Yorgunluk Neden olur? Hangi Hastalıkların Belirtisidir? Ne İyi Gelir?

Yorgunluk Neden olur?

Yorgunluk genel olarak hissedilen enerji eksikliğini tanımlamak için kullanılıyor. Uykulu hissetmek ile yorgunluk aslında aynı şeyler değildir. Yorgun hissettiğiniz zaman motivasyonunuz ve bir şey yapmak için ihtiyaç duyduğunuz enerji yoktur. Fakat uykulu olduğunuz zaman motivasyon eksikliğiniz ya da enerji eksikliğiniz yoktur. Ayrıca uykulu olmak yorgunluğun bir belirtisidir fakat bu durum sürekli tekrar edildiği takdirde. Yorgunluk hafif şiddetli ya da ciddi şekilde hissedilen birden fazla tıbbi nedenden kaynaklanabilir. Yorgunluk spor yapmamanın ya da düzenli ve dengeli beslenmenin bir sonucu olarak da kendini gösterebilir.

Yorgunluğunuz uzun süren bir dinlenmeden ve beslenme, diyet koşullarının iyileştirilmesinden sonra düzelmiyorsa yorgunluğun altında fiziksel ya da ruhsal bazı durumlardan kaynaklanabilir. Bu durumlarda mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekmektedir. Yorgunluğunu ortadan kaldırmak ve altta yatan nedenleri bulmak için sizlere yardımcı olacaklardır.

Yorgunluk Neden Olur?

Yorgunluğun birden çok sebebi vardır fakat bu sebepler üç başlık altında toplanır;

  • Yaşam Tarzı
  • Hastalıklar
  • Zihinsel Sebepler

Yaşam Tarzının Yorgunluğa Etkisi

Yorgunluk durumunu sürekli hissediyorsanız bu durum yaşam tarzınızı değiştirmenizle çözülebilir. Yaşam tarzı olarak spor yapmıyor, sık alkol tüketiyor, anti-depresan ya da sakinleştirici kullanıyorsanız, uyuşturucu gibi bağımlılıklarınız varsa, sık kafein tüketiyorsanız ya da bunlardan bir kaçı sizde varsa yaşam tarzınızı değiştirerek yorgunluktan kurtulabilirsiniz. Ayrıca düzenli ve dengeli beslenmek yorgunluktan kurtulmak için en önemli yollardan bir tanesidir.

Hastalıkların Yorgunluğa Etkisi

Yaşanılan bir çok hastalık yorgunluğa etki edebilir. Özellik yoğun bir ilaç kullanımının olduğu tedavi yöntemi tercih edilmişse bu yorgunluğa sebep olabilir. Soğuk algınlıkları, anemi, tiroid bezinde yaşanılan sorunları, uyku bozuklukları, iştah eksikliğinin yaşanması yorgunluğu tetikleyebilir.

Yorgunluk Neden olur?

Yorgunluk Şikayetinde Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Yorgunluk durumu artık dayanılmaz bir duruma geldiyse ve sürekli tekrar ediyorsa şu durumlardan sonra doktora gidilmesi gerekir.

  • Yorgunluk artık tamamen beyinde yer edindi ise
  • Vücut ısısı 35,5 derecenin üstüne çıktıysa
  • Kilo kaybetmeye başladıysanız
  • Sıcak ve soğuğa karşı hassas bir hale geldiyseniz
  • Dalgınlık hali yaşanıyorsa
  • Depresyon düşüncesi sıklıkla düşünülüyorsa

Eğer bu düşünceler beyinde yer etmeye başladıysa mutlaka doktorlardan yardım almanız gerekmektedir.

Yeteri kadar dinlenememe, düzenli ve dengeli beslenmeme alışkanlığının olmaması, stres gibi hayatınızın birden fazla alanında sizi etkileyen bir durum yaşanıyorsa ve hayat tarzınızı değiştirerek yorgunluktan kurtulamıyorsanız ve yorgunluk şikayetleriniz iki haftan uzun sürüyorsa mutlaka uzman doktorlardan yardım almanız gerekmektedir.

Bazı durumlarda yorgunluğunuz bazı hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Eğer aşağıda yazdığımız durumları yaşıyor ve önemsemiyorsanız hemen hastaneye gitmeniz gerekmektedir.

  • Kusmayla birlikte kan gelmesi
  • Kaburgalarda ağrının hissedilmesi
  • Baş ağrısının şiddetlenmesi
  • Baygınlık durumu ve hissinin yaşanması
  • Kalp atışlarının düzensiz hale gelmesi
  • Nefes alamama şikayetlerinin artması
  • Karın bölgesinde ya da sırtta ağrıların yaşanması
  • İntihar etmek, kendinize ya da bir başkasına zarar vermek gibi düşünceler

Eğer bu durumlardan şikayetçi iseniz mutlaka en yakın hastaneye gidip çekinmeden doktora bütün duygu ve düşüncelerinizi açıklamanız gerekmektedir.

Yoğun çalışma koşulları ve pandeminin yaşanması nedeniyle bir çok kişide yorgunluk şikayetlerini dile getirmeye başladı. Evde spor yaparak evden kısa süreli de olsa çıkarak, beslenme ve diyet alışkanlıklarını düzenli bir hale getirerek yorgunluktan kurtulabilirsiniz. Yorgunluk şikayetiniz varsa spora uzun süreli bir şekilde başlamanız gerekmektedir. Beslenme koşullarınızı iyileştirmeniz gerekmektedir. Kafein ve alkol kullanımı azaltmalı, herhangi bir uyuşturucu maddeye bağımlılığınız varsa kesinlikle bırakmanız gerekmektedir ve en önemli düzenli olarak kahvaltıyı bir alışkanlığına çevirmeniz ve meyve tüketmenizi tavsiye ederiz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir