Pelvik Taban Yetersizliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir? 

featured

Pelvik taban yetersizliği halk içerisinde oldukça az bilinir. Diğer bir adı ise pelvik taban fonksiyon bozukluğu olarak adlandırılır. Adı bilinmese bile oldukça yaygın olarak görülen bir rahatsızlık olarak yer alır. Kadınlarda görülen bu rahatsızlık, kadınların %25’inde rastlanır. Bu rahatsızlık birçok farklı soruna yol açabilir. 

Sorunlardan en önemlisi cinsel fonksiyonlarda bozukluk meydana gelmesidir. Kronik olarak ağrı meydana gelir ve kişilerde idrar kaçırma görülebilir. İdrar kaçırmanın yanı sıra dışkı kaçırma da bu hastalığın sonuçları arasında yer alır. Eğer doğru bir tedavi uygulanır ise bu hastalık büyük bir oranda geçer ve sonuçları ortadan kalkar. 

Pelvik taban leğen kemiği bölgesinin alt alanındaki kaslardan meydana gelir. Kişinin vücudundaki bu kısımlar idrara çıkmaya yarayan organlar yer alır. Aynı zamanda cinsel organlar ve tuvaleti yapmaya yarayan anüs bulunur. Pelvik taban denilen bölge bu alanı kaplar ve organlara destek alır. Organların olduğu gibi işlevlerini yerine getirebilmesine yardımcı olur. 

Birçok farklı nedenden dolayı pelvik taban yetersizliği meydana gelebilir. Bu nedenler arasında en çok görüleni doğum ya da gecelik esnasında oluşan travmalardır. Doğum esnasında pelvik taban bölgesinde meydana gelen yırtıklar bu bölgenin zarar görmesine yol açabilir. Aynı zamanda doğum sonrasında oluşan kas zayıflıkları da bu hastalığı tetikleyen etkiler arasında bulunur. 

Pelvik Taban Yetersizliği Belirtileri 

Pelvik taban yetersizliği belirtileri arasında en önemlisi kişilerde idrar kaçırma probleminin meydana gelmesidir. Kişiler sıklıkla idrara sıkışırlar, aynı zamanda dışkı için de aynı belirtiler yer alır. Dışkı kaçırma da bu hastalığın belirtisi olarak gözlemlenebilir. Hastalık kaslarda fonksiyon bozuklukları meydana getirebilir. Kaslarda meydana gelen bozukluklar sonucunda kişinin cinsel hayatı etkilenir. Cinsel fonksiyonların bozulması ve pelvik bölgede ağrının oluşması görülebilir. 

Kasların kasılması da belirtiler arasında yer alır. Kaslar zayıflar ve pelvik taban bölgesinde şiddetli ağrılar meydana gelir. Pelvik taban desteği eğer yeteri kadar gerçekleşmez ise o bölgede bulunan organlar fonksiyonlarını kaybeder. Kişilerde ciddi olarak meydana gelen alt bölge enfeksiyonları görülebilir. 

Pelvik taban yetersizliği bulunan kişiler genel olarak ayaktayken ellerine gelen bir kitleden şikayet ederler. Bu kitle aşağı doğru sarkar ve kişileri rahatsız eder. İlerleyen süreçlerde bu kitle oturur haldeyken de meydana gelir. Bu nedenle görüldüğü anda hızlı bir şekilde sonuç alınması gereklidir. Alt bölgede görülen ağrılar da en önemli belirtiler arasında yer alır. Kasıklarda meydana gelen şiddetli ağrı, tuvalete çıkarken hissedilen şiddetli baskı da belirtiler arasında bulunur. 

İlerleyen süreçlerde kişiler yalnızca tuvaletlerini değil, gaz da kaçırma durumu ile karşılaşırlar. Kişiler kasıklarında oluşan ağrılarda hızlı bir şekilde doktora gitmelidir. Teşhis ne kadar erken konulur ise o kadar hızlı bir tedavi süreci gerçekleşir. 

Pelvik Taban Yetersizliği Tedavisi 

Pelvik taban yetersizliği tedavisi sırasında ilk olarak kişilerin yaşam tarzlarını değiştirmesi gereklidir. Kişilerde zayıflığın meydana geldiği kas dokusunun güçlendirilmesi gereklidir. Çeşitli egzersizler ile kişinin kasları güçlendirilmeye çalışır. Tedavi sırasında öncelikle cerrahi olmayan tedaviler tercih edilir. Ancak hastalık ilerlemiş ise cerrahi müdahale uygulanır. 

Her hastaya uygun olarak farklı cerrahi müdahale uygulanmalıdır. Karından ya da vajina bölgesinden ameliyat uygulanabilir. Ameliyat kapalı bir şekilde gerçekleştirilerek hastanın konforu ön planda tutulur. Tedavi sonrasında günlük yaşama dönmek biraz zaman alır. Ameliyattan 15 gün sonra kişiler gündelik işlerini yapmaya başlayabilirler. Ameliyat sonrası kişilerin sigara kullanmaması ve ağır kaldırmaması gereklidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir