Manipülatif Ne Anlama Gelmektedir?

Manipülatif Ne Anlama Gelmektedir?

Modernleşen dünya ile birlikte kendi egoları dolayısıyla karşı tarafı yönlendirmeye iten davranış ve söylemlere ‘’manipülatif’’ denmektedir. Hayatın çeşitli alanlarında birçok ilişki içinde kendini gösterebilen manipülatif davranışlar insanların kendi istek ve görüşlerinin dışında hareket etmelerine sebep olabilmektedir. Manipülatif davranışlar insanların bireysel alanlarının haksız yere işgal edilmesine ve kişiyi özgürlüklerinden alıkoymaya aracılık sağlamaktadır. İş veya eğitim alanında ve hatta aile yaşamında bile manipülatif davranışların görünebileceği gibi bu davranış ve söylemler kişileri olumsuz yönde etkilemektedir. Manipülatif kelimesi, manipülasyon kelimesi ile ilişkili görünmektedir

Manipülatif Ne Anlama Gelmektedir?

Manipülasyon Nedir?

Manipülatif eylemlerde bulunan kişiler karşı tarafa manipülasyon uygulamaktadırlar. Kelime anlamı olarak bakıldığında manipülasyon kelimesi, insanları farkına varamayacakları biçimde düşündüklerinden farklı bir yöne doğru harekete geçirmek anlamına gelmektedir. Bahsi geçen durum ekonomi, ilişkiler gibi hayatın birçok farklı alanında kendisini gösterebilmektedir. Manipülasyonun kendi içinde ayrıldığı birçok alan olduğu gibi finansal ve psikolojik manipülasyon en çok görünen manipülatif davranış alanlarından biridir.

  • Finansal Manipülasyon: Borsa piyasasında karşımıza çıkan bu kavram genellikle para konusunda gerçeği yansıtmayan ifadeler ile vücut bulmaktadır. Kişiler çeşitli vaatlerle kandırılarak parasına el konulmaktadır. Fakat olayın sonunda elbette ki parayı veren kişi mal varlığından olmaktadır.
  • Psikolojik Manipülasyon: Bu tip manipülasyonda görünen davranış ise insanları fark etmeyecekleri biçimde kendi doğrularına alıştırmak ve onların da bu doğruları kabul etmelerini sağlamaktır. Bunun sonucunda ise kişiler öyle istemedikleri halde karşıdaki kişinin etkisi altında kalarak davranışlarını şekillendirmektedir.

Manipülatif Ne Anlama Gelmektedir?

Manipülatif Kişilerin Özellikleri Nelerdir?

Oldukça zararlı bir davranış biçimi olan manipülasyon bazı kişilerin kendi isteklerini kabul ettirebilmek amacıyla sıklıkla tercih ettikleri bir yöntemdir. Bu yöntem sonucunda karşıdaki kişi öyle olmasa dahi bazı şeylere rıza gösterebilir ve sonucunda farkında olmadan kendi düşüncesi gibi benimseyebilir. Bunun için manipülatif kişilere rastladığımızda onları iyi tanımak gereklidir. Aşağıdaki maddelerde manipülatif kişilerde bulunan özellikleri inceleyebilirsiniz.

  • Manipülatif kişiler genellikler kendi sözlerini geçirebilmek amacıyla özel bir alan yaratmaya çalışırlar. Bu sebeple manipülasyon sağlamak istediği kişileri kendi bürolarında ya da evlerinde konuşmaya davet edebilirler.
  • Kendi fikirlerini söylemeden önce sizin eksik yönlerinizi belirleyebilmek adına sohbete sizin başlamanızı beklerler.
  • Göz temasını yoğun bir şekilde kurarak sizleri etkilemeye çalışırlar.
  • Kurduğu cümleleri öyle doğru seçerler ki yalan söylediğini anlayamayabilirsiniz. Özellikle yapmış oldukları davranışları bahaneler üreterek kapatmaya çalışırlar.
  • Sizinle iletişimleri sırasında yüksek sesle konuşabilir ve sizi bu yolla sindirmeye çalışabilirler.

Manipülatif Kişiler İle Nasıl Bir İletişim Kurulmalıdır?

Manipülasyon yapmaya başvurmuş kişiler karşıdaki insan ile saygı çerçevesi etrafında bir iletişim kurma niyetinden vazgeçmişlerdir. Bu bakımdan belirtilen özelliklere sahip kişiler genellikle dürüst olmaktan ziyade inatla kendi bildiklerini kabul ettirmeye çalışırlar. Buna istinaden eğer ki buna benzer niteliklere sahip biri ile iletişime geçerseniz oldukça temkinli yaklaşmalısınız. Manipülasyona uğradığınızı fark ettiğinizde ise bunu karşıdaki insana belirtmeli ve iletişimde açıklığı sağlamalısınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir