Kuzey Güney mu yoksa Güney Kutbu mu soğuk?

featured

Kuzey Kutbu, Dünya’nın üst yarım küresinin en kuzey kısmını temsil eder ve bu yarım kürenin en soğuk kısmıdır. Arktik Okyanusu’nun tam kalbinde yer almaktadır. Burada kara toprak yok, sadece dev buzdağları var. Bu nedenle burada bir üs veya istasyon gibi bir şeyin inşa edilememesi bekleniyordu.

Antarktika ise, Antarktika’nın alt yarım küresinin en güney ucunda yer almaktadır. Bulunduğu tarihe kadar “Güneydeki Efsanevi Kıta” adı altında yaklaşık 200 yıl arandı. Kuzeyden farklı olarak, burada Afrika’nın yaklaşık yarısı büyüklüğünde devasa bir arazi var. 

Her zaman sorulan soru: Güney Kutbu soğuk mu yoksa Kutbu Kuzey mu?

 Kutup bölgelerinde, güneş ışığı çok çapraz çarpar, bu nedenle yapı her iki kutupta da çok soğuktur. Daha önce de belirtildiği gibi, yılın altı ayı güneşi bile göremezsiniz. Bu, her iki kutup için de aynıdır, ancak Güney Kutbu, Kuzey Kutbu’ndan çok daha soğuk bir bölgedir.

Bunun nedeni, Antarktika’nın Kuzey Kutbu’ndan çok daha büyük olan devasa topraklardan oluşmasıdır. Aslında bu devasa boyutu sayesinde bildiğiniz gibi yedi kıtadan biri olarak kabul ediliyor. Tüm bu faktörler, Antarktika’yı karada Kuzey Kutbu’ndan çok daha soğuk yapar.

Antarktika’da araştırma görevlileri ve yılın kısa zamanlarında gelen turistler dışında kimse yok. Burada kimse yaşamıyor çünkü karşılanamayacak kadar soğuk.

Kuzey Kutup Dairesi nispeten yaşanabilir bir yer. Sami, Yakut ve Eskimolar gibi birçok insan yakınlarda yaşıyor ve yaklaşık 4 milyonluk bir nüfusa sahipler. Otlayarak, avlanarak ve doğada hayvancılık yaparak geçimlerini sağlarlar. Birçoğu Rusya’ya ait olan şehirler ve küçük kasabalar da var. 

Kuzey Kutbu ile Güney Kutbu arasındaki fark

Temel fark: Kuzey Kutbu ve Güney Kutbu, dünyanın bitiş noktalarıdır. Kuzey Kutbu, Dünya ekseninin en kuzey ucudur. Kuzey Kutup Dairesi olarak da bilinir. Antarktika ise Dünya ekseninin en güney ucudur. Genellikle Antarktika olarak bilinir.

Dünyanın Kuzey ve Güney kutupları dünyanın en uzak noktalarında bulunan kutuplar olarak bilinir. Arktik, Arktik Okyanusu’nun ortasında yer alan ve kıtalarla çevrili Arktik bölgesidir. Öte yandan Antarktika, okyanuslarla çevrili devasa Antarktika kıtasından oluşur. Kuzey Kutbu ve Güney Kutbu benzerliklere sahip olsa da, onları birbirinden ayıran birçok faktör vardır.

Kuzey Kutbu, Dünya ekseninin en kuzey ucundadır. Arctic Circle olarak adlandırılan, kara kütlesi olmayan yüzen buz tabakalarından oluşan bir alan.

Esas olarak Arktik Okyanusu’nda bulunur. Bu alanlar Grönland, Subarubad, Franz Josef Bölgesi, Severnaya Zemria, Wrangell Adası, Bank Adası, Victoria Adası, Ellesmere Adası ve Rusya, Kanada, Alaska ve Grönland gibi daha büyük adaları içerir. Arktik Okyanusu kıtalarla çevrilidir. Burada görülen mevsimlik buzdağları, buzullar tarafından sağlanmaktadır. Bölge, doğanın güzelliğine katkıda bulunan kendi doğal çiçeklerine ve hayvanlarına sahiptir. Kuzey Kutup Dairesi’nde de insanlar var.

Antarktika, Dünya ekseninin en güney ucundadır. Temelde Antarktika adı verilen devasa buz küpleriyle kaplı devasa bir kıtadır. Antarktika ile ilgili en çarpıcı gerçeklerden biri, neredeyse tamamlanmış buzuldur. Donmuş bölgede devasa buzdağları var. Ortalama 55 °C sıcaklıkla birlikte Antarktika, Antarktika’dan Kuzey Kutup Dairesi’ne kadar olan bölgeyi kaplar. Dünyada tamamen ıssız tek kıta. Antarktika, yüksek dağ vadileriyle birbirine bağlanan geniş bir buz ağından oluşur. Çiçeklerin ve hayvanların varlığı Kuzey Kutup Dairesi’ndekinden çok daha azdır. 

Güney Kutbu’nda Neden Kutup Ayısı Yok?

Kuzey Kutbu ve Antarktika Çemberleri biraz benzer, ancak gerçekte iki bölge çok farklı canlılara ev sahipliği yapıyor. Her iki kutup da farklı fok ve balina türlerine ev sahipliği yapıyor. Ancak dünyanın en büyük ayısı olan kutup ayısı sadece Kuzey Kutup Dairesi’nde yaşıyor.

Kutup ayıları (Ursus maritimus) ve onların tüylü yavruları Alaska, Kanada, Grönland (Danimarka’nın bir parçası), Norveç, Rusya ve bazen İzlanda’da bulunabilir. Kutup ayısı kürkü, -30 santigrat dereceye kadar düşük sıcaklıklara çok iyi dayanabilir. Hayatlarının çoğunu buzda geçiren kutup ayıları, yağ oranı yüksek ve öğün aralarında uzun süreli enerji sağlayan fok balıklarını yerler.

Antarktika’da ayrıca deniz buzu, düşük sıcaklıklar ve foklar var. Peki bu en güneydeki kıtada neden hiç kutup ayısı yok?

Cevap, Dünya’nın evrimi ve jeolojik tarihinde yatmaktadır.

Kuzey Kutbu ve Antarktika Çemberleri biraz benzer, ancak gerçekte iki bölge çok farklı canlılara ev sahipliği yapıyor. Her iki kutup da farklı fok ve balina türlerine ev sahipliği yapıyor. Ancak dünyanın en büyük ayısı olan kutup ayısı sadece Kuzey Kutup Dairesi’nde yaşıyor.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir