Sattvik Beslenme Nedir?

Sattvik Beslenme Nedir?

Yoga yapan birçok kişi 5000 yıl önce kökleri Hindistan’a kadar uzanan Sattvik diyetini tercih etmeye başladı. Ayrıca Sattvik diyetini uygulayan kişi sayısı günden güne artış gösteriyor. Sattvik diyetini uygulayan kişiler taze meyve, sebze ve kuruyemiş gibi besleyici gıdaları tüketmeye özen gösteriyor. Bu şekilde uygulanan bir diyet doğal olarak sağlık yararlarını da beraberinde getiriyor. Fakat bu diyet oldukça derindir ve bazı gıdaların tüketilmesi kesinlikle yasaktır, örnek olarak işlenmiş gıdaların tüketilmesi yasaktır. Bu yazımızda Sattvik diyetinin sağlık yararlarını, bildirilen yan etkilerine değineceğiz. Ayrıca Sattvik diyetinde tüketilmesi gereken besinler ve uzak durulması gereken yiyeceklerden bahsedeceğiz. Kısacası Sattvik diyeti hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlattık. Keyifli okumalar.

Sattvik Beslenme Nasıldır?

Sattvik diyeti, birçok yoga sever tarafından uygulanan yüksek lifler ve düşük yağlar içeren gıdaların tüketildiği vejetaryen bir diyet çeşididir. Yoga uygulamalarına göre değişik özellikleri ve sağlık faydalarına sahip üç farklı diyet yöntemi vardır. Bunlar;

  •         Sattvik
  •         Rajasik
  •         Tamasik

Sattvik kelime anlamı bakımında “saf ve öz” anlamını taşır. Sattvik diyetinden tüketilen gıdaların saf ve dengeli olduğuna inanılır. Bu diyeti uygulayan kişilere sakinlik, mutluluk ve zihinsel rahatlık getirdiğinden bahsedilir. Rajasik diyetinde ise tüketilen gıdalar “uyarıcı” olarak tanımlanır. Tamasik diyetinde ise “zayıflık ve tembellik” getirdiği düşünülür. Bu üç diyet çeşidi arasında Sattvik diyeti en besleyici olanıdır. Bunun temel nedeni Sattvik diyetinde alınan gıdalarda yüksek miktarlarda mikro besin olmasıdır. Sattvik diyeti uzun bir ömür, fiziksek açıdan iyi bir kondisyon ve zihinsel, bilişsel sağlığı geliştirmek için en iyi yöntemdir. Bunun sebebi ise Sattvik diyetinde ağırlıklı olarak meyve sebze, kepekli tahıllar, tohumlar, kuruyemişler ve bitki çaylarının kullanılmasından kaynaklıdır. Bu besinler hepsi besleyici ve sindirimi kolay olan gıdalardır. Diyetisyenler rajasik ve tamasik temelli diyetlerden uzak durulması gerektiğini ve Sattvik temelli diyetlerin yapılmasını tavsiye ediyor. Sattvik diyetinde hayvansal proteinler, kızartılmış yemekler, şeker ve doğal olmayan tatlandırıcılar, kafein gibi uyarıcı maddelerden uzak durulması gerekir ve bu gıdaların tüketilmesi yasaklanmıştır.

Sattvik Diyetinin Sağlığa Faydaları

Sattvik diyetinde beslenme açısında zengin ve hafif gıdalar tüketilir. İşlenmiş gıdalar ise Sattvik diyetinde reddedilir. Bu sebeple Sattvik diyeti birçok fayda sağlayabilir.

Sattvik diyeti besleyici gıdaların tüketimi önerir ve teşvik eder. Sattvik diyeti, sebze, meyve ve kuruyemişleri de içine alan besin ve protein açısında zengin gıdaların tüketilmesi temelli bir diyet türüdür. Besin açısından zengin olan bu gıdaları tüketmek, vücudunuz bütün işlevlerini sürdürebilmek için lazım olan protein, yararlı yağlar, lifler, mineraller, antioksidanlar ve vitaminlerin hepsini içerdiği için genel sağlık durumunun iyileşmesine ve gelişmesine yardımcı olur.

Sattvik diyetinde sağlıklı olan tüm gıdaların tüketilmesini önerir. Kızarmış ve sanayide üretilen gıdaların tüketilmesini de yasaklar. İşlenmiş gıdaların diyetlere zarar verdiğini düşünülür ve bu gıdaların sağlığı da olumsuz etkilediğinden ve hastalıklara neden olduğundan Sattvik diyetinde yasaklanıyor. Sattvik diyeti ayrıca kronik hastalık riskini de azaltıyor.

Sattvik diyeti üzerinden herhangi bir bilimsel araştırma yapılmasa da besleyici ve yoğun gıdaların tüketilmesini teşvik ettiğini diyabet, kalp hastalıklarını ve bazı kanser türlerinin gelişmesini ve yayılmasını azalttığını görülmüştür. Ayrıca sadece Sattvik diyetinde değil vejetaryen diyet çeşitlerinin kronik hastalıklara karşı doğal bir koruyucu kalkan oluşturduğu tespit edilmiştir.

Örnek olarak, vejetaryen diyetler çeşitleri, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi kalp rahatsızlarına neden olabilen risk faktörlerine en aza indirir.

Ayrıca Sattvik diyetinde tüketilen sebzeler, kuruyemişler ve meyveler Sattvik diyetinin çoğunluğunu oluşturur. Bu yiyecekleri tüketmek erken ölümlere neden olan kronik hastalıkların gelişmesini azaltır, erken ölüm riskini minimuma indirir.

Kilo Vermeyi Daha Kolay Hale Getirir

Sattvik Diyeti, kilo vermeyi kolaylaştıracak lif ve bitkiler açısından oldukça zengindir. Sattvik diyeti üzerinden yapılan bilimsel araştırmalar vejetaryen diyet çeşitlerini uygulayan kişilerin diğer diyet türlerine kıyasla daha düşük vücut kitle endekslerine ve daha az vücut yağına sahip oldukları tespit edilmiştir. Yapılan diğer araştırmalarda obezite ve aşır kilo problemi olan kişilerde kilo vermeyi kolaylaştırdığı görülmüştür. Sattvik diyeti gibi vejetaryen diyetler yüksek lif içeriğine sahip olması ve düşük kalorili besinler içermesi kilo vermeyi kolaylaştıran etkili faktörlerden biridir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir