Mac OS mu Windows mu?

featured

Bilgisayar dünyasında en ciddi rekabetlerin yaşandığı alanlardan birisi de işletim sistemi alanıdır. Dünyanın önde gelen iki işletim sistemi markası bulunuyor. Mac OS ve Windows işletim sistemleri birbiriyle ciddi düzeyde rekabet halindedir. İstatistiksel olarak incelendiğinde Windows PC’ler Dell başta olmak üzere Lenova, Asus, Acer, HP gibi bilgisayar markalarında kullanılıyor. Böylelikle kullanım alanı son derece geniş kapsamlıdır.

Mac OS ise bilindiği üzere sadece Apple platformunun markasını kapsıyor. Yani sadece Macbook bilgisayarlarda kullanılıyor. Böylelikle kullanım alanı olarak incelendiğinde Windows işletim sistemi Mac OS işletim sistemine oranla daha geniş kapsamlı bir alanı karşılıyor. Böylelikle dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemlerinden birisi olma özelliğine sahiptir!

Hangi İşletim Sistemi Daha Güvenlikli?

Güvenlik işletim sistemlerinde olması gereken en önemli etmenlerin başında geliyor. Güvenlik bazlı olarak inceleme yapıldığında Windows işletiminin sisteminin bir tık aşağı seviyede kaldığı gözlemleniyor. Windows işletim sistemine sahip cihazlar virüslere karşı daha korunaksız haldedir. Virüslerin doğrudan hedefi durumundadırlar. Böylelikle bu işletim sistemini kullanan kişiler sürekli olarak antivirüs programı kullanmaları gerekiyor. Antivirüs programları kullanmamaları durumunda ciddi problemlerle karşılaşabilirler.

Mac OS işletim sistemine sahip cihazlar ise ultra güvenlikli işletim sistemine sahiptir. Güvenlik duvarının sapasağlam olması işletim sistemini virüslere karşı korunaklı hale getiriyor. Ayrıca Mac OS işletim sistemine sahip cihazlara casus yazılımı yüklemesi yapılamaz. Hiçbir şekilde cihazlarınız virüslerden etkilenmez. Böylelikle profesyonel bir güvenlik duvarına sahip bir işletim sistemi olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Apple güvenlik açısından Windows işletimine göre daha sıkı ve katıdır. Ayrıca programlama ve kodlama dilinin daha yaygın olması Apple işletim sistemine sahip olan Mac OS işletim sistemini daha güvenlikli yapıyor!

Bütçe Açısından Karşılaştırma!

Bütçe açısından karşılaştırma yapıldığında oldukça farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Windows işletim sistemine sahip cihazların marka kullanım alanı daha geniş olduğu için her türlü fiyat aralığında Windows işletim sistemine sahip cihazlar bulunabiliyor. Fakat Mac OS işletim sistemine sahip cihazlardan olan Macbooklar fiyat açısından oldukça sabit fiyat aralığına sahiptir. Fiyat karşılaştırılması yapıldığında Macbook bilgisayarlar Windows bilgisayarlara göre daha yüksek fiyat hacmine sahiptir.

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarların ise fiyat aralığı daha düşük düzeydedir. Dolayısıyla fiyat aralığı karşılaştırılması yapıldığında Windows işletim sistemine sahip cihazlar daha düşük fiyattayken, Mac OS cihazlarda daha yukarı fiyatlara sahiptir.

Oyun Bilgisayarı Olarak Hangisi Ön Planda!

Teknolojinin gelişmesiyle beraber oyun dünyasında da ciddi atılımlar yaşanmaya başlanmıştır. Oyun bilgisayarları olarak hangisi ön planda sorusu internet forumlarında sıklıkla sorgulanan sorulardan birisi konumundadır. Oyun bilgisayarı açısından inceleme yapıldığında Windows işletim sistemine bağlı cihazlarda ekran kartı çeşitliliği daha fazladır. Günümüzde üretilen ekran kartlarının %95’i Windows işletim sistemi tabanlı olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Dolayısıyla oyuncuların tercihi Windows işletim sistemi oluyor.

Macbook cihazlar ise daha çok proje tasarımlarında ve çalışmalarında ön plana çıkan cihazlardır. Mac OS işletim sistemine sahip cihazlar hiçbir şekilde oyuncu bilgisayarı olarak kullanılmaz. Kullanılması durumunda donma, kasma, FPS sorunları yaşanabiliyor. Ancak illaki Macbook bilgisayarda oyun oynamak istiyorsanız Mac PRO cihazlarda ekran kartı desteği bulunuyor. Bu cihazlarda yüksek grafikli oyunları oynayabilirsiniz.

Ancak performans verimliliği açısından bakıldığında Windows işletim sistemi tabanlı ekran kartlarının her zaman bir adım önde olduğu gözlemlenebiliyor. Eğer ki bilgisayarınızı oyun amaçlı kullanmak istiyorsanız tercih etmeniz gereken işletim sistemi Windows işletim sistemidir. Proje çalışmaları için kullanmak istiyorsanız bilgisayarınızı tercih edeceğiniz işletim sistemi Mac OS işletim sistemidir!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir