Yazlım Mühendisi Nedir, Ne İş Yapar?

featured

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım mühendisliği yazılımlarla ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Bu mühendislik alanı ile ilgilenen mühendislere ise yazılım mühendisi unvanı verilir. Yazılım mühendisleri, kullanıcıların oluşturulacak yazılımlarının gereksinimlerini, tasarımlarını ve temelini ihtiyaçları doğrultusunda inceler veya yeni yazılım üretirler ve daha çok son kullanıcı odaklı çalışırlar. Hatta birçok yazılım mühendisi en son kullanıcıyı da düşünerek yeni tasarımlar, yeni yazılımlar ve elde olan bir yazılımı son kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda iyileştirir.

Gelişen teknoloji ve kullanılan bunca teknolojik ürünün içerisinde yazılım mühendislerinin payı oldukça büyüktür. Tüm cep telefonlarımız, tabletlerimiz, bilgisayarlarımız hatta arabalarımızın bile kullandığı programlar yazılım mühendislerinin birer çalışması olarak bizlere sunuluyor. Bilişim ürünleri, enerji sistemleri, tasarım ve imalat sektörü, tıbbi cihazlar ve bankacılık sistemlerine kadar aklınıza gelebilecek her ürün ve sektörde yazılım mühendisleri tarafından gerçekleştirilen tasarımlara ulaşabilmemiz mümkün.

Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?

Mühendislik fakültelerinde yazılım mühendisliği lisans bölümünü tamamlamış kişilere yazılım mühendisi denir. Bir yazılım mühendisi öncelikle; yazılım kullanacak kişilerin ihtiyaçlarını, kullanıcılar ile etkileşim kurarak analiz edip, tüm bunlar sonucunda kullanıcının ihtiyacını tespit ederek yazılımın taslağını oluşturur. Planlanan bu yazılım kodlar ve programcılar ile tasarlanır. Oluşabilecek olası sorunlar gözden geçirilerek, denenir. Yazılım tamamlandıktan sonra kullanıcılar ile buluşturulur.

Yazılım Mühendisliği Bölümünde Alınan Dersler Nelerdir?

Yazılım mühendisliği bölümü 4 yıllık lisans eğitiminden oluşur. Yazılımın tasarlanması, yazılımın projelendirilmesi, yazılımın geliştirilmesi, üretimi ve işlenmesi, ayrıca yazılımın bakımını içerisinden bulunan ders içeriklerinin mevcut olduğu bölüm derslerini içermekte olan ve kişiye donanım kazandırıcı bir bölümdür. Bu bölümü okuyan bireylerde matematik, temel bilimler ve mühendisliğin temelleri çok güçlü şekilde bireye işlenmesi hedeflenmektedir. Yazılım mühendisleri; çok disiplinli, çok yönlü ve sonuç odaklı bireyler olmalıdır. Ayrıca teknoloji ile ilgilenen, teknolojiye ve bilgisayar bilimlerine meraklı, araştırmacı, yeniliklere açık, analiz yeteneği yüksek ve kişisel gelişime açık kişilere uygun bir meslektir.

Yazılım Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?

Gelişen teknoloji ile yazılım kullanılan ve yazılım ihtiyacı duyulan bir çok sektör ve iş sahası mevcuttur. Yazılım mühendisliğinin iş sahası oldukça geniş ve teknoloji var oldukça da devam edecek önü açık bir bölümdür.

Yazılım mühendisliği çalışma koşulları nelerdir?

Her meslek grubu gibi yazılım mühendislerinin de çalışma şartları kendine hastır. Genellikle yüksek aydınlatmalı büro ortamlarında çalışırlar ancak çok sık seyahat etmeleri gerekebilen bir meslek grubudur. Çalıştıkları yerlerde genelde yöneticilerle, programcılarla ve müşterilerle sık sık iletişim halinde olurlar. Çoğunlukla masa başı işi olarak düşünülebilen bir meslek grubudur.

 

Bilgisayar mühendisliği ile arasındaki fark sıklıkla sorulur ancak çok büyük farklar mevcut değildir, aralarında ince bir çizgi mevcuttur. Bilgisayar mühendisliğinde hem yazılım hem de donanım görülmektedir. Ancak yazılım mühendisliğinde donanım görülmez ancak yazılım tüm detayları ile birlikte görülür. Bunlar haricinde diğer tüm şart ve koşulları ortaktır. İş alanları, sektör, yetkinlik birbiri ile aynıdır.

 

Maaşlar ise tüm mühendisliklerde olduğu gibi kişinin kendini geliştirmesi ile doğrudan ilişkilidir. Başlangıçta 3-4 bin civarı bir maaşla başlayan mühendisler olduğu gibi kendini geliştirip mesleki tecrübe de işin içine girince çok yüksek meblağlar konuşulması da mümkündür.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir