XDR Nedir?

featured

Genişletilmiş Algılama ve Yanıt (XDR), bir şirketin tüm BT altyapısında güvenlik tehditlerine karşı kapsamlı algılama ve savunma için bir güvenlik konseptidir. Endpoint Detection and Response’un (EDR) aksine, XDR yalnızca uç cihazlara odaklanmakla kalmaz, aynı zamanda sunucuları, ağları, uygulamaları ve bulut hizmetlerini tehdit algılama ve savunmada entegre eder. XDR olarak kısaltılan Genişletilmiş Algılama ve Yanıt, nispeten yeni bir güvenlik konseptidir. Terim, diğerlerinin yanı sıra ABD şirketi Palo Alto Networks ve Gartner analistleri tarafından 2018 yılında icat edildi. Artık bu güvenlik konseptini uygulayan bazı ürünler var. Türkçe’ye çeviri “genişletilmiş algılama reaksiyonu” şeklinde çevrilebilir.  Bir şirketin tüm BT altyapısı boyunca güvenlik tehditlerinin tespit edilmesini ve savunulmasını sağlayan güvenlik ortamından kavramsal ve teknik bir yaklaşımdır.

XDR Görevi Nedir?

EDR (Endpoint Detection and Response) gibi önceki kavramların aksine, XDR yalnızca son cihazlardan gelen tehditleri tespit etmeye ve bunlara karşı savunmaya odaklanmakla kalmaz, aynı zamanda sunucular, ağlar, uygulamalar ve bulut hizmetleri gibi tüm BT katmanlarını, uygulamalarını ve cihazlarını tek tip entegre eder. BT altyapısının güvenliği artık sadece kısmi alanlarda değil, bütünsel olarak ele alınmaktadır. Sistem, tek tek bileşenlerden gelen verileri toplar, ilişkilendirir ve analiz eder ve elde edilen bilgileri otomatik veya manuel karşı önlemler için kullanır. XDR tamamen reaktif bir kavram değildir, aynı zamanda proaktif olarak da hareket edebilir. Güvenlik ve risk durumuna hızlı bir genel bakış için güvenlik panoları güvenlik personelinin kullanımına sunulmuştur. Genişletilmiş Tespit ve Müdahalenin amacı, BT altyapısının yüksek düzeyde güvenliğini sağlamak ve veri ihlalleri, veri kaybı ve diğer siber tehditlerden kaynaklanan zararları önlemektir.

XDR Nasıl Çalışır?

XDR ürünlerinin veya yeteneklerinin temel değer önermelerinden biri, algılama ve yanıt verme yeteneği uç noktalar, ağlar ve bulut genelinde birleşik görünürlük ve kontrol yoluyla geliştirildiği için güvenlik operasyonlarının artan üretkenliğidir. XDR, birden fazla telemetri akışını toplar ve harmanlar ve ayrıca TTP’lerin ve diğer tehdit vektörlerinin analizini sağlayarak, nokta çözümleri oluşturmak için kaynaklara sahip olmayan güvenlik ekiplerine karmaşık güvenlik işlevlerine daha kolay erişim sağlar. XDR ile zaman alan algılama ve inceleme işlemleri geçmişte kaldı. Bunun yerine çözüm, kuruluşların tehditlere daha hızlı yanıt verebilmeleri için tehdit tabanlı ve iş bağlamı sağlar.

XDR’nin Faydaları Nelerdir?

(XDR) ürünleri, birden fazla güvenlik ürününü, güvenlik olayı algılama ve müdahale için uyumlu, birleşik bir platformda bir araya getirerek değer katar. XDR, uç nokta algılama ve yanıt (EDR) platformlarının temel bir olay yanıt aracına verimli bir evrimidir. Günümüzün gelişmiş tehditlerini tespit etmek, bir dizi nokta çözümden fazlasını gerektirir. XDR, karşı önlemleri genişletilmiş bağlamla optimize eder. (XDR) ile, aşağıdakileri içeren gelişmiş tehdit algılama ve müdahale yetenekleri elde edersiniz. Bunlar; Özellikle manuel olarak araştırılabilen daha az sayıda olaya ilişkin çok sayıda uyarıyı özetler. Uyarıları hızla çözmek için tüm güvenlik bileşenlerinden gerekli bağlam dahil olmak üzere yerleşik olay yanıt seçenekleri.  Altyapı kontrol noktalarının ötesine geçen karşı önlemler. Yinelenen görevlerin otomasyonu. Tüm güvenlik bileşenleri için ortak yönetim ve iş akışı süreçleri sayesinde azaltılmış eğitim gereksinimleri ve genişletilmiş seviye 1 desteği. Çok az özelleştirme gerektiren veya hiç özelleştirme gerektirmeyen kullanışlı ve yüksek kaliteli tanıma içeriği.

XDR Avantajları

Çok çeşitli tehditlere karşı algılama, yanıt ve korumayı iyileştirme. Tehditleri etkili bir şekilde tespit etmek ve yanıtlamak için daha düşük maliyet. Güvenlik ekiplerinin diğer etkinliklere odaklanabilmeleri ve üretkenliği artırabilmeleri için iş yükünü azaltır. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir