Regent Nedir? 

featured

Bir Regent hükümdarın reşit olmadığı, bulunmadığı, yetersiz kaldığı veya yetkilerini ve görevlerini yerine getiremediği için geçici bir devleti yönetmek üzere atanan bir kişidir. monarşi ya da taht boş ve yeni hükümdar henüz belirlenmedi. Bir vekilin veya vekilin kuralına vekalet denir. Bir vekil veya vekalet konseyi geçici olarak veya anayasal bir kurala uygun olarak oluşturulabilir. Eğer Regent, ardıl sırasındaki pozisyonlarından dolayı pozisyonlarını koruyorsa, bileşik terim prens naibi sıklıkla kullanılır eğer reşit olmayan bir Regent anneleri ise, kraliçe naibi olarak anılır.

Resmi olarak atanan Regent müsait değilse veya geçici olarak görev yapamıyorsa, boşluğu doldurmak için geçici bir Regent atanabilir.

Bir monarşide, bir Regent genellikle bu nedenlerden biri nedeniyle yönetir, ancak kraliyet çizgisi tükendiğinde hamilelik sırasında hüküm sürmek için de seçilebilir. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kraliyet soyunun tükendiği düşünülen Finlandiya Krallığı ve Macaristan Krallığı’nda durum böyleydi. İzlanda’da Regent, 1944’te ülke cumhuriyet oluncaya kadar Danimarka Kralı’nı İzlanda’nın egemenliği olarak temsil etti. Polonya-Litvanya Birliği’nde krallar seçiciydi ve bu da genellikle oldukça uzun bir hamileliğe yol açtı. Bu arada, regent olarak görev yapan Roma Katolik primatı, ınterrex olarak adlandırıldı. Küçük San Marino Cumhuriyeti’nde, iki kaptan naibi veya capitani reggenti, ortak devlet ve hükümet başkanları olarak altı ayda bir seçilir.

Ünlü regency dönemleri, Regency dönemi ve Regency mimarisi gibi birçok terime yol açan, daha sonra Birleşik Krallık’ın George ıv’ü olan Prens Regent dönemlerini içerir. Kesinlikle bu dönem 1811’den 1820’ye kadar sürdü, babası George III deliydi, ancak bir dönem etiketi olarak kullanıldığında genellikle daha geniş bir dönemi kapsıyordu. Orléans Dükü Philippe II, 1715’te Louis Xıv’in ölümünden 1723’te Louis XV yaşına gelene kadar Fransa Naibiydi; bu aynı zamanda Fransız tarihinin birçok yönü için bir dönem etiketi olarak kullanılır, Fransızca’da yeniden Doğuş olarak, yine gerçek regency’den daha geniş bir dönemi kapsama eğilimindedir. Bir buçuk aylık bir süre boyunca, ikinci Fransız İmparatorluğu bir krallıktı. İmparator ordusuyla birlikte ayrıldı, siyasi güçlerini esasen tüm rollerini yerine getiren ve hatta ona emir gönderen karısına verdi. Fransa’ya asla dönemezdi ve imparatorluk yenilgisinden ve Sedan Savaşı’ndaki hapsedilmesinden iki gün sonra bir regency olarak sona erdi.

2022 itibariyle, Lihtenştayn aktif bir regensi olan tek ülkedir. 2016 Yılında, 96 yaşındayken, Prem Tinsulanonda, Tayland’ın Remax’ının naibi olduğunda, herhangi bir ulusun en eski naibi oldu. Daha önce bu kayıt Bavyera Prensi Regent Luitpold tarafından tutuldu.

Diğer Kullanımlar

Vekil terimi, bir ülkenin hükümdarından daha düşük pozisyonları ifade edebilir. Bu terim, kuruluşların yönetiminde, genellikle “müdür” ün bir karşılığı olarak kullanılabilir ve yalnızca genel müdürün eşdeğeri yerine bir yönetim kurulunun tüm üyeleri tarafından tutulabilir.

İsa Toplumunda bir Regent, Cizvit olmak için bireysel bir eğitimdir ve acemi ve felsefe çalışmalarını tamamlamış ancak henüz teoloji çalışmalarına ilerlememiştir. Cizvitler’deki bir Regent genellikle bir okulda veya başka bir akademik kurumda öğretmenlik yapmakla görevlendirilir.

Kuzey Amerika’daki bazı üniversite yöneticilerine vekiller denir ve bir kolej veya üniversite için bir yönetim kurulu “Vekiller Kurulu” olarak adlandırılabilir. New York Eyaletinde, kamu ve özel eğitim ve mesleki lisans ile ilgili tüm faaliyetler, atanan üyeleri vekil olarak adlandırılan New York Eyalet Üniversitesi Vekiller Kurulu tarafından yönetilmektedir.

Avrupa

Regent terimi, Fransa ve Belçika ulusal bankaları gibi kurumların yönetim organlarının üyeleri için de kullanılır.

Hollanda Cumhuriyeti’nde, resmi olarak kalıtsal olmayan, ancak fiili bir patrici sınıfı oluşturan egemen sınıfın üyeleri gayri resmi olarak toplu olarak regenten olarak biliniyordu, çünkü genellikle belediye meclislerinin kurullarında “regent” olarak görev yapıyorlardı. hayır kurumları ve sivil kurumlar. Vekiller grubu portresi, Hollandaca’daki kadın kurullar için vekiller grubu veya vekiller grubu, kelimenin tam anlamıyla “vekiller parçası”, mütevelli heyeti’nin bir hayır kurumunun veya loncanın vekilleri veya vekilleri olarak adlandırılan bir grup portresidir. Bu tür bir grup portresi, 17. ve 18. yüzyıllarda Hollanda Altın Çağı resminde popülerdi.

Yine Belçika ve Fransa’da, regent, bir ortaokulda, üniversite diplomasına ihtiyaç duymayan, ancak uzmanlaşmış bir école normale ‘da eğitim gören bir öğretmenin resmi unvanıdır.

Güneydoğu Asya

Hollanda Doğu Hint Adaları’nda bir Regent, fiili sömürgeleştirilmiş ‘devleti’ bir regentschap olarak yönetmesine izin verilen yerli bir prensdi. Sonuç olarak, Endonezya’nın halef eyaletinde, reaktif terimi İngilizce’de bir kabupaten başkanı olan bir bupati anlamına gelir.

Malezya’da, kral Yang di-Pertuan Agong olarak seçilirse veya devlet başkanı rolünü üstlenemezse, Malayca’da bir Regent veya “pemangku raja” bir Malay devletinin geçici hükümdarıdır. Örneğin, Pahang’ın naibi Tengku Hassanal İbrahim Alam Şah, babası Pahanglı Abdullah’ın 2019’da Yang di-Pertuan Agong olarak seçilmesinden sonra görevi üstlendi.

Filipinler’de – özellikle Santo Tomas Üniversitesi – Dominik rahibi olması gereken ve çoğu zaman öğretmen olan Baba Naibi, kurumun manevi başı olarak görev yapıyor. Ayrıca üniversitenin en yüksek idari konseyi olarak görev yapan Vekiller Konseyi’ni oluştururlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir