Facebook gönderilerinde gezinirken, otomasyonun nasıl çalışmadığı veya yardımcı olmadığı hakkında düzinelerce gönderi görebilirsiniz. Bu yazıların çoğu gerçeği yansıtmamaktadır.
Otomasyonla birleştirilmiş pazarlama, size doğrudan hedef kitlenizle daha etkili bir şekilde bağlantı kurma yeteneği verir. İşletmeniz yalnızca rutin görevlerle zamandan tasarruf etmekle kalmaz, ekibiniz de müşterileriniz hakkında yeni veriler toplamak için zaman harcayabilir.
Bu nedenle pazarlama stratejinizde pazarlama otomasyonunu kaçırmamalısınız. Kitlenizin beklentilerini karşılama ve gelirinizi artırma şansı yakalayın.
Pazarlama otomasyonu hakkında bilmeniz gerekenler;
1) Sektörünüzle ilgili sosyal medya gönderilerini paylaşın
Araştırmalar, çevrimiçi olarak aktif olan yetişkinlerin %50’sinin geçen ay sosyal medyaya eriştiğini veya kullandığını gösteriyor. İşletmeniz yalnızca yeni potansiyel müşteriler edinmekle ilgiliyse, ilk odak noktanız sosyal medya olmalıdır.
Çoğu işletme, sosyal medya varlıklarının potansiyelini en üst düzeye çıkarmaz. Markalar sosyal ağlarda sadece kendilerine odaklandıklarında müşteriler rahatsız oluyor.
Tersine, işletmeler de izleyicilerini eğitmek ve eğlendirmek için sosyal medyaya yatırım yapmalıdır. Benzersiz müşteri deneyimlerini paylaşabilir, özel günleri kutlayabilir ve belirli gündemlerle ilgili fikirlerini paylaşabilirler. Bu tür eylemler, müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin gözlerinin ısınmasına yardımcı olacaktır.
Markanıza müşterilerin ilişkilendirebileceği dinamik bir kişilik kazandırmak için sosyal medya kullanılmalıdır.
2) Ziyaretçi davranışını analiz edin
Ekibinizin tüketicileriniz hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatını kaçırıyor olabilirsiniz. Bazı şirketler müşterilerini izlemeyi korkutucu buluyor.
Fakat bu görüş hatalıdır. Ziyaretçi davranışını izlemek, müşterilerinizi anlamanıza yardımcı olur. Müşterileriniz hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, o kadar iyi çevrimiçi deneyim sağlayabilirsiniz.
Ziyaretçilerin nereden geldiğini ve hangi içeriğin onları sitenize çektiğini analiz ederek, içeriğinizin yatırım getirisini daha iyi takip edebilirsiniz. Bu şekilde, çabalarınızın etkinliği hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve ziyaretçilerinizin değerli bulduklarından daha fazlasını yaratabilirsiniz.
Bunun için başvurabileceğiniz bir örnek verecek olursak; Google Analytics’i web sitenize yüklemeyi düşünebilirsiniz. Bu sayede hangi kanalların müşterilerinizi ürününüze yönlendirdiğini kolayca görebilirsiniz. Ayrıca, her ziyaretçinin belirli bir sayfayı görüntülemek için harcadığı zaman gibi küçük ama önemli verileri de alabilirsiniz.
Kısacası, ziyaretçi takibi müşterilerinize hizmet vermenize yardımcı olur. Bu hedefe odaklandığınızda ziyaretçileri takip edip etmeyeceğinizi tahmin edeceksiniz.
3) Kararsız alıcıları yakalayın
Fiziksel olarak aktif işletmeler, her zaman göz alıcı satış tabelaları ve vitrinlerle alışveriş yapanları mağazalarına çekmeye çalışıyor.
Çevrimiçi bir perakendeci olarak, bu stratejiyi işinize de uygulayabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan bir açılış sayfası. Açılış sayfaları, ziyaretçinin dikkatini çekmek için bir araç olarak kullanılır. Açılış sayfası içeriği, okuyucuyu varlığınızın sunduğu şeylere hazırlar.
4) Nitelikli müşteri adayları bulun
Müşteri adaylarını nitelikli müşteri adaylarına dönüştürmek için çalışmalısınız.
Tüketicilerin ürününüzü satın almaya hazır olduğunu gösteren etkinlikleri belirlemek için ekibinizle birlikte çalışın. Bu etkinlikleri belirlemek için promosyon e-postaları oluşturmayı, ürün sayfanızı haftada beş ila altı kez ziyaret etmeyi veya müşteri hizmetleriyle iletişim kurmayı düşünebilirsiniz.
Ekip üretkenliğini geliştirmek ve satışları artırmak için müşteri adaylarını nasıl değerlendireceğinizi anlamanız gerekir.
5) Kampanya e-postaları hazırlayın
Çevrimiçi pazarlama söz konusu olduğunda iletişim en önemli faktörlerden biridir. Hedef kitlenize mesajınızı nasıl ve ne zaman ilettiğiniz çok önemlidir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte alıcılara eşlik edecek markalar ve müşterilerle ilişkiler kurulmalıdır. Müşteriler, satış mesajlarını ne zaman ve nerede alacaklarını kontrol eder. Bu yüzden her zaman alıcının kârını düşünmeli ve kârınızı düşük tutmalısınız.
Kişiselleştirilmiş e-postalar, alıcıların içeriğinizi okumasına ve hizmetlerinize dikkat etmesine olanak tanır. E-posta pazarlama yazılımını kullanarak, otomatik, kişiselleştirilmiş mesajların posta listenize teslim edilmesini kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin, Sürekli İletişim ile abonelerinize otomatik bir doğum günü e-postası göndermeyi deneyebilirsiniz.