Somatik Deneyimleme Terapisi (SE) Nedir?

featured

Somatik deneyimleme terapisi (SE) bireylerde travma ya da kronik strese bağlı olarak ortaya çıkan semptomları iyileştirmeye yönelik beden ve sinir sistemi merkezli terapötik yaklaşımlardandır. Kısa süreli, psikobiyolojik bir yaklaşım olan SE, çoğunlukla bireylerin travmaya bağlı etkilerin üstesinden gelmeleri için kullanılmaktadır. Travma, kişilerin kilitlenme, kaçış ya da kavga gibi bazı tepkilerde takılıp kalmasına neden olabilmektedir.

İşte bu noktada kişinin bedendeki duyumların farkındalığını ve bununla birlikte takibini yol haritası olarak kullanmaktadır. Somatik terapist, deneyimin derinleşmesini ve yaşantının zenginleşmesini artırmaya yardımcı olmaktadır. Somatik deneyimleme terapisi (SE) nedir, Somatik belirtiler nelerdir, somatik deneyimleme egzersizleri gibi konular sizlerle!

Somatik Deneyimleme Terapisi (SE) Nedir?

Somatik deneyimleme terapisi (SE),Somatic Experiencing” olarak da bilinmektedir ve Amerika’da Dr. Peter Levine tarafından geliştirilerek insanlığa sunulmuştur. Son zamanlarda hızlı bir şekilde yayılmaktadır ve kişilere saygılı ve duyarlı bir şekilde uygulama yapılmaktadır. Travma çözümlemelerinde ve pek çok alanda uygulama gerçekleştirmektedir.

Teknik uygulanırken; imgeleme, duyumsama, içsel iyileşme gücü ve alt beyinden (sürüngen beyin, insan içgüdüsel davranış kaynağı olarak düşünülen kısım)  faydalanılmaktadır. Yaşanılan olumsuz ve zorlu durumlardan geriye kalan gerilimi ve olumsuz yükü, sağlıklı bir şekilde boşaltmalarına yardımcı olmaktadır. Bireylerin kendi kaynaklarını fark etmesini, yaşanılanların ayrışmasını ve yeniden yapılandırılmasını sağlamaktadır. Ve tüm bunları bedensel farkındalık ve duyumlama yardımı ile yapmaktadır ve sinir sisteminden boşaltmaktadır. 

Somatik deneyimleme terapisi (SE) ile sinir sistemi kapasitesi artmaktadır ve bedensel farkındalık daha da ön plana çıkmaktadır. SE, bedenin sunduğu mucizevi zekayı dinlemeyi, iyileşme sürecine ve dinamiğine güven duymayı öğretmektedir. Sinir sisteminin sağlıklı hale gelmesi sağlandıktan sonra insanlarla sınırlar fark edilmektedir. Aynı zamanda kişi kendini güvende hissetmekte ve korkular geri planda kalmaktadır. Duyguların zenginleşmesini sağlamaktadır ve insanın başına gelebilecek bütün duygu ve halleri daha da derin deneyimleme fırsatı sunmaktadır.

Somatik Deneyimleme Terapisi Nasıl Uygulanır?

Somatik terapist, somatik belirtiler gösteren kişilerde otonom sinir sisteminin nasıl çalıştığına dair bilgi vermektedir ve eğitmektedir. Kişinin kendi bedensel duyumları noktasında farkındalıkları artırmalarını sağlamaktadır. beden psikoterapi uygulayıcısı olan terapist, hastası ile hastanın kendi vücudunda neler yaşandığını ve neyin nasıl algılandığı hakkında konuşmaktadır. Bir terapistin amacı genel olarak hasta kişilerin hissettiği sıkıntıları ve belirtileri azaltmaya yardımcı olmaktadır. hasta bireylerin problemler karşısında başa çıkma becerisi olumlu yönde geliştirilmektedir ve aynı zamanda yaşam kalitesi iyileştirilmektedir.

Shot of a mature psychologist writing notes during a therapeutic session with her patient

Somatik Deneyimleme Terapisi Amacı 

Somatik deneyimleme terapisi (SE) seanslarının amacı; 

  • İlgili duygulara ve bedensel duyumlara karşı artan travmatik aktivasyonları serbest bırakmak,
  • SE’yi benzersiz kılan amaçlarından biri de beden farkındalığının psikoterapötik sürece entegre etmek,
  • Travmatik hafıza taşıyıcısı olarak bilinen içsel fiziksel hisler noktasında farkındalık oluşturmaya odaklanmak,
  • Hasta kişilerde, travmatik olayların yeniden yaşanmasının söz konusu olmaması,
  • Hasta bireyler tarafından, beden farkındalığı ve bununla birlikte gevşeme teknikleri ile kendilerinde meydana gelen uyarılmaları izlemeyi öğrenmek ve öğretmek ise diğer amaçlardandır.

Somatik Deneyimleme Egzersizleri

SE uzmanları tarafından belirtilen bazı uygulamaların zihinsel süreçte meydana gelen olumsuz etkilerin azalmasında etkili olduğu belirtilmektedir. Hayatta neler olup, neler bittiği kontrol edilememektedir ancak tepkiler, duygular ve zihinsel süreçler kontrol altına alınabilmektedir. İşte bunların en önemli, somut ve erişilebilir kaynağı kişinin bedeni olarak belirtilmektedir. 

Somatik deneyimleme terapisi egzersizleri uzmanlar tarafından şu şekilde belirtilmektedir:

  • Beden titremesine izin vermek,
  • Duygular aracılığı ile “ana” geri dönmek,
  • Bedende güvenilir bir alan bulmak,
  • Salınım egzersizi,
  • Topraklama egzersizi,
  • Lunar nefesi egzersizi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir