1. Haberler
  2. Genel
  3. Uzman Psikolog Nasıl Olunur?

Uzman Psikolog Nasıl Olunur?

Uzman Psikolog Nasıl Olunur?

Uzman psikolog nasıl olunur? Sorusu psikoloji okuyan ya da psikolog olmayı düşünen birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Uzman psikologlar hastanelerde ya da özel kliniklerde danışan ve hastalara hekimlik hizmeti veren kişilerdir. Uzman psikologlar psikolojinin pek çok alanında uzmanlaşabilmektedirler.

Uzman psikolog nasıl olunur? Üniversite sınavından yeterli puan alan kişiler 4 yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlayıp psikolog unvanı alırlar. Yüksek lisans eğitimini tamamlayan psikologlar ise uzman psikolog unvanına sahip olmaktadırlar. Günümüzde kentsel yaşamın vermiş olduğu buhran, insan ilişkilerinin zayıflaması ve insanın içine kapanması maddi bunalımlar ve psikolojik sıkıntılar psikologların önemini ortaya çıkarmıştır. Son yıllarda üniversite tercihlerinde de ülkemizde psikoloji bölümü oldukça önem kazanmıştır. Birçok gencin hayalini süsleyen psikolog mesleği hakkında merak edilenler  ve uzman psikolog nasıl olunur? Ve uzman psikolog maaşları ile ilgili merak edilen  detayları açıklayacağız.

Uzman Psikolog Kaç Yıl Okur?

Uzman psikolog nasıl olunur? Uzman psikolog kaç yıl okur? Bazı üniversitelerin İngilizce hazırlık olmasından dolayı 5 yıl lisans ve 2 yılda yüksek lisans eğitimi ile toplamda 7 yıl sürmektedir. Hazırlığı olmayan üniversitelerde ise uzman psikolog 6 yıl sonunda olunabilmektedir.

Uzman Klinik Psikolog Nasıl Olunur?

İnsanların yoğun stres, genetik faktörler, kişisel sebepler gibi birçok nedenden  dolayı dönem dönem psikolojileri bozulabilmektedir. Ruh sağlığı bozulan ya da rahatsızlık duyan kişiler psikolojik destek almaktadır. Özellikle bazen psikolojik bozukluklar anormalleşmekte çevrenin ve kişinin normal yaşam seyrini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Klinik psikoloji, psikolojinin bir alt dalıdır. Klinik psikoloji genellikle anormal insan davranışları, beyinsel hastalıkları ve anormal psikolojik problemlerin teşhis ve tedavisini gerçekleştirmektedir.

 

Uzman Psikolog Nasıl Olunur?

 

Klinik Psikolog Nedir? Nasıl Olunur?

Klinik Psikolog, 4 yıllık psikoloji eğitimini tamamladıktan sonra 2-3 yıl klinik psikoloji alanında uzmanlaşmış kişilerdir. Klinik psikoloji alanları oldukça geniş yelpazede karşımıza çıkmaktadır. Klinik psikologların amacı insanın kendisi ve çevresi ile uyum ve refah içerisinde yaşamasını sağlamaktır.

Psikolojik sıkıntı ve buhran içerisinde olan kişi ruhen kendisine zarar vermekte sosyal hayattan zevk alamamaktadır. Klinik psikologlar genellikle terapi ile hastalarını tedavi etmektedirler .Eğer hastaya ilaç tedavisi uygulanacak ise bunu uzman psikiyatr ile iş birliği içerisinde yapmaktadırlar. Verilen terapi ve ilaç tedavileri ile kişinin ruhen ve manen tam bir iyilik hali içerisinde olması hedeflenmektedir. Klinik psikologlar pek çok alanda çalışmaktadır. Bu alanlar şunlardır:

  • Özel ve Devlet Hastaneleri
  • Klinikler
  • Psikoterapi ve Psikiyatri Merkezleri
  • Psikolojik Danışmanlık Merkezleri
  • Okullar ve Üniversiteler
  • Devlet Kurumları
  • Askeri Hizmetler
  • İnsan Kaynakları Birimleri
  • Bazı Şirketler

Uzman klinik psikolog maaşları ve yüksek lisans yapmış psikolog maaşı mesleğe yeni başlayacak veya bu mesleği seçmeyi düşünenler tarafından merak edilmektedir. Uzman klinik psikologların maaşları çalıştıkları kurum ve dereceye göre farklılıklar göstermektedir. Devlette uzman klinik psikolog maaşları ortalama olarak 7 bin lira iken özelde 15 bin lirayı bulmaktadır.

Uzman Psikolog ve Klinik Psikolog Arasındaki Fark

Hem uzman psikolog hem de klinik psikoloğun 4 yıllık lisans eğitimi üzerine 2-3 yıllık yüksek lisans eğitimi almış olması gerekmektedir. Uzman psikloglar psikoloji eğitimi üzerine yüksek lisans yaparak uzmanlaşmaktadırlar. Klinik psikologlar ise başka bölümde lisans eğitimini tamamlayıp yüksek lisans ya da doktora eğitimi alarak klinik psikolog olabilmektedirler.

Uzman doktor tarafından klinik psikologlara yönlendirilen hastalara, hastaya yönelik terapi ve psikolojik destek hizmeti vermektedirler. Klinik psikologlar geniş yelpazede ruhi hastalığa sahip kişilere hizmet vermektedir. Klinik Psikolog aynı zamanda uzman psikologdur. Psikolojinin birçok alt birimi vardır. Adli psikolog, klinik psikolog, nöropsikoloji, spor psikolojisi, endüstri ve örgüt psikolojisi, psikofarmakoloji bunlardan bazılarıdır.

 

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir