Sarı Kantaron Nedir? Sarı Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Sarı Kantaron Nedir? Sarı Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda faydalarıyla gündeme gelen ve aslında çok eski zamanlardan beri şifa kaynağı olarak kullanılan;  sarı kantaron yağı nasıl kullanılır? Sarı kantaron bitkisi ve bundan elde edilen sarı kantaron yağının çok faydalı olduğun uzun süredir ifade edilen bir gerçek.

Özellikle hayatımızdaki kimyasal yoğun etkilere maruz kalmaktan kaçınmak için doğal içerikli ürünlere talep artmış durumda. Doğadan gelen şifanın çok kuvvetli olduğunu biliyoruz. Ancak hangi ürünün neye faydalı olduğu konusunda bilgi sahibi olmak ve doğru şekilde uygulamak;  her bir doğal bileşenin etkisinin ve yararının en üst düzeyde olmasını sağlar.

Bunlardan birisi de çok eski zamanlardan beri şifa kaynağı olarak görülen ve son dönemlerde adını çok sık duymaya başladığımız sarı kantaron yağı olmaktadır. Şimdi doğanın nimetlerinden birisi olan Sarı kantaronun ve elde edilen yağının faydalarını inceleyelim:

Sarı Kantaron Nedir?

Sarı kantaron dünya üzerinde tropik ve ılıman iklimlerde doğal olarak yetişebilen bir bitkidir. Ülkemizde kuzukıran, yaraotu, kılıç otu ve binbirdelikotu gibi farklı çok sayıda isimle bilinmektedir. Sarı çiçekleriyle bilinen çok yıllık otsu bir tür olan sarı kantaron; ülkemizde 100’e yakın çeşidi ile bilinmektedir. Bu türlerden 42 tanesi endemiktir. Dolayısıyla yalnızca Türkiye’de bulunan türlerdir.

Dünya genelinde çok uzun zamandan beri kullanıldığı bilinen ve modern tıpta da pek çok içeriğin bileşenlerinden birisi olan şifa kaynağı sarı kantaronun yağı da; bitkinin kendisi gibi sayısız pek çok faydası ile bilinmektedir. Özellikle depresyon gibi hastalıkların tedavisinde sarı kantaron yağının sık sık kullanıldığı ve çayının da antioksidan etki gösterdiği bilinen diğer özelliklerindendir.

Sarı Kantaron Nedir? Sarı Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Sarı Kantaron Yağı Nedir?

Sarı kantaron yağı bitkinin yaprak ve çiçeklerinden elde edilen içeriğidir. Sarı kantaron yağında faydalı olduğu bilinen çok sayıda aktif madde bulunmaktadır. Bu yağ çeşidi, faydasıyla sindirim sorunlarından cilt rahatsızlıklarına kadar çok sayıda farklı alanda kullanılmaktadır. Özellikle yara ve yanık gibi durumlarda yoğun olarak kullanılan sarı kantaron yağı, iltihap önleyici ve iyileştirici içerikleri ile bilinmektedir. Oksijen yönünden zengin olan kanın hasarlı cilt hücrelerine yönelmesine yardımcı olması sebebiyle cilt onarımı üzerinde büyük etkileri ile bilinir.

Sarı kantaron yağı aynı zamanda, antibakteriyel özellikleriyle de öne çıkar. Topikal şekilde uygulandığında, yani cilt üzerine dışarıdan uygulama yapıldığında; cilt tahrişi, yara ve yanık gibi çeşitli sorunları hafiflettiği bilinmektedir. Aynı zamanda pek çok kişinin muzdarip olduğu gastrit benzeri mide rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olduğu da sıklıkla dile getirilmektedir. Ağrı kesici vasfa da sahip olan sarı kantaron yağı, romatizma kaynaklı ağrıyı hafifleten ve bölgesel şişlik sorunlarının tedavisine yardımcı olan bir içeriğe sahiptir.

Sarı Kantaron Yağı Kullanmadan Önce Bilinmesi Gereken Ayrıntılar

Sarı kantaron yağı pek çok bitki gibi doğal olarak şifa kaynağıdır. Ancak kullanımından önce bazı noktaların iyi bilinmesi gerekir. Zira bitkilerin çoğu yapısal olarak kuvvetli ve faydalı bileşenler içerdikleri için;  farklı İçeriğe sahip malzemelerle etkileşime girerek zararlı hale gelebilirler. Bunun için dikkat edilmesi gereken şey,  kullanımından önce uzman bir hekime danışılması ve herhangi bir ilaç kullanımı ile birlikte alınmamasıdır.

Sarı Kantaron Yağının Faydaları

 Sarı kantaron yağı kullanımı vücuda pek çok farklı adıyla bilinir. Öncelikle içeriğindeki antioksidan özelliklerden dolayı yenileyici ve hücre onarıcı olduğu için, yara ve yanık gibi olanların üzerine uygulandığında fayda sağlar. Diyabetik ayak ülseri tedavisinde de yardımcı olarak kullanılır. İltihabı azaltır ve enfeksiyona karşı savaşır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir