Ramazan’da Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak İçin 8 Öneri

featured

Pandemiden dolayı zaten bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız şart. Birde bu sene ramazan ayı da gelince bu konuda ekstra dikkatli olmamız gerekiyor. Bu sebeple bu yazıda sizlere Ramazan’da bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız için 8 öneri vereceğiz.

  • Sahura kalkmak
  • Hafif yiyecekler yemek
  • İftarda salata ve çorba yemelisiniz
  • Antioksidan depolamak
  • Tüm karbonhidratları yememek
  • Bol su tüketmek
  • Egzersiz yapmak
  • Kefir içmek

Sahura Kalkmak

Sahura kalkmak metabolizmayı güçlü tutmayı ve gün içerisinde daha dinamik kalmayı sağlar. Sahura kalkmadan oruç tutmayı önerilmemektedir. Bütün günü sağlıklı ve sorunsuz geçirebilmek için sahur yemeğinde hamur işi ve ağır yemekler tercih edilmemelidir.  Ayrıca sahura kalkmamak, uzun süre açlık nedeniyle vücudunuzun strese girmesine ve bağışıklık sisteminizin zayıflamasına yol açabilir.

Hafif Yiyecekler Yemek

Ramazan ayında hafif yiyecekler tüketmek, sağlığınızı korumanıza ve 14 saat boyunca oruç tutarken vücudunuzun gün boyu kaybedebileceği besinleri yenilemesine yardımcı olur. Ramazan’da ister sahurda ister de iftarda olsun tahılları, sebze ve meyveleri, baklagilleri ve protein içeren besinleri sofranızdan eksik etmemelisiniz. Bunun yanında, tokluğunuzu arttırmak ve açlığınızı daha uzun süre önlemek amacıyla yulaf ezmesi yiyebilirsiniz.

İftarda Salata ve Çorba Yemelisiniz

İftarda salata ve çorba yemek, bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilecek diğer bir yöntemdir. Ancak sağlığınız açısından çorbanızı yedikten sonra 10-15 dakika ara vermeli ve daha sonra ana yemeğe geçmelisiniz. Çorba, tokluk hissinin beyniniz tarafından yavaşça algılanmasına yardımcı olur ve kan şekerinin ani yükselmesini önler. Bu yüzden çorba ile oruç açmak metabolizmanız için iyi olabilir. Ana yemeğinizin yanında ise salata yemek, çok kalori tüketmenizi engeller ve midenizin rahatlamasına yardımcı olur.

Antioksidan Depolamak

Özellikle meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanlar, hücre hasarını önlemeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu yüzden iftar ve sahur arasında ara öğün olarak meyve tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Tüm Karbonhidratları Yememek

Uzmanlar tüm karbonhidratların faydalı olmadığını Ramazan ayı süresince ağır yemeklerden uzak durulması gerektiği konusunda uyarıyorlar. Pirinç, makarna ve bulgur yerine tam tahıllı, ekşi maya veya kızıl buğday ekmeği tercih etmemiz gerektiğini belirtiyorlar.

Bol Su Tüketmek

Bol su tüketmek, vücuttaki sistemlerin düzgün çalışmasını sağlar.  Bu yüzden güçlü bir bağışıklık sistemi için bol su içmek gerekir. Su içmek derken çay, kahve gibi kafeinli içeceklerden bahsetmiyoruz. Siz bu içeceklerin vücudunuzun günlük su ihtiyacını karşıladığını düşünseniz bile kafein vücudu kurutur ve vücuttan su atılımını hızlandırır.

Egzersiz Yapmak

Oruçluyken egzersiz yapmak istemeseniz de uzmanlar vücudunuzu formda tutmak, sindirimi kolaylaştırmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için iftardan 1-2 saat önce veya iftardan sonra minimum 25-30 dakika egzersiz yapmayı tavsiye ediyor.

Kefir İçmek

Kefir, içerdiği probiyotiklerle bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı bir içecektir. Kefir içmek, özellikle Ramazan ayında çok yaşanan bir sorun olan kabızlığı da hafifletir. Ayrıca kefir, içinde bulunan yüksek protein ve vitaminler sayesinde daha uzun süre tok hissetmenize yardım eder.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir