Mudurnu Gezilecek Yerler Nelerdir?

Mudurnu Gezilecek Yerler Nelerdir?

Bolu’nun küçük ve şirin bir ilçesi olan Mudurnu, pek çok doğal ve tarihi güzelliği içinde barındırır. Yemyeşil doğası ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan bu küçük ilçe, büyük çam ormanlarıyla da ilgi çeker.

Bu ilçeyi ziyaret eden kişilerin ilgisini, ilk olarak aynı zamanda ilçenin simgesi olan orta çarşı ile karşılaşır. Orta çarşının en kendine has özelliği,  Cuma günleri öğle salasının ardından ahilik duası tertibidir. Ahilik duasının ardından ekmek ve lokum dağıtılır.  Ziyaretinizde mutlaka bu çarşıya da yer vermeli, halen devam eden ahilik geleneklerini bizzat yakından incelemelisiniz.

İlçe UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içinde yer almasıyla da, oldukça önemli bir yere sahiptir. Barındırdığı kültürel mirasla bu listede yer almıştır. Bölgenin bir diğer simgesi ise, Yıldırım Beyazıt Cami’dir. Yapımı 1374 yılına dayanan bu caminin, Osmanlı mimarisi açısından önemi büyüktür. Osmanlı mimarisinde, ilk büyük kubbe bu camide denenmiştir. Eski bir Osmanlı yerleşimi olan ilçede, tarihi ve mimari açıdan önemli birçok cami bulunur.

Seyahatlerinde Bolu’yu tercih eden kişiler, mutlaka bu ilçeyi de ziyaret etmelidir. Mudurnu’da gezilecek yerler nelerdir? sorusuna, yazımız boyunca cevaplar bulmaya çalışacağız.

Mudurnu Gezilecek Yerler

Köse Mihal ve Samsa Çavuş gibi, Osmanlı Devleti’nin önemli isimlerine ev sahipliği yapmış Mudurnu, tarihi dokusu bozulmadan günümüze kadar ulaşmış nadir yerleşimlerden birisidir. Sahip olduğu tarihi dokunun bozulmaması adına, otel, pansiyon ya da restoran gibi işletmeler dahi, eski mimari usullerine uyularak inşa edilmiştir.

Köklü bir tarihe sahip olan ilçe, aynı zamanda geniş bir doğal güzelliğe de ev sahipliği yapar. Mudurnu, yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye’nin en sakin ilçesi olarak kayıtlara geçmiştir. Yeşil alanları ve huzuru ile insanları kendisine hayran bırakan yerleşim yeri, şehir hayatının stresinden uzaklaşmak isteyenler için oldukça uygun bir seçimdir.

Sevdikleriniz ile ya da tek başınıza sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız Mudurnu sizin için doğru tercih olacaktır. Mudurnu gezilecek yerler ise, şu şekilde sıralanabilir:

  • Mudurnu özelinde Bolu’nun en popüler turistik yeri olan Abant Gölü, ziyaret eden kişileri kendisine hayran bırakıyor.
  • Benzersiz bir doğa manzarasına şahit olabileceğiniz Sülüklü Göl
  • Bolu’nun Pamukkale’si olarak da adlandırılan ve bölgede bir örneği daha bulunmayan Akkaya Travertenleri
  • İlçenin şifa merkezi olarak adlandırılan ve ziyaretçiler tarafından da oldukça beğenilen Babas Kaplıcası
  • Doğa gezileri için ideal bir alan olan Karamurat Gölü
  • Ünlü Türk dili uzmanı ve yazar Pertev Nail Borat’ın konakladığı ev

Mudurnu ilçesinde birçok tarihi yer bulunmasının yanında doğal güzellikler de bulunur. Bununla birlikte, ziyaretçilere büyük memnuniyet sunar.

Mudurnu Gezilecek Yerler Nelerdir?

Mudurnu Neyi Meşhur?

Mudurnu, tarihi ve kültürel güzelliklerinin yanında birçok yemeği ile de meşhurdur. Türk mutfağına bakıldığında, Bolu’nun aşçılarının bu mutfak içinde ayrı bir yerde olduğu görülür. Bu yiyeceklere örnek vermek gerekirse;

  • Kaşık Sapı Mantısı
  • Kızılcık ve Tarhana Çorbası
  • Bal Kabaklı Gözleme
  • Cızlama
  • Oğmaç Çorbası
  • Mudurnu Saray Helvası
  • Bombay gibi yiyecekler örnek olarak verilebilir.

Mudurnu ilçesinde birçok ünlü restoran bulunmasının yanında, yol kenarlarındaki yiyecek mekanlarına da bir şans verebilirsiniz. Ayrıca birçok ürünü, bizzat yapan kişilerden doğal olarak satın alabilir, lezzetleri evinize de götürebilirsiniz. Mudurnu neyi meşhur? sorusunu kısaca bu şekilde yanıtlamak mümkündür.

Mudurnu Şehriman Tepesi

İlk Türk Selçuklu yerleşim yerlerinden birisi olan Mudurnu birçok kültürel mirasa da ev sahipliği yapar. Bunun yanında, sahip olduğu doğal güzellikleri ilçeyi daha değerli hale getirir. Yoğun çam ormanlarıyla döşeli doğası, kendinizi masallarda hissetmenizi sağlar.

Mudurnu Şehriman Tepesi de, bu çam ağaçlarını, kuş bakışı izleyebileceğiniz ve inanılmaz fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz bir tepedir. İlçeyi yukardan izlemenize olanak sağlayan tepe, gezinizin en tatmin edici noktası olabilir. Şehriman Tepesi, sahip olduğu manzarayla ziyaretçileri kendisine hayran bırakır ve bir daha gelmek için gün saydıkları bir yere dönüşür.

Osmanlı’nın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Mudurnu’yu tepeden izlemek, adeta tarihe bir yolculuk yapmak gibidir. Bu tarihi yolculukta şehrin simgesi çam ağaçları da size eşlik eder. İlçe merkezine de oldukça yakın bir yerde bulunan tepeye, ulaşım oldukça kolaydır.

Sizler de kendinize tarih ve doğaya doyacağınız bir tatil hediye etmek isterseniz, tercihleriniz arasında mutlaka Mudurnu olmalı.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir