Uykuda Ağız Suyu Akması Nedenleri? Uyurken Ağız Suyu Akması Sebepleri Nedir?

Uykuda Ağız Suyu Akması Nedenleri? Uyurken Ağız Suyu Akması Sebepleri Nedir?

Uyurken ağız suyu akması sebepleri yediden yetmişe birçok insanın sorunları arasında yer almaktadır. Çocuklar da ve bebekler de sıklıkta görülen bu rahatsızlık yetişkinlerde de azımsanamayacak kadar görülmektedir. Uyurken salya akması yatış pozisyonunuzla alakalı olabileceği gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilmektedir.

Önemli olan bu rahatsızlığı ne kadar süre yaşadığınızdır. Eğer devamlı salya akımı gerçekleşiyor ve hiçbir iyileşme gözükmüyor ise mutlaka bir hekime başvurmalı ve salya akımının sebep olduğu hastalıklar var mı bakılmasına izin vermelisiniz. Bugün bizde bu hastalığının neden oluştuğunu, nasıl tedavi edildiğini sizlerle paylaşacağız.

Yetişkinlerde Uyurken Ağızdan Salya Akması

Uyurken ağız suyu akması sebepleri arasında en sık karşılaşılan durum yatış pozisyonu ve fazla kilolardır.  Genellikle yüzüstü ve sol tarafınıza yüklenerek uyku pozisyonuna geçtiğiniz de salya akımının fazlaca yaşandığı saptanmıştır. Sırtüstü ve yüksek yastık kullanan hastaların bu şikâyetlerden kurtulduğu gözlemlenmiştir. Uyurken ağız suyu akması sebepleri bademciklerinin şişmesi ya da uzun dil problemlerinde de gözlenebilmektedir.

Ya da geniz eti varlığı olan vakalar da geniz eti tedavisi uygulandıktan sonra bu hastalıktan kurtulabilmektedirler. Hemen hemen herkesin utanarak saklamaya çalıştığı ağız salyası uzun dönem devam ettiğinde mutlaka bir hastane de kontrole gözükmeniz gerekmektedir. Ciddi hastalıkların habercisi Uyurken salya akması belirtisi göstererek de ortaya çıkmaktadır.

Ağızdan Su Gelmesi Hangi Hastalığa İşarettir?

Uyurken ağız suyu akması sebepleri birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Bunlardan bazıları sayacağımız hastalıklardır. Yanlış uyku pozisyonu, diş hastalıkları, alerji problemleri, reflü rahatsızlığı, sinir sistemi bozukluğu, kıl kurdu hastalığı, ağız ve çene anatomi bozukluğu, diş çıkarma, ilaç yan etkileri, zehirlenme ve yemek borusu kanseri belirtileri gibi sebeplerden oluştuğu karşımıza çıkmaktadır.

Genellikle çocuklarda görülme sebebi diş çıkarma dönemidir. 56. Ayda başlayan salya akımı diş çıkarma işlemi bitince sonlanmalıdır. Eğer bu durum sonlanmıyorsa mutlaka bebeğinizi bir hekime göstermelisiniz. Uyku apnesi, ağız kuruluğu, geniz eti, reflü gibi rahatsızlıklardan dolayı salya akıntısı yaşanıyor olabilir.

Uykuda Ağız Suyu Akması Nedenleri? Uyurken Ağız Suyu Akması Sebepleri Nedir?

Ağızdan Su Gelmesine Ne İyi Gelir?

Uyurken salya akması tedavisi eğer sizde hiçbir hastalık bulunmuyorsa yastığınızı ve uyuma pozisyonunuzu değiştirmeniz ile kurtulabileceğiniz basit bir hastalık türüdür. Ancak bir hastalık sebebiyle oluşuyorsa örneğin; geniz eti sebebiyle oluşuyorsa geniz eti ameliyatı olup kurtulabileceğiniz gibi, bazı aparat türleri vardır salya akımına engel olan hekim tavsiyesi ile onları kullanmanızla da bu rahatsızlıktan kurtulmanız mümkündür.

Bir diğer yöntem ise hastalığınızın olmadığından eminseniz gece uyumadan vücudu dinlendirecek bitkisel çaylar tüketebilir, yatak odanızda uyumadan önce sinüs açıcı tütsü yakabilir veya okaliptüs etkili kremleri kullanarak salya akımını ve burun tıkanıklığını yok edebilirsiniz.

Uyurken ağız suyu akması sebepleri arasında özellikle antipskotik ilaçlar sayılan antidepresan ve morfin tip ilaçlar ve Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar salya akımını artırdığı gözlemlenmiştir. Bu ilaçların yan etkileri olarak gözlendiği zaman hekiminize bildirmeli ve ilaç tedavisini doktor gözetiminde sonlandırmalısınız.

Diğer bir sebep ise alerjik reaksiyon ve zehirlenmeler de meydana gelmesidir. Bu durumda da hekim tedavisi ile salya akımı durdurulmaktadır. Dişleriniz de ve çene yapınızda oluşan çarpıklık ve yapı bozukları konusunda tedavi uygulatmanız da ağız salyalarından kurtulabilmenize fayda sağlamaktadır. Çene yapısı bozukluğu için ortodonti tedavi ve dişleriniz için tel tedavisi uygulatabilirsiniz.

Eğer uyku apnesi ve diğer hastalık türlerinden birisi sebebiyle bu rahatsızlığa yakalanmış iseniz hekiminizin önereceği tedavi yöntemlerinden (ilaç tedavisi ve cerrahi yöntem gibi) yararlanarak bu hastalıktan kurtulma durumunuz söz konusudur.

Aşırı kilo sebebiyle yaşadığınız bir sorun ise mutlaka sağlıklı beslenmeli kilo vermeli ve uyurken yüksek yastık tercih etmelisiniz. Unutmamalısınız ki uyurken ağzımızdan nefes alma yöntemini kullanırsak biriken salya nefes almak için ağzımızı açtığımızda akar bu durumla karşılaşmamak için burnumuzdan nefes alarak uyumaya özen göstermeliyiz.

Bu salya durumunu çözebilmek için kullanılan çeşitli aparatlar mevcuttur. Doktorunuz size en uygun olanı kullanmanızı tavsiye edecektir.  Eğer ciddi rahatsızlıklarınız bulunmuyorsa yemek borusu kanseri veya Parkinson gibi, muhtemelen geniz eti problemi veya yatış pozisyon yanlışlığından bu hastalığa yakalanmışsınızdır. Bu vakalar üzerinde yapılan araştırmalara göre genellikle yüz üstü yatan ve yan tarafına yatan hastalarda sıklıkta görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Yüzüstü yatmak organlarınıza zarar verirken yan yatmak da kan akış hızınızı yavaşlatarak yattığınız tarafın uyuşmasına sebep olurken bir de kalbinizin yorulmasına sebep olur. En sağlıklı yöntem sırtüstü pozisyonda uyumaktır. Bugün uyurken ağız suyu akması sebepleri sorularını sizler için yanıtladık.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir