Öğrenmeyi Öğrenmek Nedir?

featured

Genel itibariyle bakıldığında insanlar küçükten beri bir şeyler öğrenerek büyümekte ve bunları tecrübe edinmektedir. Öğrenmeler insan hayatında önemli rol oynamakta ve gelecekte ki yaşamına ışık tutmaktadır. Bireyin en önemli öğrenmeleri küçük yaşta gittiği okullarda başlamaktadır. Öğrenmeyi öğrenmek kişinin farkına vararak öğrenmek için nasıl bir yola başvuracağını öğrenmesidir. Kişi bu süreçte öğrenmenin nasıl öğrenebileceğini bilerek bilgi kaynaklarına ulaşmayı dener ve bilgi kaynaklarını araştırır.

Eğitim sisteminin gerekliliğinin ve kolaycılığının bir yansıması olarak bilgiye ulaşma yolunda insanlar uzmanlara farklı sorular sorabilmektedir. Hangi kitaplar okunmalı? Bilgiye daha kolay nasıl ulaşabilirim? Gibi sorular öğrenciler ve akademik anlamda olan kişilerin daha çok sorduğu sorulardır. Bu öğrenme konusunda daha çok insanlar sorgulama araştırma eğilimine girmektedir. Bu süreç gayet normal olmakta ve insanlarda merak duygusu da öğrenmeyi güdüleyen etkenlerden biridir. Bazı durumlarda insanların kafası karışabilmekte ve doğru bilgiyi bulmakta zorluk yaşayabilmektedir. İnsanlar her zaman doğru bilginin peşinden gitmek istemiştir. Bunun için de yıllarca araştırma yapmıştır.

Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi Ne İşe Yarar?

Öğrenmeyi öğrenme süreci daha çok eğitimin temel amacı , kişinin doğru bilgiyi öğrenme yolunda takip ettiği yolun keşfetmesini sağlar. Öğrenmeyi öğrenme süreci bireyi sadece yeni bilgiler öğrenmekle kalmaz onlara yeni bakış açısı da kazandırır. Daha sonrasında birey öğrenmeyi öğrenme aşamasında yeni uygulamalarla tanışabilir. Bunları uygulama fırsatlarını elde edebilir. Genel itibariyle birey bir bilgiyi öğrenme sürecinde teknolojik ve dijital imkanları da kullanarak bilgiye kısa sürede ulaşma imkanı olabilmektedir. Bu husus ile öğrenmeyi sağlama konusunda eğitim ile ilgili öğrenme de sağlanabilecek ve uygulamaya geçilebilecek.

Eğitim sonrası öğrenme sürecine kişisel  gelişimine önemli bir katkı sunulabilir. Öğrenme sürecinde yol göstermek yolu açmak ile öğrenmeyi de öğrenmenin farkını kavrayabilir.

Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi Almanın Faydaları

Bireyler öğrenme sürecinde yeterli bir şekilde öğrenme sağlayabilmektedirler. Bunların bireye faydaları olarak bakıldığında daha çok sorgulama araştırma ve gerçeğin peşine düşme gibi durumlar olabilmektedir. Bu konuda bireylerin kişisel gelişimine yapacağı en büyük katkı bir öğrenme sürecine dahil olmak denebilir. Öğrenmenin yaşı yoktur sözü duyulmuştur. Bu sözün haklılığı her geçen gün daha da artmaktadır. Çünkü öğrenme birey var oldukça devam edecektir. Bu yüzden öğrenmenin yaşı yeri, şartı, zamanı yoktur.

Yeter ki birey sürekli olarak öğrenme sürecinde bulunsun ve öğrenme için bir çaba gösterebilsin. Öğrenmeyi öğrenme eğitimi kişiye farkındalık sunar. Fakat bireyin sadece eğitimi alması yeterli olmamakla birlikte daha önceden gelen istek ilgi ve güdüler de öğrenme için büyük önem taşımaktadır. Bu konuda örnek verilirse bireyin bir konuda tez yazarken sadece belirli bir kaynaktan yararlanması öğrenmeyi öğrenme sürecinde etkili bir yöntem olarak kabul görmez. Çünkü öğrenmeyi öğrenme süreci tek bir kaynaktan değil farklı kaynaklar yoluyla elde edilebilecek bir süreçtir. Bireyin farklı kaynaklar ile konuya farklı bakış açısı getirmesi  de öğrenmeyi öğrenme sürecinde önemli bir etmendir.

Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi

Bireyler artık bilginin öğrenme sürecinde internet olmakla birlikte akademik kaynaklar aracılığı ile de öğrenebilmektedir. Bütün bunların yanında bireyler yetkin bir kişiye hep aynı sorular sorarak ve soruları soran kişinin öğrenme sürecine dahi olamamasına neden de olmaktadır. Bütün bu durumların neticesinde gerçek öğrenmenin nasıl işlediğine de bakılması gerekebilir. Öğrenme süreci birey de aktif katılımı sağlayan ve bireyin beyninde kimyasal  yeni bağlantıların oluşmasına sebep olabilir. Her ne kadar öğrenme süreci çevre ile de etkili olsa da asıl önemli olan bireyin ilgi ve isteğidir. Bireyler her ne kadar farklı öğrenme yollarını kullansa da bunların çok etkili bir öğrenme yöntemi olduğu söylenemez.

Model alarak öğrenme türü de bireyler arasında kullanılabilmektedir. Ayrıca öğrenme de önemli ve değerli olan etkenin daha iyi bilgi edinme sorumluluğunu üstlenmek olduğunu da süreç içinde öğrenilebilir. Öğrenme öğretme süreci henüz kendini keşfetmeyi başaramamış kişiler için de gerekli bilgileri vermeyi amaçlamaktadır. Bilimsel anlamda daha çok üniversiteler bu süreç içerisinde daha etken bir kurum olmaktadır. Öğrenmeyi öğretme süreci kendini keşfetme yoluna çıkmış bilgiye aç olan bireylerin hepsi için birer ışık olabilme imkanı yaratmaktadır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir