Yenibaharın Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Yenibaharın Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir

Yenibahar bir ağacın olgunlaşmamış kuru meyvesinden elde edilen bir baharat türüdür. Yenibahar Karayiplerde ve Orta Amerika’da genelsek tıpta uzun yıllar boyunca kullanılmış bir baharattır. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonları gidermek, regl sancılarını azaltmak, mide bulantısı engellemek için diğer bitki çayları gibi kullanılabilir. Yenibahar çürüklere, eklem ağrılarını ve kas ağrılarını azaltmak, çürükleri iyileştirmek için kullanılabilir. Türkiye’de çoğu kişi yenibaharı doğrudan kullanmak yerine bir baharat gibi yemeklere tat ve renk vermek için kullanılır. Bazı likörlerin ve bazı sosların ana maddesi olarak da yenibahar kullanılıyor. Tatlandırıcı etkisi de olduğu için bir çok sektörde kullanılmaktadır. Yenibahar genellikle öğütülmüş bir halde satılıyor fakat “uçucu bir yapısı olduğu” için “yenibahar yağları” satılabilir.

Yenibaharın Faydaları Nelerdir?

Yapılan klinik araştırmalar ve yenibahar üstünde yapılan araştırmalar yenibaharın birçok özelliğini daha net bir şekilde ortaya koymaya devam ediyor. Yenibahar yapısı itibariyle

  • Hissedilen ağrıları hafifletir,
  • Mide rahatsızlıklarını giderir,
  • Bakteri ve mantarları öldürür,
  • Hipertansiyonun giderilmesinde yardımcı olur.

Yenibaharın Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir

Yenibahar ile oluşturulan bileşiklerin kansere etkisi ve kanser tedavisindeki etkileri konusunda bilimsel araştırmalar halen devam ediyor. Bilim insanları Yenibahar ile oluşturulan bileşiklerin kanser tedavisinde etkili bir rol oynayacağını düşünüyor.

Yenibahardan elde edilen yağlar esans olarak kullanılabilir ve bu yağlar uçucu bir yapıda olduğu için havaya yayılır. Havaya yayılan bu yağlar bağ ağrılarını, migren nöbetlerini ve sinüs ağrılarına inanılmaz derecede fayda sağlar.

Yenibahar’ın içinde bulunan maddeler şunları içerir;

  • Eugenol: Eugenol, karanfil içerisinde de bulunur ve antiseptik özelliklere sahiptir. Ağrı kesici etkisi olduğu için ağrıları azaltmak için kullanılır ve bir çok ilacın da içeriğinde bulunur.
  • Quercetin: Quercetin’in antioksidan ve antienflamatuar etkisi vardır. İltihapları azaltır ve kanserli hücreleri öldürücü etkileri vardır. Kan şekerini kontrol altında tutucu bir etkisi vardır. Ayrıca kalp hastalıklarını engellediği için kalp sağlığı için çok çok faydalıdır.
  • Gallik Asit: Yenibahar’ın içinde bulunan gallik asit Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılmak üzere yan etkileri üzerinde araştırmalar devam etmektedir. Gallik asitin antiviral ve anti kanser özellikleri de vardır ve fenolik bir asittir.
  • Ericifolin: Diğer maddeler gibi antioksidan özelliğine sahiptir. Prostat kanseri tedavilerinde kullanmak üzere üzerinde araştırmalar devam etmektedir.

Yenibahar’ın kendisi ve içinde bulunan maddelerin başlıca yararları bunlardır. Fakat yararlarını saylamakla bitmiyor bilimsel olarak yararları araştırılan bu mucizevi bitkiyi sadece baharat olarak kullanmaktan ziyade kendisini de tüketmemiz gerekir.

Yenibahar’ın Diğer Faydaları

  • Yenibahar’ın içinde bulunan maddeler mide kramplarını azaltmaya, gaz ve şişkinlik giderici bir etkisi de vardır. Özellikle içeriğinde bulunan Eugenol ishal, mide bulantısı, kusma ve kabızlığı giderici ve azaltıcı etkisi vardır. Çünkü Eugenol sindirim enzimlerini salınması için uyarıcı etkisi vardır.
  • Kadınların menopoz dönemlerinde hormon dengelerinin korunmasında ve menopoz etkilerinin azalmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Fakat bu konuda henüz klinik araştırmalar tamamlanmamıştır.

Yenibahar’ın Yan Etkileri

Yenibahar’ın nasıl kullanılacağı konusunda oluşturulan tariflerde normal tüketim miktarları yer almaktadır. Herhangi bir alerjiniz yoksa yan etkisi neredeyse yoktur. Mide ülseri gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler yenibahar tüketirken dikkatli olmak zorundadır. Hatta doktor tavsiyesi olmadan kullanmayın. Yenibahar demir ve demir benzeri diğer minerallerin emilim oranlarını azaltabilir bazı durumlarda engelleyebilir bu yüzden Yenibahar’ı çay olarak ara öğünlerde tüketmek faydalı olacaktır.

Düzenli bir ilaç kullanıyorsanız, Yenibahar kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız, onay almanız gerekmektedir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir