Total Blocking Time (TBT) Nedir?

featured

Yüklemeyi bitirmiş gibi görünen bir web sitesini hiç ziyaret ettiniz mi, sonra öğelerden birine tıkladınız ve bir süre yanıt alamadınız mı? İlk düşünceniz web sitesinin çalışmadığı veya internet bağlantınızda bir sorun olduğu olabilir.

Ama sebep bu değilse, az önce deneyimlediğiniz şeye Toplam Blok Zamanı denir. Toplam engelleme süresi (TBT), Google Page Speed ​​​​Insights’taki (PSI) puanınız için en önemli ölçümdür (LCP ile birlikte).

Total Blocking Time (TBT) Nedir?

Toplam engelleme süresi (TBT), bir web sitesinin yükleme sırasında kullanıcı girişine ne kadar yanıt vermediğini ölçen bir web performansı metriğidir. Lighthouse v.8’e göre, bu ölçüm sitenizin toplam performansının sıfırını temsil eder.

Bir kullanıcı bir web sayfasına istekte bulunduğunda, tarayıcı HTML’yi ayrıştırmak, DOM’yi oluşturmak, her öğeye CSS, JavaScript ile stil vermek ve web sayfası için diğer temel görevleri gerçekleştirmek için ana dizeyi kullanır. Sayfanın görüntülenmesine izin verir. kullanıcının görüntü penceresinde.

Herhangi bir zamanda, uzun bir görev meydana gelirse, ana iş parçacığı engellenecektir. Bu olduğunda, tarayıcı görevi durduramaz veya iptal edemez ve tamamlanana kadar kullanıcı girişine yanıt verilmez.

Bu ölçüm, First Content Paint (FCP) ve Time to Interact (TTI) arasındaki tüm uzun görevlerin toplamını bularak yapılır.

İdeal Toplam Engellenme Süresi Puanı Nedir?

İdeal toplam blok süresi 300 ms’den azdır. Bu süre 300 ile 600 ms arasında ise iyileştirme gereklidir. Toplam hata engelleme süresi 600 milisaniyedir ve siteniz bu durumda ise gerekli düzenlemeleri hemen yapmalısınız.

TBT Nasıl Hesaplanır?

TBT’nin ölçülmesi karmaşık bir işlemdir çünkü tarayıcı CPU’sunun FCP ve TTI’nin iki belirli senkronizasyon noktası arasında işlenmesinin izlenmesini gerektirir. Ardından TBT, 50 ms’den fazla süren tüm CPU işleme görevlerinin toplanmasıyla hesaplanır.

Sunucu Seçimi ile TBT Arasındaki İlişki

Sunucular, web sitenizin hızında ve performansında çok önemli bir rol oynar. Sitedeki sunucuya paralel istek sayısı ve sunucunun yanıt süresi, SSD veya NVME sabit disk kullanımı ve Memcache özelliğinin ne zaman etkinleştirildiği; tepki süresini daha da azaltır. Paylaşımlı barındırmada şirketler bu özelliği etkinleştiremez.

Şu anda paylaşılan bir barındırma planındaysanız, TTFB’de bir artış yaşamanızın nedeni bu olabilir. Paylaşılan barındırma planları genellikle yüksek trafikli web sitelerini işlemek için yeterli kaynağa sahip değildir. TBT’yi olumlu etkileyen faktörler; CPU, RAM ve disk seçimidir.

Total Blocking Time (TBT) Neden Önemlidir?

En büyük içerik resmi ve kümülatif düzen değişikliklerinin yanı sıra TBT, Google Web Vital metriklerinden ilk üçünden biridir.

TBT’nin, dönüşümler ve hemen çıkma oranları açısından kullanıcı deneyimi üzerinde doğrudan bir etkisi olduğu düşünülmektedir.

Web sitenizi ziyaret edenler, telefonlarına veya bilgisayarlarına bir web sayfası yüklediklerinde ve ardından onunla etkileşim kurmaya çalıştıklarında istekleri geciktiğinde hayal kırıklığına uğrayabilir.

TBT süresi çok uzunsa site yanıt vermiyor olarak değerlendirilir. Bu, sonraki sıralama süreçlerinde bir Google cezasına yol açabilir. TBT, kontrollü test koşulları altında ölçülen “laboratuvarda test edilmiş” bir ölçümdür, ancak İlk Giriş Zamanı (FID) ve iyileştirilmesi ile yakından ilişkilidir ve FID için faydalı olduğu düşünülmektedir.

FID, tıklamalar veya dokunmalar gibi çeşitli eylemlerden sonraki gecikmeyi ölçer. Tarama ve yakınlaştırma modu bu ölçümü etkinleştirmez.

Zamanın bir noktasında gerçek kullanıcılardan girdi isteyin. Girdi yoksa, ölçülecek bir şey yoktur ve farklı zamanlarda aynı butona tıklayan kullanıcılar, ana iş parçacığında çalışan görevlere bağlı olarak farklı bir sonuç üretecektir.

Hem TBT hem de FID, FCP ve TTI arasında gerçekleşir ve ana iş parçacığında uzun süre çalışan görevler, bunlara önemli zarar verebilir.

Ek olarak, FID ve TBT, bir sayfadaki yanıtsızlığın ciddiyetini ölçer. Aradaki fark, TBT’nin bunu kullanıcı müdahalesi olmadan ölçmesidir. Her uzun süren görev için engelleme süresini özetler.

Bu nedenle, her ikisine de bakmak, bir sayfanın etkileşiminin uzun vadeli görevlerden nasıl etkilendiğinin net bir resmini verir.

Total Blocking Time Nasıl Ölçülür?

Toplam engelleme sürenizi ölçmenin en iyi yolu, ana iş parçacığında gerçekleşen uzun süredir devam eden görevleri belirlemektir. Tüm bu görevlerin toplamı, TBT’nizi oluşturan şeydir. TBT’nizi ölçmenin iki yolu vardır: laboratuvar veya saha aletleri. TBT’nizi ölçmek için kullandığınız araca bağlı olarak, kabaca aynı sonuçları alırsınız, ancak her biri farklı çalışır.

Lab Tools ile yükleme süresinde sitenizin orijinal TBT puanını alırsınız.

Aşağıdakiler test ekipmanı örnekleridir:

ChromeDev Tools

Lighthouse

Saha araçları ile sonuçlar, sayfadaki gerçek kullanıcı deneyimine dayanmaktadır.

İşte saha araçlarına örnekler:

PageSpeed Insights

Chrome User Experience Report

Search Console (Core Web Vitals Report)

GTmetrix

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir