Propolis Nedir? Faydaları Nelerdir?

Propolis Nedir? Faydaları Nelerdir?

Mısır medeniyeti firavunlarının mumyalanması arılar sayesinde olmuştur. Arılar kovanlarının güvenliği ve çatlakları onarmak için propolis elde etmesine benzer, ölüler de propolisle mumyalanmış ve sonsuza kadar saklanmaları sağlanmıştır. Propolisin özelliği soğuğa, neme, çürümeye, bakterilere, virüslere, mantarlara karşı koruma sağlamasıdır. İnsanlar ise bu propolisin özelliğini bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için kullanmışlardır. Bir besin takviyesi olarak propolisin çok çeşitli kullanım şekli vardır.

Propolis, arılar tarafından petek gözlerine ve kovan girişlerine yerleştirilir. Kütle tazeyken yapışkan özelliğe sahiptir, zamanla topaklar halinde katılaşır. Arılar, kovanı patojenlerden korumak ve kovanlarındaki açık çatlakları doldurmak için antibiyotik ve antiviral propolis bileşiğini kullanır. Arı kovanlarına yapıştırılan propolis, iyi yapışma özelliğine sahiptir ve bulunduğu yerde sertleşir.

 

 

Propolis Nedir? Faydaları Nelerdir?

 

Propolisin Faydaları Nelerdir ? 

 

Tarihin çok erken zamanlarında propolisin antibakteriyel özelliği keşfedilmiştir. Modern zamanda ise bu etki bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Propolis kullanımı bakteri üremesini durdurur ve bakterilerin öldürülmesini sağlar. Bazı klinik çalışmalarda propolisin antiviral özelliği olduğu keşfedilmiştir. Örneğin Brezilya propolisi influenza virüsüne karşı kullanıldı ve virüsü yenmede belirli bir yol alındığı gözlendi. Buna bağlı olarak, bir bulaşıcı hastalık olan gribe karşı çok etkin olduğu gözlemlenmiştir.

Propolis ayrıca doğal antibiyotik sınıfındadır. Bilim adamları propolisin antibiyotik ilaçlarının etkilerine sahip olduğunu gözlemlemiştir. Propolisin bazı bileşenleri anti-kanserojen eğilim göstermiştir. Hayvan deneylerinde, belirli dozlarda propolis uygulamasının tümör hücrelerinin daha fazla bölünmesini engelleyebildiği gözlemlenmiştir. Ancak diğer propolis çeşitlerinin etkisiz olduğu da bir gerçektir. Bu nedenle her propolis genel olarak kanseri tedavi eder diye düşünülmemelidir. Heralde en dikkat çeken özelliği yara iyileştirici ve iltihap önleyici olmasıdır.

Propolis en çok soğuk algınlığı, yaralar, yanıklar, boğaz ağrısı ve genel soğuk algınlığını önlemede kullanılmaktadır. Propolis aynı zamanda bağışıklık güçlendirici bir etkiye sahiptir. Propolisin bağışıklık düzenleyici etkisi sağlıklı insanlar üzerinde gerçekleştirilmiş ve çok iyi sonuçlar alınmıştır. Antioksidan özelliği propolisin en dikkat çekici faydalarından biridir. Antioksidan hücre üretir ve hücreleri dış etkenlerden korunmasını sağlar. Propolis antialerjik bir güce sahiptir.

Özellikle saman nezlesi özelinde güçlü bir etkisi olduğu bir gerçektir. Ancak propolisler güçlü alerjenler içerdiğinden, alerjisi olanlar için önerilmemektedir. Propolisin nöroprotektif bir etkiye sahip olabileceğine dair bilimsel kanıtlar var. Bu, sinir hücrelerini ve liflerini erken ölümden korumak anlamına gelmektedir. Propolis, sağlığı geliştirici özelliklere sahip olduğu kanıtlanmış güçlü bir besin takviyesidir.

Kendi başına bir tedavi aracı veya ilaç değildir. Bu nedenle hastalıkların tedavisi için tasarlanmamıştır. Propolis semptomları hafifletmeye ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur. Propolisin umut verici bir potansiyele sahiptir.

 

Propolis Nedir? Faydaları Nelerdir?

 

Propolis Nasıl Kullanılır ?

 

Öksürük veya boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı için propolis şurubu, boğaz pastili veya sprey önerilir. Bunlar, antibakteriyel, antiviral ve antienflamatuar etkileri geliştirebilecekleri üst solunum yollarında doğrudan etki gösterirler. Yaraların, cilt hastalıklarının ve iltihapların tedavisi için harici kullanmaya özel propolis kremler vardır. Propolis kremleri ve merhemleri bu hastalıklarda kullanımı uygundur. Bunlara ek olarak, propolis genel sağlığı geliştirmek için dahili olarak kullanılabilir.

Propolisin bağışıklık güçlendirici ve antioksidan etkilerinden yararlanmak isteyenler propolis kapsülleri, tozları veya tentürleri besin takviyesi olarak kullanabilir. Propolisi kullanmaya karar verdikten sonra dikkat etmeniz gereken bir takım hususlar vardır. Propolis, cilde uygulandığında temas alerjisini tetikleyebilir. Arı sokmasına veya bala alerjisi olanlar kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır.

Propolisin hamilelik ve emzirme üzerindeki etkileri henüz yeterince araştırılmadığından, anne adayları ve emziren anneler propolisten uzak durmalıdırlar. Herhangi bir propolis ürününü kullanmadan önce, nasıl kullanılacağına ve doğru dozaja ilişkin bilgi sahip olunması gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir