Sinüzit, burun ve göz çevresinde bulunan sinüs kanallarının tıkanarak iltihaplanması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Sinüzit hastalığının teşhisinde bazı belirtiler belirleyici olabilmektedir. Sinüzit semptomları kişiye göre değişse de sinüzit belirtileri yaygın olarak şunlardır:
- Şiddetli öksürük
- Koyu kıvamlı burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Horlama
- Geniz akıntısı
- Koku almada azalma
- Alın bölgesinde ağrı
- Göz çevresindeki basınç
- Nefesin kötü kokması
- Boğazda yanma hissi
- Baş ve yüzde ağrı
- Uzun süreli soğuk algınlığı
Sinüzit Nedir?
Burun çevresindeki hava dolu ceplere sinüs adı verilmektedir. Yanak, alın, göz, geniz bölgesinde yer alan sinüsler, insan vücudunda 5 çifttir.
Sinüsler bebeklikten ergenlik dönemine kadar oluşumunu tamamlar. 20’ li yaşlarda tam olarak şeklini alan sinüsler burun sisteminin önemli bir parçası olarak görev yaparlar. Günde yaklaşık yarım litre mukus üreterek toz parçacıklarını ve bakterileri temizlerler.
Sinüzit; sinüslerin tıkanması ve çeşitli sebeplerle iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Kronik ve akut sinüzit olmak üzere iki çeşittir. Akut sinüzit en fazla birkaç ay sürren, soğuk algınlığına benzer şekilde başlayan türüdür. Sinüzit belirtileri olarak genellikle; göz çevresinde ağrı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve yüzde basınç hissi görülür. Kronik sinüzit ise en az 4 hafta, bazense yıllar boyunca sürebilen sinüzit çeşididir.
Sinüzit Neden Olur?
Sinüzit soğuk algınlığı ya da gribin sinüslere yayılması ile oluşur. Zaman zaman enfekte olan dişler veya mantar enfeksiyonları da sinüzit hastalığına sebebiyet vermektedir. Sinüzit olunmasını tetikleyen faktörler şöyle sıralanabilir:
- Sigara kullanmak ya da sigara dumanına fazla maruz kalmak
- Yüzme ve dalış faaliyetleri
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Burundaki polipler
- Alerji, astım, rinit ve saman nezlesi gibi hastalık ve alerjiler
Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sinüzit oluşmasına neden olmaktadır. Sinüs kanallarının tıkanması ve bakterilerin bu bölgede çoğalmasıyla sinüzit başlar. Bunun dışında alerjiden kaynaklı mukoza ödemleri, burundaki polipler, büyük geniz etleri ve burun etleri de sinüzit oluşumuna sebep olur.
Sinüzit Nasıl Geçer?
Yaşam kalitesini fiziksel ve psikolojik açıdan kötü etkileyen sinüzit hastalığında teşhis koyulan kişiler mutlaka tedavi olmalıdır. Tedavi olunmaması halinde hastalık ilerleyerek mide, akciğer gibi organlarda problemlere neden olabilmektedir.
Sinüzit hastalığının tedavisinde öncelikle hastalığın altında yatan nedenleri belirlemek gerekir. Hastalığa hangi bakteri veya virüs türlerinin sebep olduğu, hastanın yaşı ve sinüziti tetikleyen etmenler incelenmelidir.
Kişinin şikayetleri ve hastanın özellikleri göz önünde bulundurularak klinik muayene ve radyolojik teknikler kullanılarak teşhis koyulur. Kronik sinüzitlerde cerrahi müdahale gerekebilirken akut sinüzit tedavisinde genellikle antibiyotik ve çeşitli ilaçlar yeterli olmaktadır.