Penetrasyon Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Penetrasyon Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Penetrasyon; bir diğer adıyla sızma testi nasıl yapılır? Teknoloji alanında çok önemli içeriklerden birisi haline gelen ve yoğun internet kullanımı eşliğinde her geçen gün daha fazla ön plana çıkan içeriklerden birisi olan penetrasyon nedir ve nasıl yapılmaktadır? Konuyla ilgili soru işareti oluşturan tüm noktaları açıkladığımız yazınıza başlıyoruz:

Penetrasyon testi yani kısaltılmış haliyle pentest, kötü amaçlı potansiyel bir saldırının dışarıdan bakıldığında sisteme verebileceği muhtemel zararın önceden tespiti ve zayıflıkları tedbiri için planlanan bir saldırı simülasyonu olarak bilinmektedir. Sızma testi olarak da bilinen bu içerikte, bilişim alanındaki suçluların normalde kullandığı yöntemler kullanılır ve bir kurumda yer alan bilişim altyapısına sızmak ve ele geçirmek amaçlanır.

Burada amaç penetrasyon testi aracılığı ile hizmet veren güvenlikçilerin, hacker mantığı ile düşünerek sistemi sızma ve ele geçirme uygulamalarının denenmesi ve ne kadar başarılı olunabileceğini ya da sistemin ne kadar güçlü ve güvenli olduğunun anlaşılmasıdır.

Gerçekte bir saldırganın deneyebileceği tüm siber saldırılar denenerek;  test aracılığıyla mevcut bilişim yapısının güvenirliliği test edilir. Aynı zamanda eksik noktaların fark edilmesi ve onarılarak daha iyi bir sistem kurulması amaçlanmaktadır.

Penetrasyon Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Penetrasyon Testinde Hangi Araçlar Kullanılır? Nasıl Uygulanır?

Penetrasyon testi ile sistemlerin güvenirliliği tam olarak sağlanmaya çalışılır. Aynı zamanda bu testlerde açık kaynak koda sahip ve lisanslı araçlar kullanılır. Otomatize tarama işlemi olan araçların kullanımı ile birlikte,  mevcut kuruma özel farklı testlerde gerçekleştirilir. Bu şekilde firma bünyesinde yer alan siber açıklar tespit edilir. Gerekli ve önemli altyapı hizmetlerinin sağlanması ile, muhtemel ekonomik kayıpların ve veri kaybının önüne geçilmek amaçlanır.

Penetrasyon testi uygulaması; gerçek hayatta bir nevi aşı uygulamasına benzetilebilir. Örneğin çocuklara uygulanan aşılarda; daha sonra o mikroba dirençli hale gelebilmesi için az miktarda mikrop bulunur. Bu nedenle; zararsız bir durumda olan aşı mikrobu çocuğun hastalanmadan o mikroba bağışıklığının olmasını ve dayanıklı hale gelmesini sağlar.

Siber hayatta penetrasyon testi de aynı şekilde işler. Yani daha sonra gelebilecek gerçek bir zarara karşı, zararlı bir yazılım gibi görünerek çeşitli güvenlik uygulamaları yapılır. Dolayısıyla buradaki amaç; belirli zafiyetlerin tespit edilmesi ve telafi edilmesi yönündedir. Peki sızma testi adımları konusunda,  yukarıda sayılan amacının dışında hangi nedenlerle penetrasyon testi yapılır?  Birlikte değerlendirelim:

  • Testin yapıldığı kurum için güvenlik kontrollerinin ve politikalarının uygulanma başarısını; aynı zamanda verimliliğinin denetlemek ve test etmek
  • Potansiyel risk tablosunu ortaya koyarak açıklık ve zafiyet taraması gerçekleştirmek
  • Standartlara uymak amacıyla veri toplamakta olan denetleyici ekiplere belirli data sağlamak
  • Kuruma ait güvenlik durumu ile ilgili ayrıntılı ve kapsamlı bir analiz oluşturarak, güvenlik denetlemelerinde ortaya çıkan maliyeti düşürmek
  • Genel olarak bilinmekte olan zafiyet ve açıklıklara uygun şekilde yamaların uygulanmasını düzenli hale getirmek
  • Kurumun çeşitli sistemlerinde ve ağlarında yer alan tehdit ve risklerin en doğru şekilde belirlemek
  • İnternet sunucuları, güvenlik duvarı ve yönlendirici gibi çeşitli ağ güvenlik ürünlerinin verimliliği hakkında inceleme yapmak
  • Gelebilecek herhangi bir sızma, istismar ve saldırın girişimlerini engellemek adına yapılabilecek tüm adımları önceden bilmek daha ayrıntılı bir plan sunmak
  • Kurumda kullanılmakta olan donanım yazılım ya da altyapısı için herhangi bir güncelleme, sürüm yükseltme ya da değişikliğe gitme ihtiyacı bulunup bulunmadığının belirlenmesini sağlar.

Yukarıda verilen bilgiler ışığında penetrasyon testinin oldukça faydalı bir uygulama olduğu söylenebilir.  Pek çok kurum tarafından merak edilen penetrasyon testi fiyatları içeriklerine internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir