FreeDOS Nedir?

featured

Yeni bir bilgisayar, masaüstü veya dizüstü bilgisayar satın almanın normal yanı, Windows yüklü ve işletim sistemi için bir OEM anahtarı ile gelecektir. Bu genellikle fiyatı artırma eğilimindedir ve zaten bir işletim sistemi lisansımız varsa, genellikle tasarruf edebileceğimiz gereksiz bir masrafı temsil eder. Bu nedenle, giderek daha fazla üretici, işletim sistemi olmayan yeni bilgisayarlar piyasaya sürüyor. Daha doğrusu, FreeDOS olarak bilinen alternatif bir işletim sistemiyle. FreeDOS, DOS işletim sistemleri grubundan bir işletim sistemidir. MS-DOS’a alternatif olarak geliştirildi ve bir OpenSource lisansı altında yayınlandı. FreeDOS tamamen metin tabanlıdır ve grafik arabirimi yoktur. Linux’a benzer şekilde, FreeDOS genellikle üreticiler tarafından kullanıcıyı bir işletim sistemi lisansı maliyetinden kurtarmak için kullanılır. Mevcut uygulamaların çoğu FreeDOS üzerinde çalışmadığından, FreeDOS özellikle kendi işletim sistemini kurmak isteyenlere (örn. Windows 10) önerilir.FreeDOS’lu bir cihaz satın almadan önce gerekli sürücüler için üreticiye danışmanızı öneririz.

FreeDos Tarih

FreeDOS, kullanıcılara MS-DOS‘tan ilham alan eksiksiz bir ortam sunan tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Ayrıca bu sistem MS-DOS ile aynı komutları sunar ve tüm programlarıyla uyumludur. Temelde, Windows’un orijinal sürümlerini 1.0’dan 3.11’e kadar çalıştırabilen ücretsiz bir DOS sürümüdür. Bu işletim sistemi yolculuğuna, Microsoft’un MS-DOS satmayı bırakıp sadece Windows’a odaklanmaya karar vermesiyle 1994 yılında başladı. O zamanlar tam işlevsel bir işletim sistemi olarak kullanılabilirdi, ancak günümüzde MS-DOS gibi komutları yürütmek için bize siyah bir terminal sunan herhangi bir sistem yetersiz kalıyor ve yazılım ve retro oyunları çalıştırmaktan biraz daha fazlasına hizmet ediyor. Ayrıca, tek görevli bir sistemdir, bu nedenle aynı anda yalnızca bir komut çalıştırılabilir. Her gün kullanacağımız bir işletim sistemi olmasa da neden bazı laptoplarda varsayılan olarak kuruluyor? Bununla ne yapabiliriz?

FreeDOS Neden Dizüstü Bilgisayara Kurulur?

Dizüstü bilgisayar üreticilerinin Microsoft ile bir işletim sistemi olmayan dizüstü bilgisayarları dağıtmalarını engelleyen bir anlaşması vardır. Bu, birçok kullanıcı için hayatı çok zorlaştırır. Bu nedenle, Windows lisansları yoksa daha ucuz dizüstü bilgisayarlar sunmak isteyen üreticiler, genellikle Linux veya daha yaygın olarak FreeDOS gibi ücretsiz sistemleri kapatırlar. Bu işletim sistemini dahil etmenin temel amacı, kullanıcının dizüstü bilgisayarı açarken BIOS‘a girmek veya işletim sistemi bulunamadı hatasını görüntülemek yerine bazı temel görevleri gerçekleştirmesine izin vermektir. Günümüz dizüstü bilgisayarlarında disket sürücü bulunmadığından ve çoğunda DVD oynatıcı bile bulunmadığından, bu sistem USB bellekten içerik yükleyebileceğimiz şekilde hazırlanmıştır. Ama bu çok sınırlıdır.

Windows’u FreeDOS’a Yükleyebilir Miyim?

Artık FreeDOS veya HP Pavilion 17-g052ng kılavuzu arasında seçim yapabilirsiniz. Windows 10’u DVD ortamı veya USB çubuğu aracılığıyla yükleyebilirsiniz. Sürücüde ön yüklenebilir bir DVD varsa, yüklemek için de kullanılabilir. FreeDOS’u yeni dizüstü bilgisayarımızla kullanmayacağımız için, neredeyse kesinlikle Windows veya Linux gibi başka bir işletim sistemi kuracağız. Ubuntu gibi bir Linux dağıtımını kiralamaya gidersek, artık işletim sistemi lisansları konusunda endişelenmemize gerek kalmaz. Bu sisteme sahip dizüstü bilgisayar, Windows lisanslı olandan biraz daha ucuz. Yani tasarruf edebilirsiniz. Tabi laptop fiyatlarını çok iyi karşılaştırmamız gerekiyor. FreeDOS’a sahip bir bilgisayarın Windows 10’lu bir modelle aynı veya daha fazla maliyetli olduğu modeller vardır. Ayrıca işletim sistemi olmayan modellerin Windows modellerinden farklı donanımları olabilir (örneğin daha fazla RAM veya farklı CPU). Bunun nedeni, Windows lisansını kaydetmemize rağmen, dizüstü bilgisayarın Microsoft işletim sistemi ile standart olarak gelen yazılım için amorti edilmiş bir maliyeti olmamasıdır. Bu nedenle, tasarruf için fazla yer yoktur ve fiyatı eşleştirmenin bir yolunu bulmanız gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir