Ölen Babadan Dul Kızına Maaş Bağlanma Koşulları Nelerdir?

Ölen Babadan Dul Kızına Maaş Bağlanma Koşulları Nelerdir?

Ölen babadan dul kıza maaş konusu, dul kızın böyle bir hak iddia ederek yetim aylığı alması ile gerçekleşmektedir. Bazı koşulların sağlanması durumunda ve babasının vefatı sonrası maaş hakkı talep eden kızın evli olmaması halinde maaş alınabilmektedir.

Bütün koşulların sağlanması halinde maaş alımı, dul kızın evlenmesine kadar devam etmektedir. Babasının vefatı sonrası maaş talep eden dul kızın tekrar evlenmesi, maaş geçerliliğinin sona ermesi anlamına gelmektedir.

Ölen Babanın Maaşı Nasıl Alınır?

Ölen babanın maaşını alabilme konusunun da bazı koşulları bulunmaktadır. Bu koşullar:

  • 18 yaşından küçük olan evlatlar, herhangi bir koşula bağlı olmadan yetim aylığı alabilme hakkına sahip olmaktadır.
  • Ölen babanın kız evladı, evlenmediği sürece yaş fark etmeden maaş talep edebilmektedir. Ancak kız evlenip boşandıysa, yine maaş talep edebilmektedir.
  • Ölen babanın erkek çocukları, orta öğrenime devam ediyorsa 20 yaşına kadar maaş alabilmektedir. Eğer erkek çocuk yükseköğrenime de devam ediyorsa 25 yaşına kadar maaş alabilmektedir.

Bu koşullara uyan kişiler, babaları öldüğünde gerekli belgeleri alıp Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurduğu sürece maaş talep edebilme hakkına sahip olmaktadırlar.

Ölen Babanın Emekli Maaşı Nasıl Alınır?

Ölen kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na güvencesini yaptırdıysa ve bu kurumlara bağlı olarak çalıştıysa, emekli maaşı öldükten sonra da alınabilmektedir.

Ölen babanın emekli maaşını almak için gereken koşullar:

  • Ölen kişinin emekli maaşı, ilk önce karısına aktarılmaktadır. Bu kişinin karısı da vefat ederse, emekli maaşı eşit olarak evlatlarına aktarılmaktadır.
  • Ölen kişinin çocukları, yetim aylığı için başvurmak istiyorsa, ölen kişinin emekli olması gerekmemektedir. Bu kişinin evlatları, 900 günlük SSK primini ya da 1800 günlük BAĞ-KUR primini yatırarak yetim aylığı alma hakkına sahip olabilmektedir. Bu koşullar dahilinde ölen babadan maaş alımı gerçekleştirilebilmektedir.

Ölen Babadan Dul Kızına Maaş Bağlanma Koşulları Nelerdir?

Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yetim aylığı başvuru koşulları, ölen kişinin sosyal güvencesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Vefat eden kişi SSK ya da BAĞ-KUR üyesi ise, bağlı olduğu SGK’ya başvuru yapması yeterli olmaktadır. Ancak ölen kişi memur ise, yetim aylığı alınabilmesi için Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na başvuru yapılması gerekmektedir. Ankara’daki Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Yetim aylığı başvurusu yapacak kişilerden bazı gerekli belgeler istenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik talebi formunun ve başvuru yapan kişinin kimlik fotokopisi, başvuru anında bulunmalıdır. Kişi boşanma yaşadıysa da eşinden ayrı yaşadığına dair belgeleri de başvuru kısmında iletmesi gerekmektedir.

Ölen Babadan Dul Kıza Maaş Koşulları

Ölen babadan dul kıza maaş aktarılabilmesi için kızın tekrardan evli olmaması gerekmektedir. Kızın tekrar evlenmesi halinde ölen babadan alınan maaş hakkı kaybedilmiş olmaktadır. Ancak kızın tekrardan boşanması halinde maaş talebi oluşturma hakkı geri gelmektedir. Sonuç olarak kızın ölen babası aracılığı ile dul maaşı alabilmesi için o dönem içerisinde evli olmaması gerekmektedir.

Buna ek olarak ölen babanın kızı tek evlat ise, babanın aldığı maaşın yarısı yetim aylığı adı altında kızına ödenmektedir. Ancak babanın vefatı sonrası karısı hayatta ise ya da kızın başka bir kardeşi daha varsa, bu ikisi de maaş hakkı talep edebilmektedir. Ölen kişinin eşi ya da diğer evladı maaş talep ettiğinde, dul kızın hakkı da %25 paya düşmüş olmaktadır. Ölen kişinin eşinin de vefat etmesi ya da diğer kardeşin hak payından vazgeçmesi durumunda dul kızın alacağı maaş yeniden yarıya çıkmaktadır.

Hem Babadan Hem Anneden Yetim Maaşı Nasıl Alınır?

Anayasa hukuk kurallarından 5510 sayılı kanun doğrultusunda yetim kişi, iki ebeveyninden de maaş alabilme hakkına sahiptir. Ancak iki aile büyüğünden de maaş alınması durumunda, maaşın oranları düşürülebilmektedir. Ve bunun yanı sıra hem anneden hem de babadan yetim maaşı alabilmek için bazı şartları da yerine getirmek gerekmektedir.

İki aile bireyinden de maaş talep eden kişi kız evlat ise, bu kızın kendi üzerine evi olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde iki ebeveynden de maaş alma hakkına sahip olamamaktadır. Maaş talebinde bulunan kız evladın herhangi bir sigortalı işte çalışmıyor olması ve sigortalı bir iş aracılığı ile kazandığı emekli maaşının da bulunmaması gerekmektedir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir