Sanal dünya nedir ve sanal dünyanın günümüzdeki önemi ne olarak bilinmektedir merak edilen ve sıklıkla kullanılan sorular arasında yer almaktadır. Sanal dünya üç boyutlu olarak düzenlenmiş bir sitemin veya dünyanın içerisinde kullanıcıların işlemler gerçekleştirmesi ve işlerini bu sanal sistem üzerinden yürütmelerini sağlayan sisteme sanal dünya adı verilmektedir. Sanal dünyanın ortaya çıkmasını sağlayan ilk aşama web tarayıcısından geçmektedir. Kullanıcılar genellikle sanal dünyayı bilgisayar oyunları üzerinden görmektedir ancak bunun dışında sanal ortamda etüt imkânı sağlamak, ders çalışmak, bir firma veya ürünün reklamını yapabilmek, hatta otelde konaklama işlemleri yapmak mümkündür. Sanal dünyaya girmek için internet gereklidir sonrasında ise herhangi bir bilgisayar, laptop veya telefon üzerinden giriş gerçekleşir. İnsanların kendileri belirleyebilecekler kimlikler veya kişilik oluşumlarıyla web sayfaları sayesinde insanlarla tanışabilecek onlarla iletişime geçecektir rahat bir ortam sağlayan sanal dünya sayesinde ise internetin sanal siteleri üzerinden birçok işlem gerçekleştirilebilecektir. Sanal dünya hakkında bilgi sahibi olmanın ise çağımızla birlikte kolaylaştığı bilinmektedir, kişiler ise isteklerine bağlı olarak kendi web sitelerini yaratabilir kurdukları bu dünyanın tasarımını isteklerine göre tasarlayabilirler. Sanal dünyanın imkânları gelişen teknoloji ve sosyal ağ sayesinde artmakta olup kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Sanal dünyanın getirdiği imkân ve uygulamalar sayesinde kişilerin sanal gerçeklik olarak da bilinen sanal dünyanın daha fazla gerçek hatta içinde yaşıyormuş gibi görünen dünyası aracı ile gelişmektedir.
Sanal Gerçeklik Nedir Ve Sanal Dünya İle İlişkisi Nedir?
Sanal gerçeklik nedir ve sanal dünya ile ilişkisi nedir merak edilmekte olup özellikle de sanal dünya ile ilgilenen kişilerin de ilgi odağı haline gelmiştir. Sanal gerçeklik sanal dünyanın insana sunduğu iki boyutlu görüntüyü üç boyuta geçirilmesiyle yaşadığı deneyimi en üst noktaya çıkararak var olan sanal ortamın içerisinde yaşıyormuş gibi sanal dünya ile kurmuş olduğu evrenin doyumunu artıracaktır. Gerçeklik deneyimi sunan sanal gerçeklik birçok duyuya hitap etmekte olup üzerinde yürütülen çalışmaların artmasıyla ve yaşanan çeşitli teknolojik gelişmelerle gerçekliği tam anlamıyla sağmak için diğer duyularında devreye gireceği teknolojiler üretilmeye ve tasarlanmaya başlanmıştır. Hazırda var olan sanal gerçeklik teknolojileri görme ve duyma duyu organına hitap ederken yeni üretilen ürünler için dokunma özellikle de duyma duyusu ön plana çıkmakta ve yapılmaktadır. Kurgulanmış ortam sanal dünyanın içersinde yer alarak kişilere bu ortamlara katılma imkânı sağlamaktadır kısacası gerçek hayatta sanal dünyanın deneyimi için üretilen sistem veya cihaz sanal gerçeklik olarak bilinmektedir. Sanal gerçeklik birçok ortam ve teknolojide kullanılmaktadır bunlardan başlıca olanları sağlık, spor, eğitim ve eğlence iken insanlar tarafından tercih sıklıkla tercih edilerek kullanılan alan eğlenceye yöneliktir. Eğlence alanında kullanılan sanal gerçeklik ise geniş bir alan edinmiştir en bilindik cihazı olan VR gözlükler çeşitli diğer cihazlarla zenginleştirildiği gibi gerçekliğin artmasına büyük oranda katkı sağlamaktadır. Sanal gerçeklik üzerine yürütülmekte olan ortamların oyun şirketleri tarafından çokça talep edildiği gibi bu yönde çalışmalar ağırlık kazanmıştır.
Sanal Gerçeklik Sayesinde Yapılabilecekler Nelerdir?
Sanal gerçeklik sayesinde yapılabilecek olan birçok uygulama günümüz itibariyle gelişmekte olup özellikle de eğlence sektöründe kullanılmaktadır. Endüstrilerde ise özellikle fayda amaçlı kullanılmakta olan sanal gerçeklik ön çalışma, kontrol ve denetim kullanımı için çalıştırılmaktadır. Çeşitli tasarımlarla birlikte yapılacak olan sanal gerçeklik aleti yapılan uygulamalarla birlikte önceden karşılaşılacak sorunların ya da kimi problemlerin önceden tespit edilerek kullanılan alet veya uygulamanın yapılarak tespit edilecek bir hatayla sonuçlanacak yüksek maliyetler, güç kaybı, zamandan tasarruf ve büyük oranda potansiyel kaybı yaşanması engellenecektir. Sanal gerçekliğin kullanıldığı bir diğer alan ise eğitimdir kullanılan sanal gerçeklik aletleriyle veya uygulamalarıyla bir araç sürülebilmektedir böylelikle kişilere gerçekte araç kullanıyor hissi yaratılmakta olup kullanılacak gerçek araç için hem hazırlık hem de deneyim sağlamaktadır. İnşaat ve sağlık alanında kullanılacak olan sanal gerçeklik kullanıcı etkileşimini arttıran modellemeler sayesinde dijital ortamdaki deneyim ve bilgilenmeler artmaktadır. Herhangi bir üç boyut görsel ise sanal gerçeklik imkânı sunmaz ancak gerekli teknoloji kullanılarak üretilen cihazlar ve bunun kullanımıyla birlikte sanal gerçeklik sunulmakta ve bu yönde kullanılmaktadır. Sanal gerçekliğin kullanım alanı olan müzeler ve gezintiler sayesinde kültürel birikimlerin artması da sağlanmaktadır.