Maca (Maka) Nedir?

Maca (Maka) Nedir?

Maca (Maka) nedir, maca faydaları nelerdir ve maca nasıl kullanılır sorularının yanıtları birçok kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Adından sıkça söz ettiren ve ilgi odağı haline gelmiş olan maca turpgiller ailesinde gelmektedir. Özellikle Güney Amerika’da Peru ve And dağları gibi yüksek rakımlı bölgelerde yetişen maca,  gerekli sıcaklık ve ortam sağlandıktan sonra seralarda da yetiştirilmeye başlanmıştır. Güney Amerika’da ve yetiştiği topraklarda, birçok kişi tarafından yüz yıllar boyunca alternatif tıpta ve gıda olarak birçok alanda kullanılmıştır.

Maka bitkisinin yenilebilir kısmı toprak altında yetişmektedir ve kökü turp ve lahana ile ilişkilidir. Maca kökünde potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, B12 ve B1 gibi birçok vitamin ve minerali içermektedir ayrıca kökü lifli bir yapıya da sahiptir. Yaklaşık sekiz veya on ayda hasadı yapılan maca bitkisinin kökleri krem, yeşil, mavi, kırmızı veya mor rengine sahip olabilirken farklı renkteki köklerin tadında acılık veya tatlılık bakımından da bir takım farklılar olabilmektedir.

 

 

Maca (Maka) Nedir?

 

Macanın Faydaları Nelerdir?

Maca bitkisi toprağın altında yetişmekte olup, turpa benzeyen asıl tüketilen bölümü olan kökünün birçok faydası hem bilimsel olarak hem de tarih boyunca gözlenmiş ve ispat edilmiştir. Geçmişte insanlar tarafından kullanım amaçlarına da bakılarak macanın faydaları nelerdir sorusuna cevap bulabiliriz. Maca bitkisinin ve kökünün faydaları şu şekilde belirtilmektedir:

  • Maca araştırmaları sonucunda fareler üzerinde yapılan deneylerde de gözlemlenerek hayvanların performans ve enerjilerinde artış gösterildiği saptanmıştır. Maca kişilerde atletik performansın artmasına, vücut direncinin yükselmesine ve performansın artmasına büyük katkılar sağlar. Vücutta uzun süredir devam eden halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik hissine kaşı enerji seviyesinde artışa yardımcı olur.
  • Maca içerdiği bol miktardaki vitamin, mineral ve lifli yapısı sayesinde oldukça besleyici ve sağlıklı bir bitkidir. İçeriğinde bulundurduğu lifli yapısı dışında düşük yağ oranı kişinin tokluğunu artırırken fazla miktarda kalori almasını da engellemektedir.
  • Maca tozu zihnin adaptasyon sürecini sağlamasında yardımcı bir adaptojendir bunun yanı sıra fiziksel ve zihinsel olarak strese yakalanma riskini önemli ölçüde azaltmakta olup ruh halinin iyileşmesine katkı sağlamaktadır.
  • Macanın faydaları olarak sayabileceğimiz bir diğer fayda ise güneşin zararlı ışıklarına engellemesi ve ciltte oluşacak güneş nedenli yaralara iyi gelmesidir. Maca güneşe çıkmadan önce cilde rahatlıkla uygulanabilmektedir. Ayrıca maske şeklinde uygulanan maca kökü tozu cildin parlak ve pürüzsüz görünmesine katkı sağlamaktadır.
  • Maca kadın ve erkeklerde cinsel sorun ve cinsel isteksizliğe karşı tedavi edici etkisi vardır. Örneğin kadınlarda yaşanan vajinal kuruluğun tedavi edilmesi ve menopozun erken başlangıcına engel olmaktadır. Erkeklerde yaşanan cinsel rahatsızlıklardan iktidarsızlık ve sertleşme probleminin tedavisine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kadın ve erkekte de hormon dengeleyici olmasının yanında cinsel arzu ve isteği artırıcı etkisi bulunmaktadır.

Maca Nasıl Kullanılır?

Maca kullanımı genellikle, maca kökünün kurutulup toz haline getirilmesinden sonra gerçekleşir bunun nedeni ise macanın taze olarak tüketilmemesindendir. Maca kökünün tozu ise pişirmediği sürece demlenerek veya besinlere sonradan eklenerek rahatlıkla kullanılabilir. Maka kökünün pişirmeme sebebi ise piştikten sonra macanın besin değerlerini içerdiği vitamin ve mineralleri büyük oranda kaybetmesindendir. Maca kökü tozu genellikle sıcak suda demlenerek tüketilmektedir bunun yanı sıra macanın diğer bir kullanım şekli macayı yoğurt, salata, tatlılara ve bazı ünlü mamullere katmaktır. Tıbbı olarak net bir kullanım miktarı olmamakla birlikte maca kökü tozu yaklaşık günlük iki ve üç tatlı kaşığını geçmemelidir ayrıca alerjisi olan kişilerin maca tozunu tüketmeden önce doktor tavsiyesi alması gerekmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir