Sosyal Medya Hesabınız Hacklenirse Ne Yapmalısınız?

featured

Günümüzde sosyal medya birçok insan için vazgeçilmez bir platform haline geldi. Özellikle hayatlarındaki değişiklikleri paylaşmadan veya bildirmeden yaşayamayan veya depresyona giren birçok insan mevcuttur. Gelişen teknoloji ve değişen insan ihtiyaçları yüzünden sosyal medya iletişim amacıyla kullanılan bir platform olmaktan çıkarak her alanda fazlasıyla anlam kazanan bir sistem haline geldi. Böyle bir sistemde insanlar da kendilerini güvende hissetmek ve verilerinin güvende olduğunu bilmek amacıyla güvenlik şifreleri veya buna benzer önlemler almaya başladı. Ancak her ne kadar bu önlemler yeterli olarak görünüyor olsa da aslında tüm işin sadece kullanıcı da bittiği de bir gerçektir. Nasıl ki bir araba ne kadar güvenli olursa olsun aslında tüm işin sürücüde bittiği bir gerçekse sosyal medyada da ne kadar güvenli olursa olsun aslında tüm iş sonunda yine kullanıcının kendisinde bitmektedir. 

Peki Öncelikle Ne Yapmak Gerekiyor?

Öncelikle yapılması gereken birkaç nokta sayesinde birçok güvenlik açığının önüne geçme fırsatınız vardır. Bunun için tanımadığınız birinden gelen link paylaşımı, profil paylaşımı, anket gibi şeylere tıklamamak gerekiyor. Bu büyük ihtimalle size kurulmuş bir tuzak olabilir. Size yollanan bu mesajı açmadan ne olduğunu bilemezsiniz. Yollanan şey belki bir linke tıklayarak hesap bilgilerinizi alma, belki bir paylaşım yapma belki de cihazınıza virüs bulaştırmak amacıyla kurulmuş olabilir. Eğer tanımadığınız birinden şüpheli bir mesaj geldiğin görüyorsanız sakın açmayın veya direkt olarak silin.

Eğer takipçi arttırmak, beğeni veya yorum sayınızı arttırmak için arayışa girdiyseniz ve bunun çözüm yolunu da ne olduğu belli olmayan takipçi kasan sitelerde bulduysanız derhal oradan çıkın. Bu taz siteler hesap bilgilerinizi girmenizi isteyerek size takipçi yollayacağını söyler ancak durum hiç de öyle değildir. Eğer bu tarz sitelere üye olduysanız veya sosyal medya hesaplarınızı kendi web siteleri haricinde hiçbir yere girmeyin.

Hesabınız Hacklendiyse Ne Yapmak Gerekiyor?

Tabi ki öncelikle yapmanız gereken konu sosyal medya platformundaki güvenlik işlemlerini takip etmek ve şifre yenilemek olacaktır.  Daha sonra hesabınızın ele geçirildiğini bildirmeniz gerekiyor. Bu kısmı iletişim bölümünden yapabilirsiniz. Tabi ki bunlar için de güvenlik duvarı oluşturmanız şarttır. Tüm sosyal medya hesaplarınızda birden fazla doğrulama oluşturmanız sizin için hayati önem taşımaktadır. Eğer bunları yaptınız ve hesabınızı geri aldıysanız ilk olarak bilgilerinizin ve dökümanlarınızın yerinde olup olmadığına bakmalısınız. Sizden habersiz bir paylaşım yapılmış olabilir veya birine virüs yüklemek amacıyla mesaj yollamış olabilir veya kanunda suç teşkil edecek bir durum yaratmış olabilir. Tüm bunlara maruz kalmamak için kontrol etmekte fayda vardır.

Hesabınızın birden fazla doğrulaması yoktu veya bir şekilde doğrulama yaptığınız soruyu unuttuysanız bu durumda BTK’ya başvurabilirsiniz. BTK ya doğru ve açık şekilde yapılan başvurular genelde kabul edilmektedir. Böylece özel hayatın gizliliğini korumak adına BTK ile paylaşılan URL kısa süre içerisinde kapatılarak bu sorundan kurtulmuş olursunuz.

Bu konuda dava açma hakkınız bulunmaktadır. Bu durum özel hayatın ihlaline sebep olduğu için savcılığa gidip başvuru yapabilirsiniz. Bu süreç içinde bu konuda uzman bir avukat bulmanızda fayda vardır.

Ayrıca eğer böyle bir duruma maruz kalırsanız manevi tazminat davası açma hakkınız da bulunmaktadır. Kişinin bu olaydan psikolojik olarak zarar görmesi ve kişisel fotoğraf ve videolarının ifşa edilmesi durumda dava açma hakkı vardır.

Sonuç Olarak

Tüm bunların yanında en büyük güvenliğin sizin alacağınız tedbirler olduğunu unutmayın. Yapacağınız bu basit işlemler ile hesaplarınızı güvende tutabilirsiniz. Eğer bunları dikkate almaz ve hesabınızın güvenli olmayan kişilerin eline geçmesine neden olursanız hem maddi hem manevi anlamda yıpranırsınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir