Covid-19 virüsünün dünyaya yayılması ve pandemiye dönüşmesi ile devletler tarafından sıkı çözümler üretilmesi gerekmiştir. Bulaşma oranının önüne geçmek ve salgını bitirmek için çeşitli önlemler alınmaya başlamıştır. Maske zorunluluğu, mekanların kapatılması neredeyse 1 yılı aşkın süredir hayatımızda olan önlemlerdir. Zaman zaman bu önlemlere seyahat yasakları da eklenmektedir. 65 yaş üstü bireyler öncelikli olmak üzere genel seyahat yasakları mevcuttur. Peki seyahat etmek kesin yasak mıdır? Seyahat izin belgesi nasıl alınır? Bu soruların cevabını bulmak adına yazımızı okuyabilirsiniz.
Seyahat Yasakları
Türkiye’de Mart 2020 tarihinden beri seyahat yasakları gündeme gelmektedir. Seyahat yasakları dönem dönem:
- Sokağa çıkma yasağı gün ve saatlerinde
- 65 yaş üstü bireyler özelinde
- Belirli büyük şehirler için
- Kısmi kapanma kapsamında
- Tam kapanma kapsamında olmak üzere gündeme gelmiştir. Bu yasakların yürürlükte olduğu dönemlerde şehirler arası seyahat serbestliğine bir kısıtlama getirilmiştir. Vaka sayısının yoğunluğuna bağlı olarak; kimi zaman yalnızca özel araçla ulaşım yasaklanmaktayken kimi zaman da toplu taşıma araçlarına kısıtlamalar gelmiştir.
Belirli durumlarda seyahat etmek keyfi değil zorunlu bir durum olmaktadır. Bu durumlar için toplumu mağdur etmemek amacıyla, seyahat izin belgesi sistemi getirilmiştir.
Seyahat İzin Belgesi
29 Nisan 2021 tarihinde tam kapanma başlığı altında belirli yasaklar getirilmiştir. Bu yasaklara mekanların kapalı olması, marketlere saat sınırlaması gibi önlemler dahildir. Tam kapanma dönemi yasaklarından biri de özel araç ve toplu taşıma araçları fark etmeksizin şehirler arası seyahat yasağıdır. 17 Mayıs 2021 tarihi saat 05.00’e kadar süreceği belirtilen yasakların hedefi pandemiyle mücadele olarak belirtilmiştir. Mecburi olarak şehirler arası seyahat etmesi gereken kişilere dair istisnalar tanınmıştır. Şehirler arası seyahat serbestliği bir izin sistemine bağlanmıştır.
Şehirler arası seyahat edebilmek için seyahat izin belgesi edinmeniz gerekmektedir. Tam kapanma süresince seyahat yasağından muaf olunabilecek durumlar:
- Kendisi ve eşinin birinci dereceden yakınlarının vefat etmesi durumunda izin alınabilmektedir. Cenaze nakli sırasında veya cenaze törenine katılacak yakınlar izin belgesi alabilmektedir.
- Bir kamu görevini ifa etmesi gereken ve bağlı bulunduğu kamu kurumu tarafından yetkilendirilmiş kişiler seyahat yasağının istisnasıdır. Kurumun kimlik kartı ve görev belgesinin bulundurulması koşuluyla şehirler arası seyahat edebilmektedirler.
- Yasak döneminde tedavi edildiği hastaneden taburcu olan kişiler ikamet ettikleri şehre dönebilmektedir. Ayrıca, önceden alınmış hastane randevusu olanlar seyahat edebilecektir.
- ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara katılacak kişiler seyahat yasağından muaftır.
- Kamu kurumu veya özel sektör tarafından verilmiş sözleşmeye davet yazısı olan kişiler seyahat edebilmektedir.
- Askerlik hizmetini bitirerek adresine dönecek kişiler seyahat yasağından muaf olmaktadır.
- Kendisi ya da eşinin birinci dereceden yakınına hastane refakat edecek kişiler seyahat izni alabilmektedir.
- Ceza infaz kurumlarından salınmış kişiler ikamet adreslerine dönmeye izinlidir.
Seyahat yasağının istisnası olan durumlardaki kişiler, seyahat izin belgesi alarak seyahat etmelidir. Seyahat izin belgesi almak için, zorunlu hali kanıtlayacak belgeler ile başvuru gerekmektedir. E- devlet sitesinde yer alan “Seyahat İzin Talebi” formunu doldurarak izin belgesi için başvurulabilmektedir. Ayrıca, ALO 199 hattını arayarak Seyahat İzin Kurullarından izin alma fırsatınız bulunmaktadır.