TGS Başkanı Gökhan Durmuş’tan önemli açıklama: Yönetim bize ‘görüşmeye başlamayacaklarını’ söyledi

featured

Cumhuriyet gazetesinde bugün sendika depremi yaşandı. Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya istifa etti. Küçükkaya yönetimin kendisinden sendikalı çalışanları istifaya zorlamasını istediğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş haberall.com’a özel  açıklamalarda bulundu.

İşte o röportaj…

“MÜZAKERELERE BAŞLAMAYACAKLARINI’ SÖYLEDİLER”

-Sayın Durmuş süreci sizden dinleyebilir miyiz?

Gökhan Durmuş (TGS Genel Başkanı):  

1,5 yıldır devam eden bir dava sürecimiz vardı. Gazete yönetimi sendikanın yetkisine, çoğunluğuna itiraz etti. Mahkemede kazandık. Ardından İstinaf’a ve Yargıtay’a götürdüler, yine kazandık. Artık mecburen bugün masaya oturmak zorunda kaldılar. Oturdular, ama bugünse bir müzakereye başlayamadık. Başlama tarihi de belirleyemedik. Her ne kadar gazete yönetimi bugün yaptığı açıklamada, “sendikayla görüşmelere başladık” deseler de, bize görüşmelere başlamayacaklarını, çünkü Cumhuriyet’in bir işyeri olduğunu, işletme olmadığını, sendikanın işletme yetkisi aldığı için bunun yanlış bir sözleşme süreci olduğunu belirterek, mahkemeye başvurduklarını, yürütmenin durdurulmasını istediklerini talep ettiklerini söylediler. 

Evet, “müzakerelere başlamayacaklarını” söylediler. Bugünkü görüşmede aslında bir tarih belirleyemediğimiz için ‘uyuşmazlık’ olması nedeniyle Bakanlığın  bize bir gün belirlemesi üzerine Bakanlığa bir yazı hazırladık. 

İKİ YÖNETİMDE SÖZLEŞME İMZALAMADI

-Haberall.com:

Bugüne kadar neden sözleşme yapılamadı?

-Gökhan Durmuş: Cumhuriyet gazetesi uzun yıllardır TGS’nin örgütlü olduğu işyerlerinden birisi. Uzun dönem toplu sözleşmeler yapıldı, ancak son dönemde, hem önceki yönetimin (Can Dündar) hem bu yönetimin (Alev Coşkun) sözleşme imzalamama konusunda bir tavrı söz konusu. O yüzden yeniden yetki başvurusunda bulunarak resmi bir süreç başlatmak istedik. Buna karşılık da itirazlar gördük. Mahkemelere başvuruldu ve dolayısı ile süreç uzatıldı. 

Bugünkü görüştüğümüz kişilerin tavrı, “biz hukuki olarak yapabileceğimiz her türlü engellemeyi yapacağız” şeklinde oldu.

“Biz kanunlarda yazan her şeyi kullanacağız. Siz de kanunlarda ne yazıyorsa onu uygulayın” tavrına sahiptiler. 

Bizim anladığımız, söylemek istedikleri, “biz bu sözleşme sürecini engellemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız”. 

Sonra arkasından da gördük ki burada sendikayı tasfiye etmek üzere bir karar alınmış ve çalışanlara baskı başlamış. 

Aykut Küçükkaya’nın istifası konusunda da, biz bu düzeyde, böyle bir dayatmanın yapıldığını bugün öğrendik. 

“AYKUT KÜÇÜKKAYA’NIN BU HAREKETİNİ TAKDİRLE KARŞILIYORUZ”

-Haberall.com:

Aykut Küçükkaya ile görüştünüz mü? İstifası hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Gökhan Durmuş:

Evet, görüştüm. Aykut Küçükkaya 27 yıldır, Cumhuriyet’e başladığından beri bu sendikanın üyesi olan bir gazetecidir. Yeni üye değildir. Hatta belli dönemlerde işyeri temsilciliğimizi de yapmış birisidir. Dolayısıyla Aykut Küçükkaya’dan beklenen hareket buydu. 27 yıllık bir sendika üyesine, işyeri temsilciliği yapmış bir üyeye, “insanları sendikadan istifa ettir” diye baskı yapılıyorsa, verilmesi gereken tepki de buydu. “Ben asla istifa ettirmem, gerekirse kendim giderim” tavrıydı.  O yüzden Aykut Küçükkaya’nın bu hareketini sendika olarak hem takdirle karşılıyoruz hem de destekliyoruz.

-Haberall.com:

Sendika olarak talepleriniz nelerdir?

-Gökhan Durmuş:

Bir toplu iş sözleşmesi taslağı hazırladık. Bu müzakere edilecek bir taslak. Şu an bir rakam telafuz edemem, masada değişebilir ama sonuçta şöyle ifade edeyim; Biz bu taslağı, bu talepleri çalışanların istekleri doğrultusunda oluşturduk. Uzmanlarımız oturup toplu sözleşme taslağı hazırlamadılar. Çalışanlardan önce taleplerini topladılar. Onu bir süzgeçten geçirdiler. Tamamen Cumhuriyet çalışanlarının istekleri doğrultusunda hazırlanmış bir taslak. Tabiiki müzakere edilecek, pazarlıklar yapılacak. En sonunda iki tarafın da kabul ettiği, hem Cumhuriyet çalışanlarının hem de yönetimin kabul ettiği, bir metin toplu iş sözleşmesi olarak imzalanacak.

CUMHURİYET ÇALIŞANLARINDAN YÖNETİME ÇAĞRI

GYY Aykut Küçükkaya’nın istifa etmesinin ardından Cumhuriyet çalışanları yönetime çağrıda bulunarak, Küçükkaya’nın istifasının kabul edilmemesini istediler.

CUMHURİYET YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Cumhuriyet gazetesi yönetimi tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Cumhuriyet’ten yapılan açıklama şu şekilde;

1. TGS’nin başlattığı Toplu Sözleşme görüşmesi, bugün saat:11.00’de Cumhuriyet gazetesinde başlamıştır.

2. Bu yasal süreç devam edecektir. Cumhuriyet yönetimi sendikal faaliyetlere karşı değildir. Sendika, uzun yıllardır Cumhuriyet gazetesinde örgütlüdür.

3. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre, gazetelerin genel yayın yönetmenleri işverenin temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Bu yasal hüküm nedeniyle, Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın TGS üyeliğinden ayrılması, bu süreçte yasa gereğidir.

4. Bu yasal durum karşısında Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın sendikadan istifa etmek yerine gazetedeki görevinden istifa etmesi tamamen şahsi kararıdır.

5. Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın istifasının yürürlüğe konması konusu 2 Ağustos 2021 Pazartesi gününe kadar bekletilecektir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir