyor. Genelde birlikte kullanılan bu kavramlar neyi ifade ediyor? Bu kavramlar Türkçe ’de Kullanıcı Deneyimi UX, Kullanıcı Arayüzü UI olarak kullanılıyor.

UX Nedir?

 UX, en basit tabirle kullanıcı deneyimi tasarımı anlamına gelir. Sitenin ya da uygulamanın sunduğu olanaklardan kullanıcının daha rahat hizmet alması için yapılan çalışmaların tümünü kapsar.  UX tasarımcısı tam olarak şu hedefleri amaçlar;

  • Kullanıcının hizmeti kullanmaya başlaması
  • Site ile daha etkileşimli olabilmesi
  • Kullanıcının site içindeki bileşenleri rahatça kullanabilmesi
  • Herhangi bir hizmeti kullanım amacına uygun şekilde kullanabilmesi

UX deneyimini basit bir örnekle canlandırabiliriz. Örneğin internette herhangi bir konuyu araştırıyorsunuz. Karşınızda iki site var. Birinci site; aradığınız bilgiyi daha kısa sürede bulabilmeniz için SEO kurallarına aykırı ve pek çok alakasız içerikler tarafından işgal altına alınmış durumda. İkinci site ise hedefe yönelik adımlarla ilerliyor ve hızlı bir şekilde aradığınız içeriğe erişmenizi sağlıyor. Siz olsanız hangi siteden hizmet almayı tercih edersiniz?

UI Nedir?

UI, bir kullanıcı arayüzü tasarımıdır. UX’dan farklı olarak kullanıcının konforunu sağlayacak görsel tasarımı ile ilgilenir. UX daha somuttur. UI tasarımı dahilinde sitede yer alan logoların rengi, yazıların büyüklüğü ve sitedeki renk uyumu gibi kavramlar daha ön plandadır.

UX Neden Önemlidir?

UX, kullanıcıların ihtiyacını tam anlamı ile karşıladığı için büyük bir öneme sahiptir. Kullanıcının markaya ya da firmaya has olumlu düşünceler barındırmasını amaçlar. Çünkü firmaların sunduğu hizmet veya sattığı ürünün satılması kullanıcının pozitif görüşü ile gayet de alakalıdır. UX’ı bir yol olarak düşünebilirsiniz. Bu yolda yürüyen kişiler ne kadar az çukur veya tümsek ile karşılaşırsa o kadar memnun kalır. Ancak yolda sürekli çukurlar bulunuyorsa, engebeli bir yolda kullanıcı bu yoldan memnun kalmaz ve yolunu değiştirir.

Örnekte olduğu gibi sitenizin kullanıcı deneyimi iyi olmazsa, ziyaretçileriniz de siteyi değiştirerek bir daha sizin sitenize uğramaz. Bu nedenle UX oldukça önemlidir. Eğer bir web siteniz varsa UX çalışmalarının yanı sıra UI tasarımlarına da önem vermelisiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir