Otomobil Kasko Hesaplama

Otomobil Kasko Hesaplama

Araç sahipleri için her an tetikte olmak ve olası sorunlara karşı hazırlıklı olmak daima kritik bir önem arz eder. Özellikle büyükşehirlerde ikamet eden ve bu şehirlerde yaşanan yoğun trafiğin getirdiği olumsuzluklar hakkında bilgi sahibi olanlar için araçların ve sürücülerin güvenliğini sağlamak oldukça önemlidir. Günümüzde araçların güvenliğini sağlamak ve olası sorunların yaşanması halinde maddi kayıpların en aza indirilmesi adına farklı sigorta alternatifleri bulunuyor olmakla birlikte bu alternatifler arasında en önemlilerinden biri kaskodur. Bilineceği üzere otomobil kasko fiyatları sürücülere ve otomobillere göre farklılık gösterir. Dolayısıyla kasko değeri sorgulama kapsamında her araç ve sürücü için farklı fiyat tarifeleri ortaya çıkar. Her ne kadar fiyatlar farklılık gösteriyor olsa da araç kargo fiyatlarını belirleyen bazı temel faktörler bulunmaktadır.

Kasko Nedir, Ne İşe Yarar, Zorunlu mudur?

Kasko en genel anlamıyla; herhangi bir türden motorlu taşıtın güvence altına alınması anlamına gelir. Aynı zamanda aracın sahibini ve sürücüsünü de belli başlı temel dinamiklerle güvence altına alır.  Araç nezdinde ortaya çıkabilecek olası maddi kayıpların etkisini en düşük seviyeye indiren kasko sigortaları yapılan sözleşmede belirlenen teminatlara göre farklı türlerde gerçekleşebilir. Aynı zamanda ortalama kasko fiyatları araç ve sürücüye göre farklılık gösterir.

Kasko fiyatları 2021 yılında da Kasko Değer Listesi olarak bilinen ve Türkiye Sigortalar Birliği tarafından yayınlanan listeye göre belirlenmiştir. Söz konusu liste araç markalarına ve yaş gruplarına göre firmaların oluşturması gereken standardize fiyat tarifelerini sunuyor olmakla birlikte aynı zamanda herhangi bir türden motorlu taşıtın kasko fiyatına da doğrudan etkide bulunur.

Söz konusu listenin dışında motorlu taşıtlardan kasko fiyatları 2021 konusunda birden fazla belirleyici bulunmaktadır. Tahmin edileceği üzere kasko fiyatlarının belirlenmesi konusunda en temel aktör araçların yaşı ve sürücü deneyimidir. Tüm bunların dışında yine kasko fiyatlarının standardize olmamasına sebep olan çeşitli değişkenler de bulunmaktadır.

Otomobil Kasko Hesaplama

Otomobil Kasko Hesaplamada Temel Belirleyiciler

Başta kasko süresi dolanlar olmak üzere pek çok araç sahibi için tahmini kasko primi hesaplama son derece kritik bir önem arz eder. Firmalara göre araçların kasko değerlerine yönelik bilgilerin içerdiği bu sorgulama işlemleri aynı zamanda sürücülerin sahip oldukları ehliyetin mahiyetine göre de farklılık gösterir. Bu kapsamda kasko fiyatlarını belirleme konusunda pek çok farklı değişken bulunduğu belirtilmelidir.

  • Kasko değeri sorgulama adına motorlu taşıtların kasko sigortası bedellerini etkileyen temel faktörler ve belirleyiciler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
  • Kasko yaptırılacak olan aracın model ve markası
  • Aracın üretim yılı
  • Aracın sahip olduğu motor hacmi
  • Araca daha sonradan ilave edilen herhangi bir aksesuar ya da donanımın bulunuyor olması
  • Aracın kaza öyküsü

Tüm bu belirleyiciler kasko fiyatları 2021 üzerinde oldukça önemli bir rol oynamakla birlikte aynı zamanda araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi hakkında da temel belirleyicilerdir. Aynı faktörler MTV kapsamında da ayrı ayrı hesaplanarak ödenmesi gereken MTV tutarı belirlenir.

Otomobil Kasko Hesaplama Nasıl Yapılır?

Belirtilmiş olan temel belirleyiciler üzerinden araçların kasko değerleri hesaplanır. Aynı zamanda farklı sigorta şirketleri bu alanda farklı fiyat standartları belirlenmiş olduğundan yine söz konusu fiyatların sigorta şirketine göre farklılık gösterebileceği belirtilmelidir. Söz konusu temel belirleyicilerin kullanılarak tahmini olarak sigorta şirketinin sunacağı rakamın bilinebilmesi mümkündür. Tahmini kasko primi hesaplama işlemleri için bazı web platformları hizmet sağlamaktadır ve çeşitli araçlar aracılığıyla gerekli bilgiler girerek tahmini rakamlar elde edilebilir. Bir diğer yöntem de doğrudan sigorta şirketi aranarak gerekli bilginin verilmesi sonucu kişiye özel fiyat teklifinin alınmasıdır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir