Zor İnsanlarla Baş Etme Becerileri Nelerdir?

featured

İnsanlar toplum içinde birbiriyle sürekli iletişim halinde olmaktadır. Bunlar tamamen insanın doğasında olmakla birlikte bu süreci zorlaştıran insanlar bulunmaktadır. Bu insanların yapısı gereği iletişimde zorluk çıkabilmektedir. Çünkü diğer insanlara nazaran bakış açıları farklı olabilmekte ve bu durum da iletişimi zorlaştırmaktadır. Zor insanların ortak yönlerine bakıldığında ise çoğunun inatçı, hırslı ve kaprisli olduğu gözlenmektedir.

 Ama unutulmaması gereken bir diğer konu ise bu insanlarla başa çıkabilmenin de mümkün olabileceğidir. Bu durum bu insanlarla başa çıkabilmenin diğer insanların elinde olacağı da unutulmamalıdır.

 İletişim kurmakta zorlanan insanların temelinde ortak yönleri de bulunsa da bazı konularda farklı yönleri de bulunabilir. Bilim insanlarının araştırmalarına göre zor insan kavramı yanlış olmakta olup zor insan yoktur, insanların davranışlarının zorluğu vardır diye tanımlanmaktadır.

Zor İnsanlara Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

 İnsanların etraflarında zor insanlar bulunabilmektedir. Bu insanlar çoğunlukla bu davranışlarını artırıp insanlarla olan iletişimi zor duruma sokabilmektedir. Zor insanları sınıflandırmak gerekirse 8 alt başlık altında toplanabilir. Bunlar ;

 1-Agresif İnsanlar: genel itibariyle agresif insanlara yaklaşırken sakin bir şekilde yaklaşılması en temel husus olmaktadır. agresif insanlar yapı itibariyle gergin olduğu için ortamı yumuşatmak için küçük şakalar yapılabilir.

 2-Her Şeyi Bilenler: bu tarzda olan insanlar genellikle çoğu şeyi bildiğini iddia ederek karşı tarafa her şeyi biliyorum imajı verebilir. Bu kişilerle iyi mücadele etmek gerekir. Bu insanlara karşı meydan okumak yerine onların olan yeteneklerini övmek onlara olan yaklaşımlardan biridir. Gerektiğinde ise onların hatalarını ortaya çıkaracak soruları sormaktan çekinmeyin

 3-Şikayetçiler: Bu tip insanlar karşı tarafa güvenmemekle birlikte sürekli bir şeyden şikayet ederler. Bu tip insanlar kendilerine de çok güvenmezler. Bu insanlara yaklaşırken başkalarının görmediğini görebiliyorsun şeklinde yaklaşılması tavsiye edilir. Bu tip insanlarla iletişim kurarken genellikle dinleyici olup tartışmaya girilmemelidir.

 4-Gizlice Saldıranlar: Bu tipte olan insanlar genellikle sürekli insanın üstüne gitmesiyle bilinir. Buna karşı insanlar geri çekilme yapmayıp bu durumu şakaya vurarak yaklaşım yapabilirler. Bunun için bu tip insanlara karşı iletişimde geri çekilmek hata olabilir.

5-Mağdurlar: bu tip insanlar genellikle çoğu durumda mağdur olduğunu karşı tarafa anlatmaya çalışmaktadır. Bu insanlarla iletişimde ise bunları iyi bir dinlemek ve iyi bir dinleyici olduğunuzu bu insanlara göstermek olabilir. Soruna odaklanarak karşı tarafı motive etmek iletişim için en iyisi denebilir.

 6-Hep Kararsızlar: bu tip insanlar genellikle karar vermekte zorlanmakta ve bir şeyler yapılmak istendiğinde net kararlar verememektedir. Örnek vermek istenirse öğle yemeğinde ne yiyelim diye bir soru yöneltilirse kararsız bir ruh hali içinde bulunduğu için fark etmez cevabını verecektir. Bu insanlara yaklaşımınız diğer insanlara karşı farklı olmalıdır. Bu tip insanlara neyi istemediğini sorduğunuzda cevaplar daha net olabilmektedir.

Zor İnsanlarla Başa Çıkmak

İnsanlarla iletişim halinde iken karşı tarafın zor bir yapısı varsa o kişiyle anlaşmak daha zor olacaktır. Eğer kaba, negatif ve görgüsüz biriyle konuşuyorsanız işiniz daha zor olacaktır. Bu durum kişiyi daha çok gergin ve agresif yapabilir. Bu yüzden farklı bir yöntem denenmesi mantıklı olabilir. Bu durumu azaltmak için empati yaparak karşı tarafı anlamaya yönelik davranışlarda bulunabilir.

Bu gibi durumlarda karşı tarafın sinirli olduğunun altında yatan nedenleri anlayarak davranmak iletişim için daha kolaylaştırıcı etmen olabilir. Unutulmamalıdır ki bu durumu insanlar kendileri seçmedi ve bu durum için de onlar için iyi bir durum değildir. Geçinilmesi zor insanlarla geçinmeye çalışmak isteyenler için öneriler bulunmaktadır. Fakat bu öneriler karşı tarafı bir anda değiştirecek bir etkisi olmayabilir. Çünkü bunlar uzun bir süreç sonunda değişebilir. Bunu ancak zaman gösterebilir.

Zor İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Tavsiyeler

Zor insanlar için genellikle sabırlı olunması gerektiği gibi öneriler söylenebilir. Fakat sabırlı olmak bir yere kadar faydalı olsa da bir yerden sonra insanında sabrı tükenebilmektedir. Bu durumda insanın empati yaparak karşı tarafı anlamaya çalışmak iletişim için daha yapıcı olabilmektedir. İnsanlarla ilişkiyi ve iletişimi yönlendirmek ve yönetmek için insanın öncelikle konuyu önemsemesi gerekmektedir. Bu nedenle karşı tarafı anlamak ve onun için çaba göstermek sonuçları olumlu gösterebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir