Pemfigus Nedir, Neden Olur?

Pemfigus Nedir, Neden Olur?

Ciltte ya da mukozal bölgelerde yaralanma ya da soyulma şeklinde görülen bir tür egzama ve sedef hastalığı benzeri oto tepkiye dayalı bir hastalık çeşidi olarak bilinen pemfigus; genel olarak ağızda ve deride görülür. Bunun yanı sıra göz, boğaz, burun ve cinsel organlarda da görülebilir. Bulunduğu bölgede içinde sıvı olan kabarcıklar şeklinde görülmeye başlar. Daha sonra kabarcıkların patlaması ve açılması söz konusu olur. Ardından kabuklanan yara şeklinde seyreden bir deri hastalığı olarak bilinmektedir.

Pemfigus Neden Oluşur?

Pemfigus hastalığı egzaman ya da sedef hastalığı gibi bağışıklık sisteminden kaynaklı sorunların oluşması ve vücudun tehlike olarak algılayarak sağlıklı dokulara saldırması şeklinde tanımlanır. Aynı şekilde pemfigus hastalığında da bağışıklık sistemi tarafından kişinin derisi yabancı olarak algılanır ve bünye deriye karşı ciddi bir tepki geliştirir.

Aslında bir vücudun kendini savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin tepkisi olarak gelişen bu durum, sağlıklı bölgeye sağlıksız bir tepki verilmesi neticesinde olumsuz bir durum alır. Otoantikor olarak tariflenen bu bağışıklık tepkisi, delinin en üst tabakasında yer alan hücreleri tutan bağları kopararak işler.

Bu kopuş sonrası hücreler ayrılır ve deride çatlak, yarılma benzeri tepkiler meydana gelir. Bu çatlaklardan içeri doku sıvısı dolarak içi dolu sıvı kesecikleri meydana gelir. Bu keseciklerinin oluşumunun ince olmasından dolayı, hızlı bir şekilde patlar ve açılırlar. Dolayısıyla yüzeysel olarak görülen ağrılı yaralara dönüşürler.

Pek çok kez farklı sebeplerden oluşabilse de; deride su kabarcıkları neden olur sorusunun cevaplarından birisi de, pemfigus hastalığı olabilir.

Pemfigus Hastalığının Farklı Çeşitleri

Hastalığa ait farklı pek çok klinik çeşit mevcuttur. Ancak en sık görülen çeşidi yukarıda açıklandığı gibi deride sulu yara ve genelde ağız yaraları şeklinde görülür. Derin pemfigus olarak adlandırılan bu rahatsızlık çeşidi, en yaygın görülen şekli olmakla birlikte, yüzeysel pemfigus olarak adlandırılan türü de mevcuttur. Bu da yalnızca deride yüzeysel yara, kepeklenme ve kabuklanma şeklinde görülür.

Pemfigus Nedir, Neden Olur?

Pemfigus Belirtileri

Pemfigus hastalığının belirtileri genel olarak uzun bir dönem iyileşmeyen ağız yaraları ile başlar. Yine cinsel organlarda da iyileşmeyen yaralar şeklinde görülebilmektedir. Bu şekilde çıkan yaraların ardından; yüzde, gövdede ve saçlı olan deride yeni yaralar oluşabilir. Bu yaralarda herhangi bir yanık durumu sonrasında oluşan ve içi sıvı olan bül denilen yaralara benzer.

Keseciklerde oluşan sıvılar başta şeffaf görünümündeyken, zaman içinde daha iltihaplı bir hal alır. Büller bir süre sonra patlar ve açık yaraya dönüşür. Kuruyarak kabuk olma ihtimali de vardır ancak tedavi edilmediği takdirde farklı bölgelerde yeni yaralar oluşur. Bu nedenle tedavi edilmesi gerektiği şarttır. Ağızda pemfigus belirtileri başta olmak üzere; farklı belirtiler de görülmektedir.

Pemfigus Hastalığının Ortaya Çıkışı

Bazı kimyasal ve ilaç gibi içerikler bu hastalığı tetikleyebilir. Bunun yanı sıra kimi hastalarda sarımsak ve soğan gibi yiyeceklerin hastanın şikayetini artırdığı belirtilmiştir. Ancak kesin ve net bir şekilde tetikleyici içeriklerin neler olduğu bilinmemektedir. Kişiden kişiye değişen farklı tepkiler olduğu bilinmektedir.

Pemfigus Hastalığı Kimlerde Görülür?

Pemfigus hastalığı nadir olarak görülen bir rahatsızlıktır. Ortalama olarak milyonda 2 ya da 3 kişide görülür. Kadın ve erkeklerde eşit sıklıkta görüldüğü gözlemlenmiştir. Sık olarak orta yaşlı kişilerde ortaya çıkar. Yine de farklı yaş gruplarında da görülebilir. Özellikle; orta ve üst yaşa sahip erişkinler, Brezilya yağmur ormanlarında yaşayan insanlar ve Akdeniz kökenli insanlarda daha sık rastlandığı görülmüştür.

 Pemfigus Hastalığı Genetik Midir?

 Pemfigus genetik midir?  Pemfigus hastalığı aynı aile içerisinde birden fazla kişide görülebilir. Ancak kalıtsal bir özellik arz etmez. Baba ya da annedeki hastalık doğrudan çocuklara geçmez. Aynı zamanda hastalık bulaşıcı değildir ve pemfigus hastasıyla temas sonrası herhangi bir bulaş söz konusu olmaz.

Pemfigus hastalığında dikkat edilmesi gereken içeriklerden bazıları şu şekildedir:

  • Öncelikle telaş yapmamak ve uygun tedavi şeklini uzman aracılığıyla öğrenmek ve takip etmek önemlidir.
  • Pastanın tedavilere ek olarak oluşan yaralara iyi bakılması önemlidir. Devamlı takip ve yara bakımı bu hastalıkta dikkat edilebilecek en önemli ayrıntılardır.
  • Düzenli uzman takibi de önemli noktalardan birisi olarak dikkat çekmektedir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir