Meyve ve Sebzeler Nasıl Yıkanmalıdır?

featured

Meyve ve sebzeler içlerinde bulunan vitaminler sayesinde vücuda birçok yararlı etki sağlamaktadır. Bu etkilerden fayda sağlamak için pazardan ya da marketten satın alınan meyve ve sebzelerin en iyi şekilde yıkanması sanıldığından da önemli bir mevzudur. Eğer tüketilmekte olan bu besinler incelikli bir biçimde yıkanmazsa meyve ve sebzelerin üzerinde bulunan bakteriler hastalığa sebep olabilmektedirler. Eğer sizler de ‘’ Meyve ve Sebzeler Nasıl Yıkanmalıdır?’’ sorusunun cevabını merak ediyorsanız

Sirkeli Suda Bekletmek

Sirkeli suda bekletmek uzun yıllardır süregelen ve nesilden nesle devam ettirilmekte olan bir yöntemdir. Aldığınız meyve ve sebzeleri öncelikle geniş bir kapta suyun içine koymalısınız. Ardından suyun içine besinlerinizin miktarına göre sirke eklemelisiniz. Genellikle sirke 1 su bardağı olarak tercih edilmektedir. Bunun üzerine sirkede bekletip yıkadığınız meyve ve sebzelerinizi durulamayı ihmal etmemelisiniz.

Limonlu Su 

Eğer besinlerinizi sirkeli suda bekletecek kadar vaktiniz yoksa onları limonlu ve sirkeli su ile ovabilirsiniz. Meyve ve sebzelerin üzerinde bulunmakta olan tarım ilaçları gibi yabancı maddeleri limonlu ve sirkeli su karışımı ile arındırabilirsiniz. Bu yöntemden sonra tüketeceğiniz besinleri yıkamayı unutmayın.

Meyve ve Sebzelerinizi Birlikte Yıkamayın

Tüketeceğiniz besinleri birlikte yıkamaya çabaladığınızda meyve ve sebzelerin üzerinde bulunan mikroplar birbiri ile iletişime geçebilmektedirler. Bunun için meyve ve sebzeleri temizlemek için kullanılan en iyi yöntem onları türlerine göre ayırıp ayrı ayrı yıkamaktır. Birlikte yıkamak her ne kadar zaman ve su tasarrufu sağlasa dahi öncelikli düşünmeniz gereken nokta sağlığınız olmalıdır.

Yapraklı Yeşillikleri Tek Tek Yıkayın

Eğer sebzelerinizin içinde maydanoz, roka, marul gibi yapraklı bitkiler mevcutsa siz siz olun bu sebzelerin yapraklarını yıkamadan önce birbirinden ayırın. Bunu yaptığınız takdirde yaprakların içinde gizlenmiş olan toprak ve bakteri kalıntıları ortaya çıkmaktadır. Tek tek katmanlarına ayırıp yıkadığınız yeşilliklerinizi çok bekletmeden yemeniz önerilmektedir.

Çay Ağacı ile Temizleyin

Çay ağacı içinde bulunan antioksidan özelliği sayesinde vücutta bulunan birçok rahatsızlığa karşı iyi gelmektedir. Meyve ve sebzelerinizi de temizlerken çay ağacı yağından gönül rahatlığı ile yararlanabilirsiniz.

  • Öncelikle içi su dolu bir kabın içine koyduğunuz meyve ve sebzelerinizin üzerine birkaç damla çay ağacı yağı damlatabilirsiniz.
  •  Damlattığınız çay ağacı yağının ardından besinlerinizi birkaç dakika kabın içinde bekletin. 
  • Temizlendiklerinden emin olduğunuz takdirde ise meyve ve sebzelerinizi durulayın

Orman Meyveleri Nasıl Yıkanmalıdır?

  1. Meyveleri yıkarken en sık yapılan hatalardan biri temizleme amacı ile onlara zarar vermektir.
  2. Özellikle çilek, böğürtlen gibi orman meyvelerini yıkarken dikkatli olmalı ve onların su altında ezilmeleri engellenmelidir. 
  3. Bu tür meyvelerinizi yıkarken suyunuzun tazyiksiz olması meyveleriniz için en iyi yıkama biçimidir. 
  4. Aynı zamanda orman meyvelerinizi yıkarken bir dakikadan fazla suda bekletmek onların hasar görmesine sebebiyet vermektedir. 
  5. Bunun yanı sıra diğer sert kabuklu meyve ve sebzelerdeki gibi ovalama işlemini yapmanız önerilmemektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir