Şan Eğitimi Nedir ve Ne İşe Yarar?

featured

Şan dersi ile ilgili eğitim, bir ses eğitimidir. Şan eğitiminde nefesin doğru bir şekilde kullanılması, sesin doğru bir şekilde ayarlanması ile diyaframın da doğru kullanılması öğretilir. Müziğe ilgi duyan herkesin şan eğitimi alması gerekir. Şan eğitimi nedir ve şan dersinin yararları nelerdir? Sorunun cevabını bu makalemizde detayları ile inceledik.

 Tamam ben dersinin yararları arasında düzgün ve doğru tonlama yapmak da vardır. Ses gürlüğünü ayarlamak böylece mümkün olmaktadır.

Şan Eğitimi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Doğru bir şekilde şarkıyı okumak amacıyla ses tellerini eğitmek son derece faydalıdır. Böylece sesi daha bilinçli bir şekilde kullanabilir ve nefesin daha doğru bir şekilde ayarlanması ile Ses tellerinin eğitilmesi durumu ortaya çıkar.

Ses kontrollü özellikle de lisesini kullanan bestekarlar açısından son derece mühim bir nokta bu sebeple müzik aralığında faaliyet gösteren ve müzikle ilgisi bulunan herkesin Şan eğitimi alması önerilmektedir. Şan eğitimi alan kişiler, bütün müzikleri çok daha rahat bir şekilde icra edebiliriz. Böylece seslerini de her müzik açısından ayarlama avantajını yakalayabilirler.

Tam Dersi Faydaları Neler?

Ses tellerinin doğru bir şekilde eğitilmesi açısından alınan şan dersi, diğer taraftan doğru ve düzgün tonlama yapabilmek amacıyla da önemlidir. Ses gürlüğünü ayarlayabilmek, ağız ve karın boşluğu gibi alanları böylece doğru kullanmak mümkündür. Nefesi doğru bir şekilde alma ve doğru kontrol edebilme, doğru kullanma da aynı şekilde şan dersinin sağladığı katkılar arasında sayılabilir.

 Şan dersini, müziğe ilgisi bulunan herkesin alması mutlaka gerekir. Ses kontrolünü en iyi biçimde kullanmak açısından şan dersi önerilmektedir.

Şan dersi ile sesin çok daha doğru bir şekilde kullanılması öğrenilebilir ve doğru nefes alımı ile sesin doğru kontrol edilmesi durumu böylece kazanılabilir. Genel itibariyle sanatçılar ve müzik ile ilgilenen kişiler a, son dersi almak suretiyle kendilerini geliştirmekte ve seslerini çok daha iyi bir şekilde kontrol edebilmektedir.

 Şan Eğitimi Herkes Alabilir Mi?

Şan eğitimi alabilme anlamında pek çok kıstas mevcuttur. Bunlardan birincisi elbette yaştır. Hemen herkesin bildiği üzere çocukların ya da ergen yaşta bulunan gençlerin sesleri devamlı bir değişim ve gelişim içerisinde olur. Bu dönem içerisinde kişinin sesini kontrol edebilmesi pek de mümkün değildir. Bu sebepler doğrultusunda baktığımızda şan dersi almaya başlamak açısından öğrencinin ergenlik dönemini kesinlikle tamamlamış olması ile sesinin kendine has rengiyle oturmuş olması gerekir. Fakat bu sayede sesin kontrol edilmesi mümkün olacaktır.

 Bir kişinin duymuş olduğu bir sesi, frekans manasında doğru bir şekilde algıladıktan sonra kendi sesini kullanarak aynı frekansa verebiliyorsa eğer müzik kulağına sahip olduğu söylenebilir. Şu an eğitimi almaya başlamak amacıyla müzik kulağına sahip olunması ile söylemek istenen parçanın tonunun algılanıp tondan çıkmadan şarkıyı söyleyebilmesi ve sebebiyle önemlidir. Ya da bir parçayı birden çok tonda söyleyebilmeyi öğrenmeyi de sağlar şan eğitimi.

Şan Dersi, Sesi Güzelleştirir Mi?

Hemen herkesin kendine has ve biricik bir ses tonu vardır. Nasıl ki hiç kimsenin parmak izi birbirine benzemiyorsa aynı şekilde hiç kimsenin ses arayayım gide birbirini benzememektedir. Şan dersi, eğitim alınan süre zarfı içerisinde sesin rengini değiştirmek anlamında aslında pek bir fayda oluşturmaz.

Bunun sebebi ise bu değişiklik gösteren bilen bir şey değildir. Ses herhangi açısından güzel veya çirkin demek arasında pek de doğru olmayacaktır. Hemen herkesin birbirinden farklı ve eşsiz bir ses rengi vardır.

Son Dersi Ne Kadar Sürer?

Herhangi bir enstrüman eğitiminin alınmasında da olabileceği gibi öğrenmek isteyeceğiniz sınırı, şan dersinin süresi belirler. Eğer ki bir opera sanatçısı olmak veya büyük çapta bir şarkıcı olmayı hayal ediyorsanız Şan derslerinize sesiniz oturduktan hemen sonra, yani ergenliğin bizim ile beraber başladıktan sonra çok uzun yıllar boyunca çalışmanız gerekecektir.

 Konuyu toparlamamız gerekiyorsa müziğe ilgi duyanların seslerini yön vermeleri ve sevklerini eğitmeleri açısından mutlaka Şan dersini almaları gerekir.

Şan eğitiminin alınması için sesin özünü bulması gerekir ki bu da ancak ergenlik döneminden sonra mümkün olabilir. Şan eğitiminin alınmasının en büyük amacı; sesin oturmasıyla sesin yönetilmesidir. Böylece Şan eğitiminin sese sağladığı faydalar ile çok daha mükemmel bir esas tonuna sahip olarak harika şarkıları eşsiz bir şekilde yorumlayabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir