Topuk Çatlağına Ne İyi Gelir?

Topuk Çatlağına Ne İyi Gelir?

Topuk çatlakları olarak da bildiğimiz “kırık topuklar”, rahatsızlığa ve hatta ağrıya neden olabilen yaygın bir ayak ve cilt rahatsızlığıdır. Genellikte kuru cilt kaynaklı bir hastalıktır ve kalınlaşmış cilt ile birlikte bazen ayak ve topuk kenarlarında sarılaşmalar ve kahverengi bir renge dönüşür.

Çoğu zaman, çatlamış topuklarla ilgili hastaların temel şikayetleri kötü bir görüntü oluşturmasıdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, çatlaklar enfeksiyon kaparsa ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Topuklardaki çatlaklar derinleşmeye başlarsa hastalarda ağrılar hissedilmeye başlar, kişi ayağa kalktığında veya yürümeye başladığı zamanlar ağrılar ve kanamalar meydana gelir. İnsanlar, topuk çatlağı olan ayağın bölgelerinde birkaç günden fazla süren ağrı, kızarıklık, şişme veya şiddetli ağrı yaşarlarsa acilen doktorlarını ziyaret etmeleri gereklidir. Bu makalemizde, küçük topuk çatlaklarını tedavi etmek ve önlemek için evde alınabilecek bazı adımları sizler için araştırdık.

 

Kremler, losyonlar ve merhem şeklinde nemlendirici tedaviler ciltte nemin korunmasına yardımcı olduğu için topukta çatlakları önler. Bu, cildin kurumasını ve çatlamasını engeller. Nemlendirici tedavileri uygulamak çatlamış ve kurumuş bir cildi düzeltmeye yardımcı olabilir.

Hafif çatlaklı topuğa sahipseniz günde iki veya üç kez nemlendirici tedaviler uygulamak çatlama sorununu çözebilir. Nasırları bir ponza taşıyla nazikçe ovalamak ve nemlendirici uygulamak da yardımcı bir tedavidir. Ancak, ponza taşını aşırı kullanmamaya dikkat edin çünkü çatlamış topukları daha da kötüleştirebilir.

Nemlendirici Krem Kullanmak

Nemlendiriciler cilde nüfuz eder ve su kaybını minimum hale getirir. Cildin pürüzsüz, yumuşak ve esnek hissetmesini sağlayan cilt pulları arasındaki boşlukları doldururlar. Kuru havalarda, nemlendiriciler nemi atmosferden ziyade alt deri katmanlarından çekebilir. Bu, genel olarak daha fazla susuz ve daha kuru bir cilde sebep olur.

Topuk Çatlağına Ne İyi Gelir?

Kapatıcı Nemlendirici Uygulamak

Yumuşatıcı veya nemlendirici emildikten sonra, insanlar nemi hapsetmek için yatmadan hemen önce üstlerine kalın bir tıkayıcı nemlendirici tabakası uygulayabilir. Bu sayede cildiniz nemli kalmış olur ve kısa bir süre sonra topukta oluşan çatlaklardan kurtulabilirsiniz. Oklüzif nemlendiriciler, cildin en dış katmanından nemin buharlaşmasını önleyen ince bir film tabakasıyla cildi kaplar.

Oklüzif Nemlendiriciler

  • Vazelin
  • Lanolin
  • Mineral yağ
  • Dimetikon gibi silikonlar

Uyumadan önce %100 pamuklu çorap giyerek uyumak.

Topuğa nemlendiricileri uyguladıktan sonra uyumadan %100 pamuklu çorap giymek nem kaybını azaltır. Bu uygulamayı her gece uyumadan önce yaptığınız zaman kısa bir süre topuktaki çatlaklardan kurtulduğunu göreceksiniz.

Çatlamış Topuğa Keratolitik

Topuk derisi kalın olduğunda, bir keratolitik uygulamak, diğer tedavilerin yanı sıra topuk derisinin incelmesine yardımcı olabilir. Keratolitikler, kalınlaşmış deriyi incelten, dış deri tabakasının gevşemesine neden olan ve ölü deri hücrelerinin topuktan atılmasına yardımcı olan maddelerdir. Bu tedavi cildin daha fazla nem tutmasını sağlar. Hem keratolitikler hem de nemlendiriciler içeren ürünler faydalı olabilir. Örneğin, kuru üre, çatlamış ve kalınlaşmış cildi nemlendiren ve yok eden hem keratolitik hem de iyi bir nemlendirici etkisine sahiptir.

Çatlamış Topuğa Pomza Taşı

Cilt nemlendirildikten sonra topuğa bir pomza taşını hafifçe ovmak, sert cilt ve nasırların kalınlığını yok edilmesine yardımcı olur. Çatlamış topuk derisini kesmek için jilet ve makastan kaçınılmalıdır.

Sıvı Bandaj Kullanmak

Çatlamış cildi kapatmak için sıvı, jel veya sprey bandajlar kullanılabilir. Bunlar, çatlaklar üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur ve nemi hapseder, topuk çatlağından dolayı hissedilen ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir, yaralara giren kir ve mikropları durdurabilir ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir.

Bu yöntemleri uyguladıktan sonra topuk çatlaklarınızda herhangi bir iyileşme olmuyorsa, uzman doktorlardan yararlanmanız gerekmektedir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir