Sayfa Hızı Artırma Teknikleri 

featured

İnternet sitelerinin sayısı her geçen gün artıyor ve internet siteleri Google üst sıralara çıkabilmek için birbirleri ile yarışır hale geliyor. SEO çalışmaları ile üst sıralara çıkabilmek için SEO uzmanları da farklı teknikler geliştirerek birbirleri ile yarışır hale geldi. SEO çalışmalarından Google’ın dikkat ettiği unsurlardan bir tanesi internet sitenizin ve internet siteniz için bulunan sayfaların yüklenme hızıdır. Sayfaların yüklenme hızı bir çok farklı faktör etkileyebilir. Bunun içinde sunucular, resimler, 

internet sitenize yüklediğiniz resimler kalitesi gibi birçok farklı etken vardır. Sayfalarınızın hızını nasıl artıracağınıza giriş yapmadan önce SEO nedir kısaca ondan biraz bahsedelim. 

SEO Nedir? 

SEO demek “Arama Motoru Optimizasyonu” demektir. Yani Google’da arama yapan bir kişinin sorgularını ve arama yapılan kelimelerle sizin web sitenizde bulunan içeriğinde ne kadar etkileşim gösterdiğidir. Tabii SEO sadece bundan ibaret değildir. Google kullanıcılarına mükemmel bir deneyim sunabilmek için sitenizin içerik kalitesine, sitenizin içeriğinin çalıntı olup olmadığına, sitenizin kodlarının ne kadar kaliteli olduğuna, sitenizin yüklenme hızına ve daha bir çok değişkenin kaliteli olup olmadığına dikkat eder. SEO genel olarak hem arama yapan kullanıcıları hem de arama botlarının mantığını anlamak demektir. SEO uzmanı olan kişiler hem arama yapan kişileri hem de arama botlarının mantığını anlamak ve arama yapan kişilere ve arama botlarında yapılan güncellemelere göre hareket etmek zorundadır. 

Sayfaların Hızı Nasıl Artırılır? 

Resimlerin Boyutlarını Küçültme ya da Sıkıştırma 

Web sitenizde bulunan resimlerin kalitesi aslında sitenizin hızına etki eden en önemli ölçüttür. Sitede bulunan resimlerin kaliteli ve yüksek çözünürlükte olmasını herkes istiyor. Fakat yüksek çözünürlükte olan ve yüksek kaliteli resimler sayfanızın yüklenme hızını etki edebilir. Bu yüzden sitenizde kullandığınız temalarda resimler için ayrılan alanlara göre kullanacağınız resimler tasarlamak en mantıklı ve sağlam yol olacaktır. Ayrıca sitenizde bulunan resimlerin dosyalarını sıkıştırarak sayfanınız yüklenme hızını artırmak en etkili yöntemdir. Kısa bir araştırma ile toplu resim ve görsel sıkıştırma programları bulabilirsiniz hem bu programların bir çoğu online şekilde çalışıyor ve resimlerin kalitesini düşürmüyor. 

Gereksiz CSS Dosyaları 

Sitenizde bulunan gereksiz CSS dosyaları sayfanınız yüklenme hızına etki edebilir. Fakat hangi CSS dosyasının gerekli mi gereksiz mi olduğunu anlayabilmek için kodlama ve yazılım bilgisine sahip olmanız gerekmektedir. Ayrıca CSS dosyalarını silmeden önce mutlaka bir yedek almayı unutmayınız. Aksi takdirde geri dönülemez hatalar yapabilirsiniz. 

Tema Seçimi 

Google SEO çalışmalarında sayfanızın yüklenme hızını dikkate aldığını daha önce söylemiştik. SEO uyumlu temalarla çalışmak sayfanızın hızını artırmada önemli derecek etkisi olacaktır. 

Hosting Seçimi 

İyi bir hosting seçimi sayfa hızı artırmada en önemli faktördür. Çünkü host hizmeti aldığınız şirketin serverlarında sizin internet sitenizin ve sayfalarınız bütün bilgileri ve verileri saklanır, depolanır. Eğer host hizmeti aldığınız firmanın hız seçenekleri varsa daha hızlı plana geçiş yapabilirsiniz. Yoksa sunucu taşıma hizmetlerinden faydalanıp farklı bir sunucuya sayfanızı taşıyabilirsiniz. Fakat sayfalarınızı taşımadan önce seçeceğiniz host şirketleriniz size verdiği hız seçeneklerini kontrol etmeyi unutmayın aksi takdirde aynı sorunlarla karşılaşabilir ve boşu boşuna sayfanızı farklı bir sunucuya taşırsınız.

Önbellek İşlemi 

Önbellekleme yapmak çok karmaşık ve uzun bir işlemdir. WordPress kullanmıyorsanız önbellekleme işlemi gerçekleştirmek uzun ve yazılım bilgisi gerektiren bir işlemdir. Önbellekleme sitenizin ya da sayfalarınız farklı bellek geçici süreyle saklanmasıdır ve kullanıcılar sitenize tıkladığı zaman sayfanızın hızlıca yüklenmesini sağlar. 

Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra sayfanızın hızını test edebilir ve sayfanızın hızının önemli ölçüde arttığını görebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir