Probiyotikler Neden Önemli? Faydaları Nedir?

Probiyotikler Neden Önemli? Faydaları Nedir?

Sağlığına dikkat eden kişilerin yıllardır önem verdiği en önemli noktalardan birini probiyotikler oluşturuyor. Özellikle mide ve bağırsak üzerindeki etkileri düşünülecek olursa neden probiyotik önemli, nasıl kullanmak gerekiyor anlayabiliriz. Pek çok doktorun söylemleri ve yapılan araştırmalarla ortaya koyulan sonuçlara bakılacak olursa ilk olarak probiyotik nedir sorusuyla başlayabiliriz.

Probiyotikler Neden Önemli? Faydaları Nedir?

Probiyotik Nedir?

Romalılar ve Yunanlılar tarafından sıkça kullanıldığı bilinen probiyotik aslında canlı mikroorganizmalarıdır. Bildiğiniz üzere her bakteri insan sağlığı açısından tehdit oluşturmaz. Tam tersine vücuda alınması gereken, fazlaca yarar sağlayanları da mevcuttur. İşte tam da burada devreye giren probiyotikler hem bazı gıdalardan hem de takviye amaçlı dışarıdan alınabiliyor. Genel olarak vücudu koruyan ve çok daha güçlü bir bünyeye sahip olmayı sağlayan probiyotiklerin doğal olanları lahana ve salatalık turşusu, mozerella peyniri, yayık ayran vs. gibi yiyeceklerde bulunur.

Probiyotikler Neden Önemli? Faydaları Nedir?

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Yetişkinlerde ve çocuklarda farklı ölçülerde alınması gereken probiyotikler birden fazla alana etki ederek sağlıklı olmanın ilk koşulunu oluştururlar. Genel olarak belli başlı faydalarını açıklayacak olursak;

  • 1.Sindirim Sistemini Düzenlerler
    Sindirim sistemi için büyük önem taşıyan bağırsaklar neredeyse en hassas noktalarımızın başında geliyor. Bu konuda yapılan birçok araştırmaya göre kişilerin ruh hallerinden bile etkilenebildiği düşünülen bağırsakları en iyi çalıştıran şey ise kuşkusuz probiyotikler. Genellikle fermente gıdalarda bulunan bu canlı mikroorganizmalar sindirim sisteminizin düzenli ve sağlıklı çalışmasını destekler.
  • 2.Bağışıklık Sistemini Güçlendirirler
    Farklı sebepler nedeniyle kişinin bağışıklık sisteminde zayıflamalar oluşabilir. Bu tarz durumlarda da yapılabilecek ilk doğal tedavi yöntemi vücuda probiyotik almaktır. Çeşitli rahatsızlıklara yakalanmamak ya da yakalanılsa bile kısa sürelerde atlatmayı sağlamak bağışıklık sisteminin ana görevidir. Bizlerde bu sisteme ister takviye isterseniz de doğal yollarla probiyotik göndererek destek çıkabiliriz.
  • 3.Kaybedilen Yararlı Bakterileri Geri Kazandırırlar
    Özellikle bağırsaklarda yaşayan yararlı bakteriler bazı sebeplerle azalmaya hatta yok olmaya yüz tutabilir. Bu süreçte probiyotik desteği sağlamak kaybettiğiniz yararlı bakterilerin yeniden bağırsaklarınızda canlanmasını sağlar.
  • 4.Kalp Sağlığında Önemli Rol Oynarlar
    Günlük stres, düzensiz uyku ve beslenme, vücuda fazladan yüklenme vs. gibi durumlar kalp sağlığına olumsuz etkiler bırakır. Bugüne kadar probiyotikler üzerinde yapılan araştırmalarda bazı probiyotik türlerinin kalp sağlığında da önemli etkiler yaratığını kanıtladı. Kan basıncını dengeleme, kolestrolü ve tansiyonu düşürmedeki etkileriyle kalbin ömrünü uzatabiliyor. Bu nedenle bol bol probiyotik yoğurt tüketimi yapılabilir.
  • 5.Ruh Sağlığına Olumlu Etkiler Bırakırlar
    Kişilerin mutlu olmasını bildiğiniz üzere serotonin isimli hormon sağlıyor. Özellikle son dönemlerde yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda bu hormonun oluşumunun tam tamına %95’lik bir kısmı bağırsaklar sayesinde oluyor. Doğal olarak kişi bağırsaklarına ne kadar iyi bakarsa mutlu olması yani ruh sağlının olumlu etkilenmesi de o oranda artıyor.
  • 6.Vücudun Bazı Reaksiyonlarını Azaltırlar
    Farklı sebepler ve gerekçelerle kişilerin vücutları kısa ya da uzun süreli reaksiyonlar verebilir. Bu tarz durumlardan sayılabilecek alerji, egzama vs gibi rahatsızlıkların etkilerini hafifletme probiyotiklerle sağlanabilir. Hatta bir grup kişide yapılan araştırmaya göre probiyotik kullanımı ishal gibi can sıkan rahatsızlıkları da kısa sürede sonlandırıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir