Yönlendirme Hataları Nelerdir? Yönlendirme Çözümleri Nelerdir?

featured

Günümüzde yönlendirme hataları birçok alanda karşımıza çıkan hata çeşitleri arasında yer almaktadır. Dolayısıyla bu hatalara kişiler bazen istemeyerek kolay bir şekilde yakalanabiliyorlar. Fakat bazı püf noktalara dikkat ettiğiniz taktirde bu tarz hatalardan korunma imkanınız bulunmaktadır. Böylelikle SEO çalışmalarınız daha etkili ve kapsamlı olacaktır.

Sürekli 301 Yönlendirmeleri Tercih Etmek,

En yaygın yönlendirme elbette ki 301 yönlendirmesidir, ancak sayfanızın bu yönlendirme kodu yerine 302, 307, 308, Javascript veya başka bir yönlendirme koduna ihtiyacı olabilir. Burada gerçekten URL için gereken yönlendirme kodunu düşünmeli ve yönlendirmenizi buna göre ayarlamalısınız. 301 yönlendirmesi kullanmak istiyorsanız, sunucu tarafı yönlendirmesini seçebilirsiniz. URL’nizin gerçekten kalıcı olarak yeniden yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyorsanız, bir 301 yönlendirmesi kullanabilirsiniz. 302 yönlendirmesi, sayfanın geçici olarak yeniden yönlendirildiğini gösterir.

Bütün Sayfaları Ana Sayfalara Yönlendirmek

Eski URL listesindeki tüm URL’leri veya çoğu sayfayı ana sayfaya tamamen yönlendirmeyin. Bunu iyi sıralanmış sayfalara uygularsanız, trafik kaybetme ve arama motorlarının eski verileri tamamen algılamasını engelleme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Yönlendirme Zinciri Hataları

Bir sayfa birden çok yönlendirme aldığında, hem kullanıcı hem de Googlebot ek yönlendirmeler alabilir. Bu durumda, doğru bir şekilde URL yönlendirmesi başına maksimum 1 yönlendirme kullanın. Birçok tarayıcı kullanarak bu hataları web sitenizde tespit edebilirsiniz. Örneğin, Screming Frog ile sitenizde bu sorunlar varsa ilgili sorunlara bakabilir ve kaynak kodda bu URL’leri bulabilir ve nihai URL ile değiştirebilirsiniz.

Harf Kullanımı Hataları

Google için URL’de büyük veya küçük harf kullanılması ayrı bir sayfa olarak kabul edilir. Bu nedenle, mümkünse küçük harflerle URL’ler oluşturabilir ve büyük harflerle olabilecekleri hesaba katarak bunları otomatik olarak aynı sayfaya yönlendirebilirsiniz. Hızlı optimizasyon için htaccess dosyalarını burada kullanabilirsiniz. Sadece bir komut satırı ile kullanıcı büyük harf kullansa bile doğru sayfaya yönlendirilecektir.

Yönlendirme Doğruluğu

Yönlendirme yaptığınızda, eski URL’nin gerçekten yeni ilgili URL’ye yönlendirilip yönlendirilmediğini kontrol etmeniz gerekir.

İç Link Hataları Nelerdir?

Sitede linkler varsa bunları tespit edip yeni URL’ler ile değiştirmeniz oldukça önemlidir. Bu şekilde, site içi bağlantı yapınızdaki en çok bağlantı verilen sayfaları iyileştirebilir ve Googlebot’un daha az yönlendirmeyle sayfaları taramasını sağlayabilirsiniz:

Yapısal Veri URL Hataları

Makaleler, haber makaleleri, ürünler veya içerik haritası listeleri gibi ne tür bir şema kullanırsanız kullanın, yeniden yönlendirme URL’sinin nihai URL’sinin şema koduna dahil edilip edilmediğini kontrol etmelisiniz. Ürün şemasında ürün URL’si olarak eski URL’yi belirtirseniz bu, Google’a karışık sinyaller verilmesine neden olabilir.

Yönlendirme Süreleri

Yönlendirme yaparken eski URL’nin en az 1 yıl boyunca etkin kaldığından emin olun. Googlebot onları bulmadan haftalar veya aylar önce eski URL’leri silmek, sinyalin başarısız olmasına neden olabilir ve Google’ın yeni sayfa yapısını anlamasını zorlaştırabilir.

Web Siteleri Neden Yönlendirmelere İhtiyaç Duyar?

Web siteleri birçok alanda yönlendirmelere ihtiyaç duyar. E-ticaret sitelerine baktığımızda bazen ürünler stokta kalmayabiliyor ve satışı engelleyen durumlar olabiliyor. Bu durumda kullanıcıyı farklı bir aktivite sayfasına yönlendirmek gerekir. Bu durumda, web sitesinin geçici veya kalıcı olarak yeniden yönlendirilmesi gerekir. Redirect Permanent adlı bir 301 yönlendirmesi, kalıcı bir yönlendirmedir. Sayfa kalıcı olarak başka bir konuma taşındığında 301 yönlendirme kodu kullanın. Böylelikle kullanıcılar artık 301 yönlendirmesi yaparken yeni URL’yi görebilir.

302 Yönlendirmesi Neden Önemli?

Geçici değişiklikler 302 yönlendirmesi gerektirir. 302 yönlendirmeleri, web yöneticilerinin performansı değerlendirmesi veya geri bildirim alması gerektiğinde kullanılan geçici yönlendirmelerdir. Kalıcı bir çözüm olarak kullanılmamalıdırlar.

302 yönlendirmeli mevcut URL’ler, site yenilenirken veya bakımı yapılırken geçici olarak farklı bir etki alanına yönlendirme yapabilir.

Kullanıcının geldiği sayfadan o anda aktif olan farklı bir sayfaya geçici bir yönlendirme yapılabilir.

320 yönlendirme, boş veya hatalı bir sayfa olması durumunda kullanıcıları geçici olarak aktif bir sayfaya yönlendirmek için kullanılır.

Site sıralamasından ödün vermeden yeni sayfalarda müşteri geri bildirimi alma ihtiyacı.

Bir site güncellemesi veya güncellemesi durumunda kullanıcıyı aktif sayfaya yönlendirmek için kullanılır.

302 Yönlendirmesi Nedir?

302 yönlendirmesi, sayfanın geçici olarak taşınması anlamına gelir. “Geçici hareket” anlamına da gelmektedir. 302 yönlendirmesinin uygulanma şekli, kullanıcıyı mevcut bir URL’den başka bir URL’ye yönlendirme işlemidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir