İnsan kaynakları uzmanı sosyal platform yerinden, is ve kariyer site yerlerinden çalışan taraması yaparak sonrasında iş yerine yerleştirir. İnsan kaynakları denilince akla ilk gelen ve en iyi görevden biri bu olur. Aynı zamanda çalışan ilişkisi, maaş bordrolama ve özlük işi gibi performansı değerlendirip, eğitim görevi üstlenir. İnsan kaynakları yöneticisi firmanın hedefi, işe alım konusu gibi çeşitli planlamalar yapar. Aynı zamanda şirketin misyon ve vizyonuna iyi gelecek faaliyetleri yürütür. Bilinmesi gereken en önemli nokta insan kaynakları uzmanı sadece işe alım konusu ile ilgilenmez, bununla beraber insan kaynaklarının hem gelişen işletme bilimi hem de değişen iş süreçlerine uygun tarzda olan görevleri bulunur.
İnsan Kaynakları Uzmanının Günlük İşleri Nelerdir?
firmada çalışan bireylerin ya da çalışmak isteyen adayların durumu hakkında yöneticiler ile görüşme sağlar. Bir diğer sorumlulukları ise şu şekildedir;
- İşe başvuru yapan kişilerin eğitim durumunu, deneyimlerini ve farklı özelliklerini incelemek,
- İse alınacak adayların referans kontrollerini yapıp aynı zamanda referans aramalarını yapmak,
- İşe alınacak adayları veya başvurusu ret olan kişileri yapılan işe alım süresinden sonra bilgilendirme yapmak,
- Raporlamada bulunmak
İnsan Kaynakları Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?
- İnsan kaynakları yöneticisinin sorumlulukları genel bağlamda firmanın hedef kitlesine yönelik çalışmalar yapmak ve iş gücünü daha iyi hale getirmek için planlamalar yapmaktır.
- Şirket yerinde üst, orta ve alt yönetimi ile çalışan kişiler arasında köprü vazifesi olup aralarındaki problemi çözmek ve gerektiği durumlarda ara buluculuk işi yapmaktır.
- İş yerinin istihdam politikasını evrensel ilkeye ve o ülkenin is kanununa paralel olacak şekilde ilerleme konusunda düzenlemeler yapmaktır.
- Mobbing gibi iş yeri içi psikolojik baskının önlenebilmesi için eğitim ve etkinliklerim düzenlenmesini yapmak ve yöneticileri bu konu hakkında bilgilendirmek,
- Hem işe alma hem de işten çıkarma süreçlerini denetlemede bulunmak, onay vermek ve gerektiği durumlar da bunu ret etmek,
- İş yerinin disiplin konusundaki cezalarını ve disiplin prosedürlerinin en doğru şekilde işlenmesini sağlamaktır.
İnsan Kaynakları Elemanında Aranan Özellikler Nelerdir?
- Organizasyon ve planlama açısından becerili olmak
- Hem sözlü hem de yazılı iletişim kanallarını en etkin şekilde kullanıyor olabilmek.
- Mesleki gelişim acısından ve öğrenmeye daha yatkın olmak.
- Ekip çalışması durumunda daha etkin olmak.
- Herhangi bir problem olduğunda buna çözüm üretebilmek.
- Analitik bir düşünce yapısına ve düzgün bir diksiyon yeteneğine sahip olmak gerekir.
İnsan Kaynakları Departmanı Nedir?
Bir insan kaynağı departmanı, şirketin ihtiyaç durumuna bağlı olarak ya tek bir uzmandan ya da bir uzman ekibinden veya dış kaynaklı bir hizmetten meydana gelir. Pek çok durumda, birden fazla çalışanı ve karma karışık ihtiyaçları bulunan büyük şirket yerlerinde tam donanımlı insan kaynağı departmanı yer alır.